Ανατολή στη Χαλεάκαλα

Ένας οδηγός για την επίσκεψη Haleakala στο Maui για Sunrise

Παρά τις δεκάδες επισκέψεις στο Maui, δεν είχα αποτολμήσει ποτέ να Haleakala για την ανατολή του ηλίου. Εφόσον συνήθως μένω στο Δυτικό Μάουι , η σκέψη να ανεβαίνω στις 3:00 π.μ. ή νωρίτερα και να οδηγώ δύο ώρες πάνω σε έναν καμπυλωτό ορεινό δρόμο στο σκοτάδι δεν μου άρεσε ποτέ.

Στη συνέχεια, οι συνάδελφοι του Προεδρείου του Maui διευκόλυναν μια ομάδα επισκέπτων συγγραφέων να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι στην περιοχή των επισκεπτών των 9.740 ποδών της Χαλεάκαλα για ανατολή.

Παρόλο που σήμαινε ακόμα να σηκωθείς στις 3:00 π.μ., τουλάχιστον έπρεπε να οδηγήσω στο μίνι λεωφορείο και να κοιμηθώ στο δρόμο.

Γνωρίζοντας πόσο κρύα η κορυφή της Χαλεάκαλα μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήμουν προετοιμασμένος με τα θερμά μου και με διάφορα στρώματα ρούχων. Ενώ ήταν κρύο στο κέντρο επισκεπτών με θέα τον «κρατήρα», ήταν πολύ πιο ζεστό από όσο περίμενα. Κάποιος το ανέφερε ήταν περίπου 40 μοίρες. Ήμουν προετοιμασμένος για πολύ χειρότερα. Ήμασταν τυχεροί σε αυτό το πρώιμο πρωινό πριν το πρωί.

Ακόμα και σχεδόν μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, υπάρχει φως όπου περίπου εκατό άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να καλωσορίσουν την ημέρα. Τα χρώματα του ουρανού καθώς η πραγματική ανατολή πλησίαζε ήταν καταπληκτικά. Σε αυτή την περίπτωση μια κάπως θολό ημέρα σημαίνει περισσότερο χρώμα.

Η άφιξη λίγο πριν την ανατολή είναι απαραίτητη. Ο χρόνος σας επιτρέπει χρόνο για περισυλλογή και απλά να εκτιμήσετε τι βρίσκεται μπροστά σας. Πρώτη φορά οι επισκέπτες μπορούν μόνο να αναρωτηθούν τι βρίσκεται στον «κρατήρα» μπροστά και κάτω από αυτά.

Στην πραγματικότητα, όπως τα Ελικόπτερα Sunshine εξηγούν στην ιστοσελίδα τους:

"Η κατάθλιψη στην κορυφή της Χαλεάκαλα δεν είναι στην πραγματικότητα ένας ηφαιστειακός κρατήρας, αλλά μια διαβρωτική κοιλάδα." Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αδράνειας, η διάβρωση κατέστη η κυρίαρχη δύναμη. η κορυφή είναι σήμερα.Μετά την δημιουργία της κοιλάδας, η Χαλεάκα εισήλθε σε μια περίοδο "ανανεωμένης ηφαιστείας" Η ανανεωμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα εν μέρει γεμίζει την κοιλάδα με ρεύματα λάβας και μικρούς λόφους που ονομάζονται κώνοι κέδρου.Οι πραγματικοί κρατήρες ρίχνονται στις κορυφές κάποιων κώνων κώνου . " - Ελικόπτερα ηλιοφάνειας

Πριν από την ώρα του ανθρώπου

Πολύ πριν από τις ημέρες της γραπτής ιστορίας, όταν οι αρχαίοι θεοί περπατούσαν στη γη και αλίευαν τις θάλασσες, ο Demigod Maui κλήθηκε μπροστά στη μητέρα του, τη θεά Hina. Η θεά παραπονέθηκε ότι ο ήλιος κινήθηκε στον ουρανό τόσο γρήγορα κάθε μέρα που το ύφασμα της tapa δεν θα στεγνώσει.

Θέλοντας να ευχαριστήσει τη μητέρα του, ο Maui, ο οποίος ήταν γνωστός για τα κόλπα του, επινόησε ένα σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος της μητέρας του. Αναρριχώντας στην κορυφή του μεγάλου βουνού πριν την αυγή, ο Maui περίμενε τον ήλιο να κοιτάξει το κεφάλι του πάνω από την άκρη του ορίζοντα. Όταν το έκαναν, ο Maui πήρε το λάσσο του και πήρε τον ήλιο, σταματώντας το μονοπάτι του στον ουρανό.

Ο ήλιος ζήτησε από τον Μάουι να τον αφήσει να πάει και να προχωρήσει στο μονοπάτι του στον ουρανό. Ο Μάουι συμφώνησε σε μια προϋπόθεση. Ο ήλιος πρέπει να συμφωνήσει να επιβραδύνει το πέρασμα του στον ουρανό και να αφήσει περισσότερο χρόνο για το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ήλιος συμφώνησε.

Χαλεάκαλα - Οικία του Ήλιου

Στην αρχαιότητα, η κορυφή του μεγάλου βουνού ήταν μόνο για τους kahuna (ιερείς) και τους haumana (φοιτητές), όπου ζούσαν και μελετούσαν τις μαρτυρικές εκστρατείες και τις πρακτικές.

"Στην αρχαιότητα, ο Kahuna po'o (αρχιερείς) γνώριζε την αξία της Χαλεάκαλα ως τόπο για να δεις τους πλανήτες και τα αστέρια και ως χώρο για διαλογισμό και λήψη πνευματικής σοφίας. Η Χαλεάκαλα είναι ένα ιερό μέρος και πρέπει να αντιμετωπίζεται με Σεβασμός." - Kahu Charles Kauluwehi Maxwell Sr.

Τον τελευταίο καιρό, ο ιερός αυτός τόπος έχει αμφισβητηθεί από τον σύγχρονο άνθρωπο. Το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, συχνά αναφέρεται ως Science City, ενώ σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις της προβολής των πλανητών και των αστεριών από τη σύνοδο κορυφής του βουνού, δεν υπήρξε αμφισβήτηση και αντίθεση.

Πιο αμφισβητούμενος είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός τουριστών που φτάνουν στο βουνό, σε πολλές περιπτώσεις με ελάχιστη προσοχή ή γνώση της ιερής φύσης του βουνού και του ευαίσθητου οικοσυστήματος του βουνού.

Για πολλά χρόνια, οι πολυάριθμες εμπορικές περιηγήσεις ποδηλάτων που ξεκίνησαν την αξιοπρεπή τους από το χώρο στάθμευσης του Κέντρου Επισκεπτών Χαλεάκα ήταν πρωταρχικός στόχος όσων σεβόταν το βουνό. Ευτυχώς, ο Εθνικός Δρυμός έχει περιορίσει τη δραστηριότητά τους στα όρια του πάρκου για λόγους ασφαλείας.

Αυγή

Την μέρα αυτή η ετικέτα "oli" (ελεύθερη στίχο φώναζε ποίηση) εκτελέστηκε από έναν παντρεμένο Εθνικό Δρυμό, αλλά θα μπορούσε εύκολα να γίνει πριν από εκατοντάδες χρόνια από έναν σεβαστό kahuna.

Καλά και καϊκια
Εγώ κα moana
Ka moana hohonu
Pi'i ka lewa
Ka lewa nu'u
Εγώ kahikina
Aia ka la.
Ελάτε!

Awaken / Arise
Ο ήλιος στα ανατολικά
Από τον ωκεανό
Ο ωκεανός βαθιά
Αναρρίχηση (στον) ουρανό
Ο ουρανός υψηλότερος
Στην Ανατολή
Υπάρχει ο ήλιος
Ξύπνιος

Καθώς ο ήλιος ανέβηκε πάνω από το μακρινό βουνό, ο ήλιος άρχισε να λάμπει στον «κρατήρα» και η μεγαλοσύνη που κάνει τη Χαλεάκαλα ένα τόσο υπέροχο θέαμα που βλέπει αργά το βλέπει. Πολύ σύντομα ήρθε η ώρα η ομάδα μας να ξεκινήσει την κάθοδο μας κάτω από το βουνό.

Εαν πας

Αν αποφασίσετε να πάτε στη Χαλεάκαλα για την ανατολή του ηλίου, παρακαλούμε να έχετε υπόψη σας αυτές τις σκέψεις:

Επιπλέον πληροφορίες

Διαβάστε το λεπτομερές χαρακτηριστικό μας στην περιοχή Summit National Park του Haleakala και δείτε μια γκαλερί 48 φωτογραφιών του εθνικού πάρκου Haleakala .