Καφέ της Χαβάης

Ο καφές της Χαβάης είναι ένα από τα κορυφαία γεωργικά προϊόντα της Χαβάης. Με ετήσια παραγωγή άνω των 8 εκατομμυρίων λιρών, η Χαβάη είναι η μοναδική αμερικανική πολιτεία όπου καλλιεργείται ο καφές.

Οι εγκαταστάσεις καφέ μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στη Χαβάη στις αρχές της δεκαετίας του 1800, αλλά μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η παραγωγή καφέ τελικά απογειώθηκε, κυρίως σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ενώ ο καφές Kona του Big Island παραμένει ο πιο γνωστός, ο καφές αναπτύσσεται επί του παρόντος σε κάθε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά σε πάνω από 950 αγροκτήματα και πάνω από 7.900 συνολικά συγκομισθέντα στρέμματα.

Από το 2015, ο καφές ήταν μια βιομηχανία 54 εκατομμυρίων δολαρίων στη Χαβάη.

Ο συνδυασμός του ζεστού και ηλιόλουστου καιρού, του πλούσιου ηφαιστειακού εδάφους, των κυματισμών, των ήρεμων εμπορικών ανέμων και της μεγάλης βροχόπτωσης κάνει τον καφέ της Χαβάης έναν από τους καλύτερους στον κόσμο.

Όπως συμβαίνει με τα καρύδια macadamia, οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ ή ο αλεσμένος καφές είναι λιγότερο δαπανηροί για να αγοράσετε ενώ βρίσκεστε στη Χαβάη, αντί να το αγοράζετε τοπικά στο σπίτι σας. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί επισκέπτες από το νησί αγοράζουν καφέ για να πάρουν σπίτι μαζί τους ή ακόμα και να το μεταφέρουν στο σπίτι. Πολλά από τα αγροκτήματα καφέ του κράτους έχουν τώρα τις δικές τους ιστοσελίδες και θα στείλουν το προϊόν τους σε εσάς και μια σημαντική εξοικονόμηση σε σύγκριση με το τοπικό σας κατάστημα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα διάφορα είδη καφέ που διατίθενται στη Χαβάη.

Χαβάη, το μεγάλο νησί

Kona Καφές

Με σχεδόν το μισό από το συνολικό καφέ που καλλιεργείται στη Χαβάη, πάνω από 600 ανεξάρτητες εκμεταλλεύσεις και καλλιεργούνται αποκλειστικά στα σύνορα του Βόρειου και Νότου Kona στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, το 100% Kona Coffee έχει μια λεπτή, αρωματική γεύση που χρησιμοποιείται συχνά ως μείγμα με σκληρότερους ξένους καφέδες.

Οι λάτρεις του καφέ, ωστόσο, θεωρούν ότι το 100% Kona Coffee είναι ο μόνος τρόπος να πάτε, αλλά γνωρίζετε ότι κάποιοι που δεν το συνηθίζουν να το πίνουν, θεωρούν ότι είναι πιο ισχυρό από ό, τι συνηθίζουν.

Ο Σύλλογος Αγροτών Καφέ Κονά διατηρεί και εξαιρετική ιστοσελίδα γεμάτη πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών σχετικά με τα αγροκτήματα που προσφέρουν περιηγήσεις και γευσιγνωσίες στις εγκαταστάσεις τους.

Εάν προγραμματίζετε μια επίσκεψη στο Big Island το φθινόπωρο, φροντίστε να προγραμματίσετε τη διαμονή σας γύρω από το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ Kona Coffee , που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο.

Ka'u Καφές

Το Ka'u Coffee καλλιεργείται στις πλαγιές του Mauna Loa πάνω από την Pahala, στην περιοχή Ka'u (πιο νότια) του Big Island της Χαβάης.

Πρώτον, εκτροφής από πρώην εργαζόμενους στην ζαχαροκάλαμο το 1996, ο Ka'u Coffee έχει γίνει μεγάλη επιτυχία με υψηλή τοποθέτηση σε εθνικούς και περιφερειακούς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας. "Ο καφές Ka'u είναι εξαιρετικός, με ανθοδέσμη, χαρακτηριστικό άρωμα και πολύ ομαλή γεύση." *

Εάν βρίσκεστε στο Big Island, μπορείτε να αγοράσετε Ka'u Coffee στις αγορές των αγροτών, στα τοπικά καταστήματα και στον καφέ Mill Hilo.

Puna Καφές

Το Puna Coffee καλλιεργείται στις πλαγιές του Mauna Loa κοντά στην περιοχή Hawaiian Acres της Puna, της περιοχής του Big Island που βρίσκεται ανάμεσα στο Εθνικό Πάρκο Hilo και Hawaii Volcanoes.

Μιά φορά με πάνω από 6.000 στρέμματα καφέ στα μέσα του 1800, σήμερα, περίπου τρεις δωδεκάδες αγρότες καλλιεργούν μόνο 100-200 στρέμματα καφέ ετησίως σε πρώην ζαχαροκάλαμο. "Ο καφές Puna είναι ένας εξαιρετικός καφές με πολύ γεμάτο σώμα, βαρύ, με καρυκεύματα, που θυμίζει μερικά λεπτότερα μοκάκια όταν ψημένα σε ένα μέσο." *

Αν βρίσκεστε στο Big Island, μπορείτε να αγοράσετε το Puna Coffee στις αγορές των αγροτών, στα τοπικά καταστήματα και στον καφέ Mill Hilo.

Χαμάκα Καφές

Ο Hamakua Coffee καλλιεργείται στις πλαγιές του Mauna Loa βόρεια του Hilo στην περιοχή Hamakua του Big Island.

Δεκατρείς αγρότες έφεραν την καλλιέργεια καφέ πίσω στην περιοχή αυτή το 2000, για πρώτη φορά σε σχεδόν 100 χρόνια. Στις εκτάσεις που ανήκαν προηγουμένως στην εταιρεία ζάχαρης Hamakua και στις εκμεταλλεύσεις των 5-7 στρεμμάτων η κάθε μία, περίπου 100-200 στρέμματα συγκομίζονται ετησίως.

"Ο καφές Hamakua έχει απίστευτα πλούσια γεύση με λεία φινιρίσματα." *

Εάν βρίσκεστε στο Big Island, μπορείτε να αγοράσετε τον καφέ Hamakua στις αγορές των αγροτών, στα τοπικά καταστήματα και στον καφέ Mill Hilo.

* County της Χαβάης Γεωργία

Kauai

Kauai Coffee

Στην Kauai, 22.000 στρέμματα πρώην γης από ζαχαροκάλαμο μετατράπηκαν σε καφέ το 1987 από την Kauai Coffee Company. Η ζημιά από τον τυφώνα Iniki το 1992 έβλαψε μεγάλο μέρος της καλλιέργειας, αλλά μέχρι το 1996 η ετήσια συγκομιδή ήταν ίση με εκείνη της ζώνης καφέ Kona.

Η Kauai Coffee Company αναπτύσσει τώρα τον καφέ Kauai 100% χρησιμοποιώντας πέντε ποικιλίες κόκκων καφέ Arabica στο μεγαλύτερο αγρόκτημα καφέ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εταιρεία καφέ Kauai καλωσορίζει τους επισκέπτες στο Κέντρο Επισκεπτών λίγο έξω από την εθνική οδό 50 στο Kalaheo στη νοτιοδυτική πλευρά του Kauai. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τους καφέδες του ακινήτου τους, να επισκεφτούν το κατάστημα δώρων τους και να πάρουν μια περιήγηση ή μια βόλτα με βίντεο που δείχνει ολόκληρη την διαδικασία του καφέ από την αρχική άνθηση, τη συγκομιδή και την επεξεργασία μέχρι το τελικό ψήσιμο.

Ο καφές Kauai γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Πολλοί το προτιμούν πραγματικά πάνω από το Kona λέγοντας ότι η ήπια οξύτητά του το καθιστά ένα πολύ πιο γευστικό φλιτζάνι καφέ.

Maui

Μάουι Καφέ

Σύμφωνα με την ένωση καφέ Maui (η οποία απαριθμεί όλα τα μέλη και τους ιστοτόπους τους), 32 αγροκτήματα ποικίλου μεγέθους αναπτύσσουν πολλές ποικιλίες καφέ στο νησί Maui. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις πλαγιές της Χαλεάκαλα και στα δυτικά όρη Μάουι. Υπάρχει επίσης μια βιολογική φάρμα, ONO Organic Farms στη Χάνα.

Το μεγαλύτερο αγρόκτημα, στα 375 στρέμματα, είναι ο MauiGrown TM Coffee που βρίσκεται ψηλά πάνω από το Ka'anapali στα δυτικά όρη Maui.

Η βιομηχανία στο Maui έχει αυξηθεί σημαντικά από τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις σε γη που προηγουμένως φυτεύτηκε με ζάχαρη.

Moloka'i

Καφές Moloka'i

Στο κέντρο του Molokai, στο χωριό Kualapu'u, μια φυτεία και ένα μύλο καφέ των 500 στρεμμάτων λειτουργεί από τους καφέδες της Χαβάης.

Ο καφές Molokai είναι ένας πλούσιος, μεσαίος καβουρδισμένος καφές με ήπια οξύτητα. Το εξαιρετικό σώμα συμπληρώνεται με μια πλούσια νότα σοκολάτας στο φινίρισμα. Είναι φτιαγμένο από πλυμένα και αποξηραμένα στον ήλιο λουκάνικα Arabica που καλλιεργούνται στο πλούσιο κόκκινο ηφαιστειακό έδαφος του Moloka'i.

Όταν βρίσκεστε στο Moloka'i, φροντίστε να σταματήσετε από το Espresso Bar και το Café and Plantation Gift Shop. Μπορείτε επίσης να παραγγείλετε τον καφέ τους online.

Oahu

Waialua Coffee

Κοντά στο Βορρά του Oahu και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Kamehameha στα 600-700 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μεταξύ των πόλεων Wahiawa και Waialua είναι 160 στρέμματα όπου η Waialua Estate μεγαλώνει τον καφέ Arabica Typica σε πρώην εδάφη ζαχαροκάλαμου. Είναι ενδιαφέρον ότι έχουν επίσης έναν οπωρώνα κακάο των 20 στρεμμάτων από τον οποίο γίνεται νόστιμη σοκολάτα. Το Waialua Estate είναι ένα τμήμα της Dole Food Company Hawaii.

Ο καφές τους έχει, με τα δικά τους λόγια, "ένα απαλό, ζεστό, καλά ισορροπημένο κύπελλο με μεσαίο σώμα, καθαρό φινίρισμα, σοκολάτα και μια ευχάριστη, επίμονη επίγευση".

Το Waialua Estate Coffee διατίθεται σε πολλές τοποθεσίες στη Χαβάη και σε απευθείας σύνδεση.