Κάστρο Wawel στην Κρακοβία

Το κάστρο Wawel είναι ένα από τα αξιοθέατα της Κρακοβίας και ένα σημαντικό πολωνικό ορόσημο. Καθώς τα πολωνικά συγκροτήματα κάστρων πηγαίνουν, ο Wawel είναι μεγάλος και σημαντικός. Αυτή η κλειστή οχύρωση, η οποία περιλαμβάνει ανάκτορα και έναν καθεδρικό ναό, έχει θέα στον ποταμό Βιστούλα σε ανασηκωμένο βράχο.

Ιστορία του κάστρου Wawel

Όπως και τα περισσότερα κάστρα στην Ανατολική Ευρώπη , το θέαμα του κάστρου Wawel αναγνωρίστηκε από τους πρώτους ανθρώπους ως μια τοποθεσία που θα μπορούσε να προσφέρει στρατηγικά αμυντικά οφέλη.

Με το ποτάμι από τη μία πλευρά και την άνοδο του λόφου που προσφέρει θέα σε απόσταση, οι κάτοικοι του Wawel Hill θα μπορούσαν να δουν εισβολείς πριν φτάσουν και να προστατευθούν με το ποτάμι πίσω.

Όπως και άλλα φρούρια στην Πολωνία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το κάστρο Wawel που βρίσκεται σήμερα αποτελείται από κτίρια από διαφορετικές εποχές και οι αρχικές δομές έχουν αντικατασταθεί από πιο μόνιμες διακοσμητικές κατασκευές. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο λόφος Wawel έχει χρησιμοποιηθεί ως οικισμός από τον 7ο μ.Χ. αιώνα και προηγήθηκε να είναι έδρα για τους άρχοντες και την ευγένεια της Πολωνίας από τότε έως ότου τα μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα απαιτούσαν την αλλαγή του ρόλου του. Αυτοί οι άρχοντες προστέθηκαν στο συγκρότημα του κάστρου Wawel για να ταιριάξουν με τις αλλαγές στυλ και τα δικά τους γούστα, και όταν η Πολωνία ήταν σε θέση να πραγματοποιήσει αποκατάσταση στο κάστρο Wawel, κατεστραμμένες ή ερειπωμένες κατασκευές άρχισαν να επιστρέφονται στην προηγούμενη δόξα τους.

Τι να δείτε στο κάστρο Wawel

Οι επισκέπτες αρχικά ανεβαίνουν στο Wawel Hill μέσω ράμπας και εισέρχονται στο έδαφος μέσα από μια πύλη. Οι ίδιοι οι χώροι είναι ενδιαφέροντες για να εξερευνήσετε - θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τη θέα στον ποταμό Βιστούλα, να εξετάσετε την αρχιτεκτονική, να προσδιορίσετε τα περιγράμματα των δομών που δεν υπάρχουν πλέον και να δείτε πώς το κάστρο Wawel πρέπει να έχει εξεταστεί πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Ορισμένα από τα κρατικά δωμάτια του Wawel και οι ιδιωτικοί βασιλικοί θάλαμοι είναι ανοιχτοί στο κοινό και περιλαμβάνουν πρωτότυπο εσωτερικό σχέδιο, πίνακες αναγέννησης και πλούσια έπιπλα. Ορισμένα δωμάτια, όπως το δωμάτιο Planet, ονομάζονται για τις διακοσμήσεις τους. άλλοι ονομάζονται για τον προορισμό τους. Τα ιδιωτικά δωμάτια περιλαμβάνουν δωμάτια επισκεπτών και δωμάτια άγνωστου σκοπού, τα δωμάτια του Hen's Foot, προσφέροντας πανοραμική θέα στην Κρακοβία.

Οι εκθέσεις του θησαυρού και των οπλοστασίων της κορόνας περιέχουν μερικά ενδιαφέροντα αντικείμενα από την εποχή των Πολωνών βασιλιάδων, συμπεριλαμβανομένων πρωτότυπων δωματίων, σπαθί με στέμμα, κοσμήματα και φυσικά όπλα που χρησιμοποιούνται καθ 'όλη τη διάρκεια των αιώνων για αμυντικούς, τελετουργικούς και τουρνουά.

Αν σας αρέσει η αρχαιολογία, κατεβαίνετε στο υπόγειο του Wawel για να δείτε αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί από τις ανασκαφές του λόφου Wawel. Η έκθεση αποκαλύπτει διάφορα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή στο κάστρο και αρχιτεκτονικά θραύσματα από κατεστραμμένες κατασκευές.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος στο κάστρο Wawel περιλαμβάνουν το λεγόμενο Dragon's Den, έναν μεσαιωνικό πύργο και τον βασιλικό κήπο.

Ο καθεδρικός ναός Wawel είναι ένα θέαμα του κάστρου Wawel. Αυτός ο καθεδρικός ναός ήταν το θέαμα των βασιλικών στέγης και επίσης λειτουργεί ως τόπος ταφής για πολωνούς βασιλιάδες. Πλούσια διακοσμημένα παρεκκλήσια, μερικά αφιερωμένα σε προηγούμενους ηγεμόνες, περιέχουν παραδείγματα περίτεχνων έργων τέχνης και κειμηλίων.

Επισκεφθείτε το κάστρο Wawel

Το κάστρο Wawel είναι γεμάτο με τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο, αλλά είναι ευχάριστο να εξερευνήσετε την εκτός εποχής. Ένας περιορισμένος αριθμός επισκεπτών μπορεί να εισέλθει στο κάστρο κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της ευαίσθητης φύσης της αρχιτεκτονικής και των τεχνουργημάτων εκεί, οπότε είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το κάστρο νωρίς την ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου πριν από την εξάντληση των εισιτηρίων.

Ξεχωριστά εισιτήρια για τις εκθέσεις πρέπει να αγοραστούν στο κέντρο επισκεπτών στην περιοχή του κάστρου. Βοηθάει να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάστρου για να δείτε έναν χάρτη του Wawel και να αποφασίσετε ποιες εκθέσεις είναι πιο ενδιαφέρουσες για εσάς. Ορισμένες εκθέσεις απαιτούν έναν ξεναγό, η υπηρεσία του οποίου περιλαμβάνεται στην αγορά εισιτηρίου.

Είναι επίσης σημαντικό να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάστρου για πληροφορίες σχετικά με τους χρόνους αποδοχής, τις τιμές και τις εποχές. Ορισμένες εκθέσεις είναι κλειστές κατά τους χειμερινούς μήνες. άλλα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο.

Ορισμένες εκθέσεις έχουν ελεύθερη ημέρα εισόδου. άλλοι δεν έχουν τέτοια μέρα. Οι ώρες λειτουργίας της λειτουργίας αλλάζουν επίσης με την εποχή.

Σημειώστε ότι ακόμη και σε ημέρες ελεύθερης εισόδου απαιτείται ένα ειδικό εισιτήριο ελεύθερης εισόδου για την είσοδο στις εκθέσεις. Αυτό βοηθά τους υπεύθυνους για τη διατήρηση του κάστρου να περιορίσουν τον αριθμό των επισκεπτών στην εύθραυστη, ιστορική αρχιτεκτονική.