Ιστορία της Νέας Υόρκης: Οι ταραχές του Stonewall

Το Stonewall Inn της Νέας Υόρκης είναι ένα ορόσημο στη φανταστική ιστορία

Το Stonewall Inn είναι ένα απλό μπαρ στο West Village του Μανχάταν, το οποίο έχει γίνει ένα πραγματικό ορόσημο στην ομοφυλοφιλική ιστορία. Στην πραγματικότητα, το κτίριο έχει αποκτήσει το χαρακτηρισμένο ορόσημο στη Νέα Υόρκη και μπορεί σύντομα να γίνει εθνικό μνημείο. Πριν από σαράντα χρόνια, η ομοφυλοφιλική κοινότητα της Νέας Υόρκης σηκώθηκε εδώ σε μια εξέγερση που πυροδότησε το σύγχρονο κίνημα των ομοφυλοφίλων.

Οι ταραχές του Stonewall

Το καλοκαίρι του 1969, το κίνημα των ομοφυλοφίλων ακτιβιστών της Νέας Υόρκης γεννήθηκε όταν μια ομάδα ομοφυλόφιλων Νέας Υόρκης έφτασε σε στάση εναντίον επιθετικών αστυνομικών στο The Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι μπαρ στο χωριό.

Την εποχή εκείνη, οι αστυνομικές αρχές δέχτηκαν τακτικά gay bars . Αλλά στις 27 Ιουνίου 1969, οι ιδιοκτήτες του The Stonewall Inn είχαν αρκετά.

Καθώς η αστυνομία εισέβαλε στο μπαρ, συγκεντρώθηκε πλήθος 400 προστάτες στο δρόμο έξω και παρακολούθησαν τους αξιωματικούς να συλλάβουν τον μπάρμαν, τον θυρωρό και λίγες βασίλισσες. Το πλήθος, το οποίο τελικά έφτασε σε περίπου 2.000 ισχυρούς, έπνιξε. Κάτι για εκείνο το βράδυ ανάφλεξε χρόνια θυμού με τον τρόπο που αστυνομία αντιμετώπισαν ομοφυλόφιλους. Τραγούδια της "Gay Power!" Αντηχούσαν στους δρόμους. Σύντομα, τα μπουκάλια μπύρας και τα δοχεία απορριμμάτων πετούσαν. Οι αστυνομικές ενισχύσεις έφτασαν και προσπάθησαν να νικήσουν το πλήθος μακριά, αλλά οι θυμωμένοι διαδηλωτές πολέμησαν. Μέχρι τις 4 το πρωί, φαινόταν ότι τελείωσε.

Αλλά την επόμενη νύχτα, το πλήθος επέστρεψε, ακόμα μεγαλύτερο από το προηγούμενο βράδυ. Για δυο ώρες, οι διαδηλωτές ξεσπούσαν στο δρόμο έξω από το The Stonewall Inn μέχρις ότου η αστυνομία έστειλε μια ομάδα ελέγχου των ταραχών για να διαλύσει το πλήθος.



Μόνο την πρώτη νύχτα συνελήφθησαν 13 άτομα και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Τουλάχιστον δύο αναρχικοί λεηλατήθηκαν για να υποστούν σοβαρές βλάβες από την αστυνομία και πολλούς περισσότερους τραυματισμούς.

Την επόμενη Τετάρτη, περίπου 1.000 διαδηλωτές επέστρεψαν για να συνεχίσουν τη διαδήλωση και να πορεύσουν στην Christopher Street.

Ένα κίνημα είχε αρχίσει.

Η κληρονομιά του Stonewall

Το Stonewall αποδείχτηκε μια κεντρική στιγμή στο κίνημα των ομοφυλοφίλων. Συνδέθηκε η ομοφυλοφιλική κοινότητα στη Νέα Υόρκη για την καταπολέμηση των διακρίσεων. Την επόμενη χρονιά διοργανώθηκε μια πορεία για την ανάμνηση των αναταραχών του Stonewall και μεταξύ 5.000 και 10.000 ανδρών και γυναικών παρακολούθησαν την πορεία.

Προς τιμήν του Stonewall, πολλοί γκέι εορτασμοί περηφάνιας σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της εβδομάδας Gay Pride της Νέας Υόρκης .

Σήμερα, το Stonewall Inn είναι ένα δημοφιλές γκέι νυχτερινό κέντρο στη Νέα Υόρκη. Το κομμάτι του αρχικού καταστήματος, το μπαρ, προσελκύει πολλούς ντόπιους και εξωκνημικούς που στοχεύουν να αποτίσουν φόρο τιμής σε ένα σημαντικό ορόσημο της Νέας Υόρκης.