Ισλανδία Πληροφορίες Visa και Passport για τους τουρίστες

Τι θα χρειαστεί να επισκεφθείτε

Τώρα που αποφασίσατε να επισκεφθείτε την Ισλανδία , μάθετε τι είδους τεκμηρίωση απαιτείται και εάν πρέπει να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση εκ των προτέρων.

Η Ισλανδία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά είναι ένα κράτος μέλος του χώρου του Σένγκεν, μια ζώνη που επιτρέπει την απεριόριστη κυκλοφορία χωρίς ελέγχους διαβατηρίων και συνοριακούς ελέγχους για όσους ζουν σε κάποιο από τα κράτη μέλη. Αν επισκέπτεστε εκτός της ΕΕ ή του χώρου Σένγκεν, θα περάσετε μόνο από τον έλεγχο διαβατηρίων στο πρώτο σημείο εισόδου σας.

Θα χρειαστώ ένα διαβατήριο για την Ισλανδία;

Θα χρειαστείτε μόνο διαβατήριο για να εισέλθετε στην Ισλανδία εάν δεν είστε πολίτης χώρας που είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συμφωνία Σένγκεν, η οποία περιλαμβάνει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Ελβετία. Εάν έχετε περάσει ήδη Passport Control σε μια από αυτές τις χώρες, δεν θα χρειαστείτε δεύτερο έλεγχο στην Ισλανδία. Το διαβατήριό σας πρέπει να ισχύει για τρεις μήνες μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία αναχώρησής σας από τον χώρο Σένγκεν. Επειδή υποθέτουν ότι όλοι οι επισκέπτες θα παραμείνουν για 90 ημέρες, είναι καλύτερο εάν το διαβατήριό σας ισχύει για έξι μήνες μετά την ημερομηνία εισόδου σας στον χώρο Σένγκεν.

Θα χρειαστώ μια βίζα;

Οι πολίτες πολλών χωρών δεν χρειάζονται τουριστική ή επιχειρηματική βίζα για διαμονές μικρότερες των 90 ημερών στην Ισλανδία. Υπάρχει ένας κατάλογος χωρών που βρίσκονται στη διεύθυνση της Διεύθυνσης Μετανάστευσης εκείνων που χρειάζονται θεώρηση και όσων δεν το έχουν.

Θα θέλουν να δουν ένα εισιτήριο επιστροφής;

Είναι απίθανο να σας ζητηθεί να δείτε ένα εισιτήριο επιστροφής, αλλά είναι δυνατό. Ο ιστότοπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει ότι πρέπει να έχετε επαρκή κεφάλαια και ένα αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής.

Πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όχι
ΗΠΑ: Όχι (αν και το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι είναι απαραίτητο)
Καναδάς: Όχι
Αυστραλία: Όχι
Ιαπωνία: Όχι

Πού να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση

Εάν είστε πολίτης χώρας που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο ή δεν είστε σίγουροι για την κατάσταση της βίζας σας, ίσως χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση για θεώρηση εισόδου. Τα ισλανδικά προξενεία δεν εκδίδουν βίζες εκτός από εκείνα στο Πεκίνο ή τη Μόσχα. Οι αιτήσεις θεώρησης λαμβάνονται σε διαφορετικές πρεσβείες ανάλογα με το έθνος. Βλέπε τον κατάλογο της Διεύθυνσης Μετανάστευσης. Αυτά μπορεί να είναι δανικά, γαλλικά, νορβηγικά, σουηδικά κ.λπ.

Οι αιτήσεις δεν μπορούν να γίνουν ταχυδρομικά και οι συναντήσεις πρέπει να γίνονται εκ των προτέρων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους τηλεφωνικά ή μέσω ταχυδρομείου. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν το έντυπο αίτησης, τη φωτογραφία μεγέθους διαβατηρίου, το ταξιδιωτικό έγγραφο, την απόδειξη οικονομικής υποστήριξης, την τεκμηρίωση που δείχνει τους δεσμούς του αιτούντος με την πατρίδα τους, την ιατρική ασφάλιση και τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν το σκοπό του ταξιδιού. Οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται εντός δύο εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης.

Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται μόνο μία χώρα Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο προξενικό γραφείο της χώρας αυτής. οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται περισσότερες από μία χώρες Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο προξενείο της χώρας που έχει επιλεγεί ως ο κύριος προορισμός ή στη χώρα στην οποία θα εισέλθουν πρώτα (αν δεν έχουν κύριο προορισμό).

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ δεν αποτελούν νομικές συμβουλές με οποιονδήποτε τρόπο και σας συνιστούμε να επικοινωνήσετε με έναν εισαγγελέα μετανάστευσης για δεσμευτικές συμβουλές σχετικά με τις θεωρήσεις.