Ιεσουίτες αποστολές της Νότιας Αμερικής

Ιεσουίτες αποστολές της Νότιας Αμερικής

Οι ιερείς της Εταιρείας του Ιησού, γνωστότεροι ως Ιησουίτες, που ανέπτυξαν τη σειρά των αποστολών στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη είχαν λίγη ιδέα ότι κάποια μέρα τα ερείπια των εγκαταστάσεών τους, μικρά ή μεγάλα, θα να είστε στο τουριστικό κύκλωμα.

Οι επισκέπτες έρχονται να δουν τα ερείπια, τη μεγάλη κλίμακα μερικών από τις εκκλησίες, τα ιθαγενή γλυπτά που αντιγράφηκαν από την ευρωπαϊκή τέχνη της ημέρας και τον τρόπο της πατερναλιστικής και καλοπροαίρετης διακυβέρνησης που έκανε τις αποστολές των ιησουιτών μια πλήρη αντίθεση με τη διαχείριση των γηγενών φυλών αλλού στη Λατινική Αμερική.

Σε αντάλλαγμα μιας εξαίρεσης από την πολιτική των συνόρων, στις οποίες οι ιθαγενείς φυλές υποβάλλονταν σε χειρωνακτική εργασία για τη συντήρησή τους, οι Ιησουίτες πρότειναν μια νέα ιδέα στην οποία κάθε οικισμός, που ονομάζεται reducción ή redução στα πορτογαλικά, αναπτύχθηκε ως κοινωνική και οικονομική επέκταση της αποστολής να φέρει τη ρωμαιοκαθολική θρησκεία στους αυτόχθονες πληθυσμούς, κυρίως τις φυλές Γκουάρνι, μέσω της πνευματικής διδασκαλίας, της εκπαίδευσης, των εμπορικών προσπαθειών και του εμπορίου. Αυτές οι αποστολές θα καθιστούσαν φόρο τιμής για το ισπανικό στέμμα ως "πληρωμή" για την έξοδο από τα εδάφη του ελέγχου των Ιησουιτών. Υπήρχαν δύο ιερείς που ανατέθηκαν σε κάθε reducción , καθένα με ξεχωριστά και σαφή καθήκοντα.

Οι εγγυητές ήταν αγρότες με φήμη ως άγριοι πολεμιστές. Σύμφωνα με το σύστημα reducción , έζησαν από κοινού και έφεραν μαζί τους τις γεωργικές δεξιότητές τους. Έμαθαν βασική εκπαίδευση και χειροτεχνία όπως ξυλουργική, δερμάτινη μαυρίσματος, ραπτική, τέχνη, bookmaking και προετοιμασία χειρογράφων.

Τα πιο ελπιδοφόρα αγόρια έλαβαν προχωρημένες κλασικές σπουδές. Η κοινωνία της Guarani έγινε γρήγορα γραφειοκρατική και τα αρχιτεκτονικά της ταλέντα έγιναν γνωστά ως μπαρόκ Guarani. Οι Ινδοί εργάζονταν σε κοινοτικές εκτάσεις, είχαν μια σύντομη μέρα εργασίας με χρόνο αφιερωμένο στις θρησκευτικές τελετές, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και τη μουσική.

Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της τέχνης οδήγησε σε υπέροχα επεξεργασμένες εκκλησίες και αρχιτεκτονική στις αποστολές. Οι Ιησουίτες με τη σειρά τους προστατεύουν τις φυλές από τις "κακές επιρροές" και την εκμετάλλευση από τους Ευρωπαίους. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι αυτές οι περιοχές της Νότιας Αμερικής ήταν απομακρυσμένες από τις ισπανικές και πορτογαλικές κορώνες, οι Ιησουίτες δημιούργησαν τις δικές τους ισχυρές περιοχές.

Τα επόμενα 150 χρόνια, οι αποστολές αναπτύχθηκαν σε μικρές πόλεις, οικονομικά ισχυρές και κέντρα εκπαίδευσης και χειροτεχνίας για τις ινδικές φυλές. Οι reducciónes είχαν το δικό τους στυλ, αλλά όλοι είχαν το ίδιο οργανωτικό σχέδιο. Μέσα από την πλατεία του χωριού με το σταυρό και το άγαλμα του προστάτη της αποστολής ήταν η εκκλησία, το κολέγιο, η εκκλησία και τα σπίτια για τους Ινδιάνους κατοίκους. Κάθε reducción παρείχε επίσης ένα σπίτι για χήρες, ένα νοσοκομείο, πολλά εργαστήρια για τη δημιουργία καλλιτεχνικών ειδών και πολλές αποθήκες.

Καθώς μεγάλωναν, οι πόλεις της αποστολής επέστησαν την ειδοποίηση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και του Πάπα Κλήμεντος XIV, οι οποίοι φοβούνταν ότι οι Ιησουίτες γίνονται πολύ ισχυροί, πολύ ανεξάρτητοι. Το 1756, οι ισπανικές και οι πορτογαλικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις αποστολές, σκοτώνοντας πολλούς και αφήνοντας τους μειωμένους και μειωμένους δρόμους σε καταστροφή. Οι επιζώντες έφυγαν και οι Ιησουίτες απελάθηκαν από τη Νότια Αμερική, όπως ήταν από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Ωστόσο, το πνεύμα τους παραμένει στα ερείπια πολλών αποστολών: δεκαέξι reducciónes στην Αργεντινή, επτά στην Παραγουάη και επτά reduçãos σε αυτό που είναι τώρα η Βραζιλία.

Οι πρώτες αποστολές ήταν στη Βραζιλία, που ξεκίνησαν το 1609, αλλά εγκαταλείφθηκαν στη δεκαετία του 1640 μετά από επανειλημμένες επιδρομές από τους Paulistas, από το Σάο Πάολο, το οποίο είχε ιδρυθεί από τους Ιησουίτες το 1554. Οι μεταγενέστερες αποστολές ήταν ένοπλες και έτοιμες να αποκρούσουν τους bandeirantes , -για τους Ινδούς επιδρομείς από τη Βραζιλία.

Στην Παραγουάη, οι τόποι αποστολής επικεντρώνονταν μεταξύ των ποταμών Tebicuary και Paraná σε αυτά που είναι τώρα τα τμήματα του Misiones και της Itapúa. Δείτε αυτό το χάρτη.

  • Σαν Γιάνασι Γουαζού (1610)
    Το πρώτο Jesuit Reducción στην Παραγουάη βρίσκεται στην πόλη San Ignacio de las Misiones, 226 χλμ. Από την Asunción. Το μουσείο της αποστολής είναι αντιπροσωπευτικό όλων των μειονοτήτων των Ιησουιτών με μια λεπτομερή εικόνα του ιεραποστολικού τρόπου ζωής.
  • Σάντος Κοσμέ και Νταμιάν (1632)
    Βρίσκεται στην πόλη Santos Cosme y Damián, 342 χιλιόμετρα από την Asunción, η αποστολή αυτή ήταν ένα αστρονομικό παρατηρητήριο με ένα σχολείο.
  • Σάντα Μαρία ντε Φέ (1647)
    Βρίσκεται στην Santa María, 240 χλμ. Από την Asunción, κοντά στο Ciudad de San Ignacio, η αποστολή αυτή είναι χτισμένη σε μεγάλη κλίμακα. Έχει ένα μουσείο με λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής και της καθημερινής ζωής.
  • Σαντιάγκο (1651)
    Αυτή η αποστολή είναι μία από τις καλύτερες τοποθεσίες ιστορικής αποστολής που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Τα σπίτια των Ινδών συνορεύουν με την κεντρική πλατεία όπου υπάρχουν μνημεία και ένα μουσείο. Βρίσκεται στην πόλη του Σαντιάγκο, η οποία είναι το κέντρο του Fiesta de la Tradición Misionera .

    Περισσότερες αποστολές της Παραγουάης, της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης στην επόμενη σελίδα.