Η ιστορία Elian Gonzalez

Ο Έλιάν Γκονζάλες, το 6χρονο αγόρι στο κέντρο της διεθνούς μάχης για την επιμέλεια παιδιών, και η διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο, προκαλώντας νέες συζητήσεις.

Ο αμφιλεγόμενος, τυχαίος διεθνής πολιτικός διασημότητα, ο Elian Gonzalez πρόσφατα επανεμφανίστηκε μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, τώρα ένας νεαρός άνδρας με απόψεις πολλοί κάτοικοι του Μαϊάμι μπορεί να βρει έκπληξη.

Τα γεγονότα που πυροδότησαν την ιστορία Elian Gonzalez

Το 1999 ο Τύπος του Μαϊάμι και οι δρόμοι τραβήχτηκαν από θύελλα σε μια διεθνή διαμάχη για μετανάστευση και οικογενειακή επιμέλεια μετά την αποτυχία της μητέρας του Elian να εγκαταλείψει την Κούβα με το νέο της γιο.

Οι γονείς του Elian χωρίστηκαν όταν ήταν μόλις 3 χρονών. Σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από το καθεστώς της Κούβας, η μητέρα του, Elizabeth Rodriguez, εγκατέλειψε τη χώρα με βάρκα. Μετά το πρόβλημα του κινητήρα και τη λήψη νερού σε μια καταιγίδα, το κόμμα των 10 τυλίγεται στο νερό. Την ημέρα των ευχαριστιών, δύο ψαράδες της Φλώριδας διασώθηκαν από το νερό του Elian, 60 μίλια βόρεια του Μαϊάμι, έξω από την ακτή του Fort Lauderdale, FL. Η Elizabeth Rodriguez είχε χάσει τη ζωή της προσπαθώντας να σώσει τον γιο της.

Το αγόρι ήταν ενωμένο με τους συγγενείς του στο Μαϊάμι. Ωστόσο, η χαρά ήταν σύντομη και ακολούθησε έντονη νομική μάχη. Ο ξάδερφος του Elian Gonzalez Marisleysis Gonzalez και οι μεγάλοι θείοι του Delfin και Lazaro Gonzalez ελπίζουν ότι η μητέρα του Elian θα επιθυμούσε να συνειδητοποιήσει το γιο της.

Ωστόσο, ο πατέρας του αγόρι ήταν γρήγορος να επιμείνει στην επιστροφή του γιου του στην Κούβα.

Οι επόμενες μέρες είδαν τις αναταραχές των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης, τις ένοπλες επιδρομές επιβολής του νόμου και το χάος στους δρόμους του Μαϊάμι.

Πολιτική αναταραχή και η ένοπλη INS Raid

Οι εκκλήσεις επιμέλειας μεταξύ των μελών της οικογένειας του Μαϊάμι που επιδιώκουν να λάβουν πολιτικό άσυλο για τον Elian και τον πατέρα του Juan Miguel Gonzalez που απαίτησαν να επιστραφούν στην Κούβα γρήγορα εξαπλώθηκαν στα ανώτατα δικαστήρια.

Υποβλήθηκαν καταγγελίες στο ΟΗΕ, ενώ συμμετείχαν όλα τα δικαστήρια των κυκλωμάτων, τα ανώτατα δικαστήρια και τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, όπως και ο γενικός εισαγγελέας Janet Reno και ο αντιπρόεδρος Al Gore.

Θερμαινόμενες φωνές τέθηκαν και στις δύο πλευρές, με διαδηλώσεις που ξεσπούσαν στους δρόμους του Μαϊάμι. Τα μέλη της οικογένειας του Elian της Φλόριντα αρνούνταν ειρηνικά να δώσουν εθελοντικά στο παιδί την επιστροφή του στην κομμουνιστική Κούβα.

Μια εκστρατεία πριν από την ανατολή που περιλάμβανε προσωπικό 130 INS και 8 ελίτ, πράκτορες συνοριακής περιπολίας οπλισμένοι με υποβρύχια πυροβόλα όπλα, οδήγησαν τον Elian Gonzalez να αποσυρθεί έντονα από το σπίτι του στο Μαϊάμι.

Το αποτέλεσμα της γειτονιάς της Μικρής Αβάνας στο Μαϊάμι περιλάμβανε επιχειρήσεις που κλείνουν σε μποϊκοτάζ, κάψιμο ελαστικών και αστυνομία σε ταραξίες χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Βασικές ημερομηνίες στην ιστορία Elian Gonzalez:

Ελιάν Γκονζάλες Τώρα

Μετά από 14 χρόνια έξω από το επίκεντρο, με εξαίρεση τις επισκέψεις γενεθλίων του Κουβανέζου ηγέτη Fidel Castro, ο Elian Gonzalez εμφανίστηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και πάλι στα τέλη του 2013.

Οι λογαριασμοί των πρόσφατων συνεντεύξεων με τον Elian καταδεικνύουν σημαντική διαφορά στα μέσα ενημέρωσης και για πολλούς, ίσως, πολύ απροσδόκητο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την κάλυψη του Huffington Post, ο Elian αναφέρει ότι σκόπιμα απέφυγε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Στην πρώτη του εκδρομή από την Κούβα μετά την εκδήλωση, ο Elian μίλησε στο 23ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεότητας και Φοιτητών στο Εκουαδόρ στα τέλη του 2013.

Σύμφωνα με την εφημερίδα E News, ο Elian Gonzalez είπε για τα γεγονότα μάχης custody "Δεν με επηρέασε". Ωστόσο, η κάλυψη του Miami Herald χρωματίζει μια διαφορετική εικόνα και παραθέτοντας τον Elian κατηγορώντας τον νόμο της κουβανικής προσαρμογής και τους Αμερικανούς για το θάνατο της μητέρας του το νόμο του 1966 για τα υγρά πόδια, τους ξηρούς πόρους για τους Κουβανούς, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, αναζητώντας ασφάλεια και ελευθερία. Περιγράφοντας τον νόμο ως «δολοφονικό», ο Ελιάν τόνισε τον αγώνα του έθνους του ενάντια στην αμερικανική κυβέρνηση και τους ανθρώπους που ζήτησαν να τον στείλουν πίσω στην Κούβα.

Δεν είναι σαφές ποιο είναι το επόμενο σενάριο του Elian Gonzalez, αν και πολλοί αναμένουν τη γοητευτική του διασημότητα, σε τόσο μικρή ηλικία τον θέτει για να γίνει υψηλό προφίλ και σημαντική πολιτική δύναμη στο μέλλον.