Η ανατριχιαστική πόλη των νεκρών στη Γλασκόβη

Το Creepiest Place στη Σκωτία δεν είναι Loch Ness

Όταν σκέφτεστε τα ανατριχιαστικά μέρη στη Σκωτία, ο πρώτος που έρχεται συνήθως στο μυαλό είναι ο Loch Ness. Αυτό θα ήταν μια ανακριβής υπόθεση για διάφορους λόγους - και το γεγονός ότι δεν υπάρχει Nessie είναι μόνο ένα από αυτά.

Στην πραγματικότητα, το Loch Ness είναι απολύτως όμορφο, ιδιαίτερα στις ηλιόλουστες μέρες, όταν οι γαλάζιοι ουρανίσκοι εξουδετερώνουν την κορεσμένη μαυρίλαση του νερού. Το πιο τρομακτικό πράγμα που μπορείτε να δείτε στο Loch Ness είναι ο αριθμός των τουριστών που το γεμίζουν ή οι τιμές πολλών από τα εστιατόρια και τους ξενώνες κοντά, ειδικά κατά τους πολυάσχολους καλοκαιρινούς μήνες.

Βεβαίως, η πιο ελκυστική έλξη στη Σκωτία είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς στη μέση της μεγαλύτερης πόλης της. Είναι αναμφισβήτητα μια πόλη μέσα και από μόνη της-καλά, αν τυχαίνει να είναι νεκρός.

Η ιστορία της νεκροπόλεως της Γλασκώβης

Καθώς αρχίζετε ανατολικά από τον εικονιστικό καθεδρικό ναό της Γλασκώβης, η Νεκρόπολη μοιάζει με ένα συνηθισμένο νεκροταφείο - ένα μεγάλο, αλλά τίποτα ιδιαίτερα ξεχωριστό. Ανεξάρτητα από την επιδεξιότητα και το μέγεθος του, η ιστορία της Νεκρόπολης είναι στην πραγματικότητα μάλλον παράλληλη.

Συγκεκριμένα, η Νεκρόπολη χρονολογείται από τη Βικτωριανή εποχή, με την κατασκευή του νεκροταφείου του Père Lachaise στο Παρίσι, του οποίου το άνοιγμα πιέζει τις βρετανικές αρχές να οικοδομήσουν περισσότερα νεκροταφεία - και να τα θάψουν για κέρδος. Το οποίο, μπορεί να υποστηρίξετε, είναι αρκετά ανατριχιαστικό από μόνο του.

Αξιοσημείωτοι κάτοικοι της Νεκρόπολης της Γλασκόβης

Κέρδισε το νεκροταφείο. Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβείς αριθμοί, πόσο μάλλον οι σύγχρονες ισοδύναμες εκτιμήσεις, το νεκροταφείο ήταν πλήρως γεμάτο από το 1851, μόλις 19 χρόνια από τότε που άνοιξε.

Πολλοί από τους ενοικιαστές που γεμίζουν αυτή την περιβόητη πόλη των νεκρών είναι αξιοσημείωτοι και από μόνοι τους.

Το πιο εμφανές μνημείο εδώ, μια δωρική στήλη 12 ποδιών στην κορυφή του λόφου, τιμά τον John Knox, τον ιδρυτή του σκωτικού πρεσβυτεριανισμού. Εκτός από τα διάσημα πρόσωπα, η Νεκρόπολη περιέχει επίσης μνημεία στους στρατιώτες που έλαβαν το Σταυρό της Βικτώριας, βετεράνους του Κορεατικού πολέμου και μάλιστα γενικό για τα θνητά παιδιά.

Δεν είναι μόνο μερικοί από τους κατοίκους (μπορείτε να πείτε ότι για τους νεκρούς;) του νεκροταφείου που είναι διάσημοι. Οι διάσημοι αρχιτέκτονες όπως ο Αλέξανδρος Thompson, ο John Bryce και ο David Hamilton, θεωρώντας τον «πατέρα της αρχιτεκτονικής» της Γλασκόβης, σχεδίασαν τάφους στη Νεκρόπολη.

Πώς να επισκεφθείτε τη Νεκρόπολη της Γλασκώβης

Όπως ανέφερα κατά την εισαγωγή στο άρθρο αυτό, η Νεκρόπολις βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της Γλασκόβης. Καθώς πλησιάζετε τον καθεδρικό ναό της Γλασκώβης, που είναι ίσως το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης, η Νεκρόπολις φαίνεται ακριβώς πίσω της - είναι λιγότερο από πέντε λεπτά με τα πόδια.

Όπως και ο καθεδρικός ναός, η Νεκρόπολη είναι ελεύθερη να εισέλθει και δεν απαιτεί κανένα εισιτήριο. Εκτός από τις καταπληκτικές τάβλες και τη γενική ολίσθηση, η Νεκρόπολη προσφέρει υπέροχη θέα στην υπόλοιπη Γλασκόβη. Τα δύο αξιοθέατα ταιριάζουν μεταξύ τους θεματικά: ο καθεδρικός ναός είναι γοτθικός και χτισμένος πάνω σε μια μικρότερη μεσαιωνική εκδοχή, οπότε η επίσκεψη στα τρία αυτά μέρη μαζί σας επιτρέπει να δείτε μια ευρεία διατομή της αρχιτεκτονικής ιστορίας της Γλασκώβης.

Επιπλέον, ενώ κάποια από τα άλλα αξιοθέατα της πόλης δεν φαίνονται πολύ όμορφα κάτω από τους τυπικά γκρίζους ουρανούς της πόλης, η Νεκρόπολη πραγματικά λάμπει κάτω από αυτά, όπως είναι παράδοξη.