Ελληνική σημασία πίσω από το Καλό Μένα ή την Καλιμένη

Γιατί θα επιθυμούσατε κάποιον έναν ευτυχισμένο μήνα

Το Kalo mena (μερικές φορές και η λέξη kalimena ή kalo mina ) είναι ένας ελληνικός χαιρετισμός που υπολείπεται της μόδας. Αν όμως προγραμματίζετε ένα ταξίδι στην Ελλάδα ή στα Ελληνικά νησιά, μπορείτε ακόμα να ακούσετε να λέγεται εκεί.

Ο χαιρετισμός κυριολεκτικά σημαίνει «καλός μήνας» και λέγεται την πρώτη ημέρα του μήνα. Στα ελληνικά γράμματα είναι Καλός μήνας και λέει πολύ σαν «καλό πρωινό» ή «καλή νύχτα», αλλά σε αυτή την περίπτωση, επιθυμείτε ένα άλλο άτομο να "έχει καλό μήνα". Το πρόθεμα "kali" ή "kalo" σημαίνει "καλό".

Πιθανή Αρχαία Προέλευση

Αυτή η έκφραση πιθανότατα προέρχεται από τους αρχαίους χρόνους. Στην πραγματικότητα, η έκφραση μπορεί να είναι πιο αρχαία από τους πρώτους Έλληνες. Ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός προηγήθηκε του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αρκετές χιλιάδες χρόνια. Πιστεύεται ότι αυτή η πρακτική της επιθυμίας ενός "καλού μήνα" προέρχεται από τους αρχαίους Αιγυπτίους.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έκαναν ένα σημείο να γιορτάσουν την πρώτη ημέρα κάθε μήνα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν επίσης 12 μήνες βάσει του ηλιακού ημερολογίου.

Στην περίπτωση των Αιγυπτίων, η πρώτη του μήνα ήταν αφιερωμένη σε έναν διαφορετικό θεό ή θεά που προήδρευε ολόκληρο το μήνα και ξεκίνησαν γενικές διακοπές κάθε μήνα. Για παράδειγμα, ο πρώτος μήνας στο αιγυπτιακό ημερολόγιο ονομάζεται «Θόθ», ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Θόθ, τον αρχαίο Αιγύπτιο θεό σοφίας και επιστήμης, εφευρέτη γραφής, προστάτη των γραμματείων και «αυτός που ορίζει τις εποχές, τους μήνες και χρόνια. "

Σύνδεσμος με τον Ελληνικό Πολιτισμό

Ενώ οι ελληνικοί μήνες πήραν το όνομά τους από διάφορες θεότητες , η ίδια διαδικασία ίσως είχε εφαρμοστεί και στα αρχαία ελληνικά ημερολόγια.

Η Αρχαία Ελλάδα χωρίστηκε σε διαφορετικές πόλεις-κράτη. Κάθε πόλη είχε τη δική της εκδοχή του ημερολογίου με διαφορετικά ονόματα για κάθε έναν από τους μήνες. Δεδομένου ότι ορισμένες περιοχές ήταν η περιοχή προστάτη για έναν συγκεκριμένο θεό, μπορεί να δείτε ότι το ημερολόγιο κάνει αναφορά σε εκείνο τον θεό της περιοχής.

Για παράδειγμα, οι μήνες για το ημερολόγιο της Αθήνας ονομάζονται το καθένα για φεστιβάλ που γιόρτασαν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα προς τιμήν ορισμένων θεών. Ο πρώτος μήνας του αθηναϊκού ημερολογίου είναι το Ηκατομβίμιο. Το όνομα προέρχεται πιθανότατα από τον Ηκάτη, τη θεά της μαγείας, τη μαγεία, τη νύχτα, το φεγγάρι, τα φαντάσματα και τη νεκρομαντεία. Ο πρώτος μήνας του ημερολογίου άρχισε γύρω στο Σεπτέμβριο.

Το όνομα των μηνών στη νεοελληνική γλώσσα

Σήμερα, οι μήνες στην ελληνική γλώσσα είναι ο Ιανουάριος (Ιανουάριος), ο Φεβρουραίος (Φεβρουάριος) και ούτω καθεξής. Αυτοί οι μήνες στην Ελλάδα (και στα αγγλικά) προέρχονται από τις ρωμαϊκές ή λατινικές λέξεις για τους μήνες του Γρηγοριανού ημερολογίου. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υποτέθηκε τελικά στους Έλληνες. Το 146 π.Χ., οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την Κόρινθο και κατέστησαν την Ελλάδα επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα άρχισε να απορροφά τα ρωμαϊκά έθιμα και τους τρόπους, όπως συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό από τον αρχαίο κόσμο εκείνη τη στιγμή.

Ο Ιανουάριος ονομάστηκε για τον Janus, τον ρωμαϊκό θεό των θυρών, που σηματοδότησε τις αρχές, το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του ηλίου. Ο θεός ήταν προσωποποιημένος ως έχει ένα πρόσωπο κοιτάζει προς τα εμπρός και το ένα κοιτάζει προς τα πίσω. Θεωρήθηκε πιθανότατα ο σημαντικότερος ρωμαϊκός θεός και το όνομά του ήταν το πρώτο που αναφέρθηκε στις προσευχές, ανεξάρτητα από το ποιο θεό ήθελε να προσευχηθεί ο λατρευτής.

Παρόμοιο χαιρετισμό προς τον Καλό Μένα

Το Kalo mena είναι παρόμοιο με το kalimera , το οποίο σημαίνει "καλό πρωινό" ή kalispera , που σημαίνει "καλό (αργά το απόγευμα ή το βράδυ)".

Ένας άλλος παρόμοιος χαιρετισμός που μπορείτε να ακούσετε σε μια Δευτέρα είναι "Kali ebdomada" που σημαίνει "καλή εβδομάδα".