Αργεντινή Ημέρα Ανεξαρτησίας - 9 Ιουλίου

Η Αργεντινή Ημέρα Ανεξαρτησίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά στη χώρα και επίσης ένα από τα πιο ενδιαφέροντα. Ήδη ευαίσθητοι για τους αλλοδαπούς που εισβάλλουν στην επικράτειά τους, οι αυτόχθονες φυλές της σημερινής Αργεντινής δεν επεκτείνουν φιλικό καλωσόρισμα στους πρώτους Ισπανούς που έρχονται στην ξηρά στις όχθες του Río de la Plata.

Στις αρχές του 16ου αιώνα, οι ινδικές ομάδες στη βορειοδυτική Αργεντινή είχαν σταματήσει να εισέρχονται στους Ίνκας πάνω από τα περάσματα από τη Βολιβία.

Μια από τις διαδρομές ήταν πάνω από το Puente del Inca.

Ο Ισπανός Juan de Solis προσγειώθηκε στις ακτές της Πλάτας το 1516 και απωθήθηκε από τους Ινδιάνους, καταλήφθηκε και σκοτώθηκε. Το πλήρωμά του αποπλεύθηκε και το 1520, ο Φερδινάνδ ντε Μαγέλιν σταμάτησε στον γύρο ταξιδιού του στον κόσμο, αλλά δεν έμεινε. Στη συνέχεια, τόσο ο Sebastian Cabot όσο και ο Diego García ταξίδεψαν στα ποτάμια Paraná και Paraguay το 1527 για να σχηματίσουν έναν μικρό οικισμό που ονόμαζαν Sancti Spiritus . Τοπικοί ντόπιοι κατέστρεψαν αυτόν τον οικισμό και οι δύο εξερευνητές επέστρεψαν στην Ισπανία.

Δεν παραιτήθηκαν, οι Ισπανοί προσπάθησαν ξανά. Αυτή τη φορά, ο Pedro de Mendoza έφθασε το 1536, με μεγάλη δύναμη και εξοπλισμένη με εξοπλισμό και άλογα. Επιλέγοντας καλά τον ιστότοπό του, ίδρυσε έναν οικισμό που ονομάζεται Santa María del Buen Aire , σήμερα γνωστός ως Μπουένος Άιρες .

Ωστόσο, οι ντόπιοι δεν ήταν περισσότερο ευχαριστημένοι από αυτόν από τους συμπατριώτες του και η Mendoza επέστρεψε στην Ισπανία, αφήνοντας πίσω τους τον Juan de Ayolas και τον Domingo Martínez de Irala.

Οι τελευταίοι ανέβηκαν στον ποταμό για να βρουν τον Asuncíon στην Παραγουάη και αργότερα έφεραν τους επιζώντες από το Μπουένος Άιρες στο Asuncíon. Ο Ayolas ξεκίνησε για το Περού, που ήδη κατακτήθηκε από τον Pizarro, και χάθηκε στην ιστορία.

Διαβάστε: 10 πράγματα που δεν μπορείτε να χάσετε στο Μπουένος Άιρες

Στα τέλη της δεκαετίας του 1570 οι δυνάμεις από την Παραγουάη δημιούργησαν το Santa Fé στην Αργεντινή.

Στις 11 Ιουνίου 1580 ο Juan de Garay επανέφερε τον οικισμό στο Μπουένος Άιρες. Κάτω από τον διάδοχο του Garay, ο Hernando Arias de Saavedra, το Μπουένος Άιρες πήρε ρίζα και άρχισε να ευημερεί.

Εν τω μεταξύ, στην άλλη πλευρά της ηπείρου, αποστολές από το Περού και τη Χιλή, μερικοί ήδη από το 1543, ακολούθησαν τους παλιούς δρόμους Inca στην Αργεντινή και δημιούργησαν οικισμούς στις ανατολικές πλαγιές των Άνδεων. Το Santiago del Estero, το Tucumán, η Κόρδοβα , η Σάλτα, η Λα Ριόχα και το Σαν Σαλβαδόρ ντε Τζουούγι είναι οι παλαιότερες πόλεις της Αργεντινής.

Τα νέα της Γαλλικής Επανάστασης και του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου προκάλεσαν φιλελεύθερες ιδέες μεταξύ διανοουμένων και πολιτικών της Λατινικής Αμερικής. Η αντιπαράθεση του Río de la Plata, που δημιουργήθηκε το 1776 και περιλαμβάνει τη Χιλή, την Παραγουάη, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και μέρος της Βολιβίας, έσπασε όταν ο Ναπολέοντας εισέβαλε στην Ισπανία και απέρριψε τον μονάρχη Ferdinand VII.

Η ευημερούσα λιμενική πόλη του Μπουένος Άιρες παρουσίασε έναν ελκυστικό στόχο στους Βρετανούς, που τώρα ασχολούνται με τους Χερσαίους Πολέμους στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί εισέβαλαν το 1806 και πάλι το 1807 και αποκρούστηκαν. Η απόκρουση μιας ανώτερης παγκόσμιας δύναμης έδωσε εμπιστοσύνη στις αποικιακές δυνάμεις που έστρεψαν την προσοχή τους στην πολιτική τους κατάσταση.

Μετά την κατάληψη της γαλλικής εξουσίας στην Ισπανία, οι πλούσιοι έμποροι στο Μπουένος Άιρες ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από ένα επαναστατικό κίνημα.

Στις 25 Μαΐου 1810, το cabildo του Μπουένος Άιρες απέρριψε τον αντιβασιλέα και ανακοίνωσε ότι θα κυβερνούσε για λογαριασμό του βασιλιά Fernando VII. Η πόλη δημιούργησε τη δική της χούντα και κάλεσε τις άλλες επαρχίες να συμμετάσχουν. Ωστόσο, η διαφωνία μεταξύ των πολιτικών ομάδων καθυστέρησε την επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Καθώς οι συζητήσεις ακολούθησαν, οι στρατιωτικές εκστρατείες υπό την ηγεσία του στρατηγού José de San Martín στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής μεταξύ 1814 και 1817 κατέστησαν την ανεξαρτησία από την Ισπανία όλο και περισσότερο πραγματικότητα.

Ημέρα Ανεξαρτησίας της Αργεντινής - Γιατί γιορτάζεται στις 9 Ιουλίου

Μόλις τον Μάρτιο του 1816, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, συναντήθηκαν εκπρόσωποι των διαφόρων επαρχιών στο Tucumán για να συζητήσουν το μέλλον της χώρας τους. Στις 9 Ιουλίου οι εκπρόσωποι συναντήθηκαν στο σπίτι της οικογένειας Bazán, τώρα στο μουσείο Casa Histórica de la Independencia, για να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους από την ισπανική κυριαρχία και το σχηματισμό των Ηνωμένων επαρχιών της Νότιας Αμερικής αργότερα της Provincias Unidas del Río de la Plata .

Η υπογραφή του Acta de la Declaración de la Independencia της Αργεντινής, το νεοσυσταθέν συνέδριο δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία για μια μορφή κυβέρνησης. Ορίστηκαν ένας ανώτατος σκηνοθέτης, αλλά πολλοί αντιπρόσωποι προτιμούσαν μια συνταγματική μοναρχία. Άλλοι ήθελαν ένα κεντρικό ρεπουμπλικανικό σύστημα, ακόμα και ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Δεν ήταν δυνατή η επίτευξη συναίνεσης, οι αντίθετες πεποιθήσεις τελικά οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο το 1819.

Λαμβάνοντας την εξουσία, Juan Manuel de Rosas, κυβέρνησε από το 1829 έως το 1852, ενεργώντας ως συντηρητής των εξωτερικών σχέσεων ολόκληρης της χώρας, που δεν διέθεταν άλλη μορφή ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αναγνωρισμένος ως τυράννος, ο Ρόκας ανατράπηκε από μια επανάσταση υπό την ηγεσία του στρατηγού Justo José de Urquiza, υπό τον οποίο ιδρύθηκε η εθνική ενότητα της Αργεντινής, και το 1853 το σύνταγμα που εκδόθηκε.

Η Αργεντινή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται σήμερα στις 9 Ιουλίου.

Viva Argentina!