Φεστιβάλ της Γουατεμάλας - Ημέρα των Νεκρών

Πώς γιορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών στη Γουατεμάλα

Η Ημέρα των Νεκρών είναι μια γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά η κύρια ιδέα πίσω από αυτό είναι πραγματικά πολύ γλυκιά. Είναι μια μέρα που οι Γουατεμάλα θυμούνται τους νεκρούς αγαπημένους τους και γιορτάζουν ότι ήταν σε θέση να τους συναντήσουν ή να γίνουν μέλη της οικογένειάς τους. Πιστεύεται ότι οι ψυχές όλων των ανθρώπων που έχουν πεθάνει επιστρέφουν στη Γη για να ελέγξουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας.

Υπάρχουν πολλές παραδόσεις και μύθοι που συνδέονται με αυτή τη γιορτή, καθώς και μερικά διαφορετικά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι για να τιμήσουν τους νεκρούς αγαπημένους τους.

Επισκεφθείτε το νεκροταφείο

Αυτό είναι ίσως το πιο δημοφιλές μεταξύ των ντόπιων, Για να επισκεφθείτε τα νεκροταφεία. Μερικοί δέχονται να βάζουν λουλούδια στα μαυσωλεία και να λένε μια προσευχή για την ψυχή των αγαπημένων τους. Υπάρχουν όμως οικογένειες που το παίρνουν στο επόμενο επίπεδο. Συσκευάζουν όλο το φαγητό τους, βάζουν τα καλύτερα ρούχα τους και κατευθύνονται προς το νεκροταφείο για να περάσουν όλη την ημέρα και τη νύχτα «επισκέπτοντας» αυτούς που έχουν φύγει.

Η παράδοση λέει ότι ένα πιάτο πρέπει επίσης να σερβίρεται σε εκείνο που επισκέπτεστε. Καθώς έρχεται η νύχτα, μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πάρτι όπου οι ζωντανοί γιορτάζουν με τους νεκρούς.

Όταν είναι τελικά η ώρα για ύπνο, όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Δεν μπορεί να υπάρχουν δεξαμενές με νερό που κρέμεται γύρω από το σπίτι και όλα τα κεριά πρέπει να είναι μακριά. Τα οινοπνευματώδη συχνά έρχονται με τη μορφή σκώρων που μπορούν να πεθάνουν στο νερό ή στη φωτιά.

Αν το κάνουν, ίσως να μην επιστρέψουν το επόμενο έτος.

Kite Festival

Μια άλλη λαϊκή παράδοση που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της Ημέρας των Νεκρών είναι το Φεστιβάλ Kite. Αποτελείται από ένα μεγάλο, ανοιχτό χώρο όπου οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να αναδείξουν τους χαρταετούς τους, να τους ανυψώσουν και να τους κάνουν να ανταγωνιστούν. Αυτό που το καθιστά μοναδικό είναι το μέγεθος των χαρταετών.

Είναι τεράστια! Οι άνθρωποι δαπανούν όλο το χρόνο τους κτίριο και έρχονται με το σχέδιο το οποίο έχει επίσης κάποιο μήνυμα κρυφό.

Υπάρχουν μερικά από αυτά που διεξάγονται στη χώρα, αλλά η πιο δημοφιλής λαμβάνει χώρα σε μια πόλη που ονομάζεται Sumpango. Εκεί μπορείτε επίσης να βρείτε τόνους προμηθευτών που προσφέρουν όλα τα τοπικά πιάτα.

Παραδοσιακό φαγητό

Εάν έχετε συμμετάσχει ποτέ σε φεστιβάλ από οποιαδήποτε άλλη γωνιά του κόσμου, ξέρετε ότι είναι πάντα συνδεδεμένα με τουλάχιστον ένα πιάτο που γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς. Η Ημέρα των Νεκρών στη Γουατεμάλα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ένα μεγάλο ποσοστό των παραδοσιακών πιάτων της Γουατεμάλας είναι κάποια παραλλαγή ενός στιφάδο, που παρασκευάζεται με τόνους μπαχαρικών. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ετοιμάζουν κάτι διαφορετικό, ένα κρύο πιάτο που ονομάζεται Fiambre. Πρόκειται για ένα περίεργο και πλούσιο πιάτο με ενδιαφέρουσα γεύση. Είναι φτιαγμένο με μια δέσμη διαφορετικών λαχανικών, με πουλερικά, χοιρινό κρέας, ψάρια σε ορισμένες περιπτώσεις λίγα είδη τυριών και ένα ξινό είδος ντύσιμο.

Δεν είναι σίγουρα για όλους, αλλά συστήνω τουλάχιστον να το δοκιμάζω.

Υπάρχει επίσης η θρησκευτική πλευρά του. Κάθε θρησκεία έχει τον δικό της τρόπο να την γιορτάζει, μερικούς με θρησκευτικές υπηρεσίες και μερικούς με πομπές.

Αν βρίσκεστε στην Γουατεμάλα ή κοντά στη Γουατεμάλα αυτή την εποχή του χρόνου συστήνω ιδιαίτερα να συμμετέχετε σε μία ή σε όλες αυτές τις παραδόσεις.

Είμαι βέβαιος ότι θα διασκεδάσετε.