Τρεις μύθοι ασφάλειας αεροσκαφών που πρέπει να ξεχάσετε

Αυτά τα πράγματα δεν λαμβάνουν χώρα στα σύγχρονα εμπορικά αεροσκάφη

Για δεκαετίες, οι κινηματογραφικές ταινίες και η τηλεόραση παρείχαν μια ατελείωτη ροή καταστροφικών ιδεών για την εμπορική αεροπορική βιομηχανία, γεμίζοντας τους ταξιδιώτες με άγχος πριν επιβιβαστούν στο επόμενο αεροσκάφος τους. Από την ιδέα μιας έκρηξης μεσαίας ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλεται στην αποσυμπίεση της καμπίνας στη σκέψη να κολλήσει σε ένα κάθισμα τουαλέτας, πολλές παράξενες ιδέες έρχονται στο μυαλό όταν οι ταξιδιώτες σκέφτονται τα ατυχήματα των αεροσκαφών.

Δεν τα πάντα που φαίνονται στην τηλεόραση είναι τόσο επικίνδυνα όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις καταστάσεις είναι καθαρά έργα μυθοπλασίας, που δημιουργήθηκαν απλά για να τρομάξουν και να διασκεδάσουν ταυτόχρονα τους σύγχρονους ταξιδιώτες. Ενώ αυτοί οι μύθοι ασφάλειας των αεροσκαφών έχουν κάποια βάση στην αλήθεια, οι ταξιδιώτες μπορεί να θέλουν να επανεξετάσουν τα γεγονότα πριν χάσουν τον ύπνο.

Οι τουαλέτες των αεροσκαφών δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο φαίνεται

Οι τουαλέτες των αεροσκαφών είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μέρη για μύθους ταξιδιού για αναπαραγωγή - και όχι μόνο λόγω της γενικής τους κατάστασης. Το 2002, το BBC News ανέφερε την ατυχή περίπτωση ενός ταξιδιώτη που έμεινε κολλημένος στις εγκαταστάσεις μετά το χτύπημα του πλήκτρου εκκαθάρισης ενώ ήταν ακόμη καθισμένος. Η έκθεση αυτή προκάλεσε τους επιστήμονες των Mythbusters να δοκιμάσουν το χέρι τους για την αναδημιουργία του μύθου.

Ένας άλλος δημοφιλής μύθος γύρω από τις τουαλέτες του αεροσκάφους περιλαμβάνει μια κοινή φοβία πολλών ταξιδιωτών: θανατηφόρες αράχνες. Σε ένα αλυσιδωτό ηλεκτρονικό μήνυμα από το 1999, ο αρχικός συγγραφέας ισχυρίζεται ότι έχει γνώση ενός εξανθήματος των επιθέσεων αράχνης σε τουαλέτες αεροσκαφών, με αποτέλεσμα την σοβαρή ασθένεια και το θάνατο.

Και οι δύο καταστάσεις αποδείχθηκαν εντελώς ψευδείς. Στην περίπτωση της γυναίκας του 2002 που συνδέεται με το κάθισμα της τουαλέτας, η αεροπορική εταιρεία διέκοψε την ιστορία, υποστηρίζοντας ότι το φερόμενο περιστατικό δεν αναφέρθηκε ποτέ αρχικά. Επιπλέον, ο ολλανδός μεταφορέας KLM ισχυρίζεται ότι ενώ μια αεροστεγής σφραγίδα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα εάν είχε εμπλακεί το κενό τουαλέτας, οι τουαλέτες δεν είχαν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν επιβάτες στην κορυφή του καθίσματος.

Τι γίνεται με αυτές τις αράχνες; Ο μύθος της αράχνης αποδείχθηκε φάρσα, από πολλές πινακίδες μέσα στο μήνυμα της αλυσίδας. Το «ιατρικό περιοδικό» που ανέφερε τα περιστατικά, η κυβερνητική υπηρεσία που διερεύνησε το περιστατικό και ακόμη και η ίδια η αράχνη ήταν όλα αποδεδειγμένα μύθος.

Η αστραπή δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες ενός σύγχρονου αεροσκάφους

Νωρίτερα το 2015, ένα ιογενές βίντεο απεικόνιζε αυτό που φάνηκε να είναι ένα αεροσκάφος της Delta Air Lines χτυπημένο από αστραπές ενώ ήταν στο έδαφος στην Ατλάντα. Αυτό οδήγησε σε κάποια εικασία μεταξύ των φυλλαδίων ότι ένα αεροσκάφος που χτυπήθηκε από αστραπές κατά τη διάρκεια της πτήσης θα μπορούσε να υποστεί σοβαρές ζημιές, αφήνοντας την ασφάλεια να παραβιάζεται.

Αυτός ο μύθος είναι πραγματικά ριζωμένος σε κάποια αλήθεια. Το 1959, ένα αεροσκάφος TWA χτυπήθηκε από αστραπές και στη συνέχεια εξερράγη, με αποτέλεσμα τη χειρότερη συντριβή του αεροσκάφους του έτους. Οι κατασκευαστές αεροσκαφών έμαθαν γρήγορα από το περιστατικό και άρχισαν να επανασχεδιάζουν τα αεροσκάφη ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτα στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σήμερα, οι κεραυνοί εξακολουθούν να συμβαίνουν σε αεροσκάφη, ενώ ο μέσος όρος - αλλά το αποτέλεσμα είναι πολύ λιγότερο δραματικό. Σύμφωνα με την KLM, μια απεργία αστραπής μέσα στο αεροσκάφος μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε ορισμένα συστήματα αεροσκαφών, αλλά όχι στο σημείο που θα διακυβευόταν το αεροσκάφος. Αντ 'αυτού, τα σύγχρονα αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι σε θέση να προσγειώνονται, αλλά υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο πριν να εκκαθαριστούν για πτήση για άλλη μια φορά.

Η πιθανότητα αποσυμπίεσης αεροσκάφους είναι εξαιρετικά απίθανη

Ένα άλλο επεισόδιο Mythbusters πήρε ένα από τα αγαπημένα ειδικά εφέ του Χόλιγουντ: την εκρηκτική αποσυμπίεση ενός αεροσκάφους. Θεωρητικά: η διάτρηση του αεροσκάφους ενώ συμπιέζεται θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκρηκτική αποσυμπίεση, ενδεχομένως να διαχωρίσει τον αέρα του αεροσκάφους.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, χρειάστηκε περισσότερο από μια τρύπα για να σπάσουν μια τρύπα σε ένα αεροσκάφος. Στην πράξη, ένα πραγματικό περιστατικό που περιλάμβανε μια Boeing 737 της Southwest Airlines το 2011 οδήγησε στην κατάρρευση μιας τρύπας στην οροφή του αεροσκάφους, προκαλώντας αποσυμπίεση στην καμπίνα. Ωστόσο, κανένας επιβάτης δεν απορροφήθηκε από την οροφή και το αεροπλάνο ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί επιτυχώς μια προσγείωση έκτακτης ανάγκης, μέσω των μάσκες οξυγόνου αναπτύχθηκαν για να κάνουν την αναπνοή λίγο πιο εύκολη για τους επιβάτες.

Όταν αναλύονται τα γεγονότα, η πτήση παραμένει μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους ταξιδιού σε όλο τον κόσμο. Χωρίς αυτούς τους μύθους αεροσκαφών στο μυαλό σας, τα ταξίδια σας μπορούν να πάνε πιο ομαλά και χωρίς άγχος.