Το στοιχειωμένο αρχοντικό της Disney θα σας πειράξει

Ανασκόπηση των αγαπημένων, κλασικών θεματικών πάρκων της Disney

Το Haunted Mansion, που έρχεται στα τακούνια των άκρως επιτυχημένων και πρωτοποριακών πειρατών της Καραϊβικής και των αξιοθέατα της Disney στην Νέα Υόρκη , αποτέλεσε μέρος μιας απίστευτης έκρηξης δημιουργικής ενέργειας από την εταιρεία και μια από τις στιγμές της υψηλής υδατογράφησής της. Μια αίσθηση μιας ημέρας (που ήταν στην πραγματικότητα πολλά χρόνια στην παραγωγή), η κλασική βόλτα παρέμεινε εξαιρετικά δημοφιλής. περιστασιακοί και ένθερμοι οπαδοί κατά κανόνα το κατατάσσουν ανάμεσα στα αγαπημένα τους αξιοθέατα της Disney.

Σημείωση: Τα τέσσερα στοιχειωμένα αρχοντικά (η έκδοση του Disneyland Paris ονομάζεται "Phantom Manor") είναι ουσιαστικά παρόμοια. Στο Τόκιο της Disneyland και το μαγικό βασίλειο της Φλόριντα, τα αξιοθέατα είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Το εξωτερικό του αρχικού στοιχειωμένου αρχοντικού στην Disneyland της Καλιφόρνιας είναι αξιοσημείωτα διαφορετικό, αλλά η εμπειρία της οδήγησης είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Το Παρίσι έχει μια διαφορετική πλοκή και άλλα μοναδικά στοιχεία, αλλά η συνολική αίσθηση παίρνει το σύνθημά του από το πρωτότυπο. Το Disneyland του Χονγκ Κονγκ έχει το Mystic Manor, μια διαφορετική απόφαση για μια στοιχειωμένη έλξη. Αυτή η αναθεώρηση βασίζεται στις εκδόσεις της Καλιφόρνιας και της Φλόριντα.

Τεχνικές κινηματογράφησης της Disney

Το Disney Imagineer Kevin Rafferty λέει ότι αυτός και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν τις αρχές της κινηματογραφικής παραγωγής για να προσελκύσουν τους επισκέπτες στην ιστορία.

Για παράδειγμα, η "δημιουργία στιγμιότυπου" ορίζει τον τόνο και το ενδιαφέρον piques. Όταν πλησιάζει το στοιχειωμένο μέγαρο στα πάρκα, το εντυπωσιακό, αλλά ελαφρώς δυσοίωνο κτίριο δελεάζει.

Καθώς οι επισκέπτες έρχονται πιο κοντά, το "μεσαίο πλάνο" του αρχοντικού δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς αυτά που φαίνονται: ένα καροτσάκι με καρότσια κάθεται στο δρόμο, ένας μεγάλος φυτευτής ανατρέπεται και οι εκφρασμένοι συνοδούς συνοδεύονται.

Αργότερα στην έλξη, καθώς τα "κοντινά πλάνα" φέρνουν λεπτομέρειες και όλα τα κόλαση - κυριολεκτικά! - χαλαρά.

Το Τεντωμένο δωμάτιο

Η εμπειρία ξεκινάει στο φουαγιέ, καθώς τα μέλη της καλεσμένης καθοδηγούν τους επισκέπτες να "γεμίσουν όλο τον νεκρό χώρο". (Το Haunted Mansion μπορεί να έχει τα δευτερόλεπτα κακάκια της Disney μετά από την κρουαζιέρα της Jungle.) Η ανερχόμενη εγγεγραμμένη φωνή του Ghost Host προσφέρεται για ένα "ευπρόσδεκτο, ανόητο θνητό" και ανοίγει ένα πάνελ για να οδηγήσει τους επισκέπτες στο πορτρέτο Επιμελητήριο, επίσης γνωστό ως αίθουσα διαστολής. Αυτό είναι όπου τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται τραχύ.

Καθώς το δωμάτιο "τεντώνει" ( Η οροφή ανυψώνεται ή το δάπεδο βυθίζεται; Εξαρτάται από την εκδοχή του Haunted Mansion που επισκέπτεστε ), τα αξιοπρεπή πορτρέτα αποκαλύπτουν περισσότερα και γίνονται πιο ανόητα μέχρι να σταματήσει το τέντωμα. Το Ghost Host δηλώνει ότι δεν υπάρχουν παράθυρα ή πόρτες στο δωμάτιο και ότι κρατά τη μοίρα μας - κάτι που μπορεί να έχει σχέση με το πτώμα που κρέμεται από τον θόλο στην κορυφή του δωματίου.

Ευτυχώς, ανοίγει μια πόρτα που οδηγεί στην περιοχή φόρτωσης της διαδρομής. Οι πολυέλαιοι, που εκρήγνυνται θετικά με αράχνες αράχνης, φως φωτίζουν το δρόμο. Τα οχήματα, γνωστά ως Doom Buggies, χρησιμοποιούν το σύστημα Omnimover της Disney. Αρχικά σχεδιασμένο για την έλξη Adventure Through Inner Space της Disneyland, το ατελείωτο, συνεχώς μετακινούμενο ρεύμα των οχημάτων προσφέρει τεράστια ικανότητα οδήγησης (και απαιτεί την γνωστή προειδοποίηση ότι ο διάδρομος κινείται με την ίδια ταχύτητα με τα οχήματα.) Το Imagineers τσίμπησε την έννοια Omnimover δίνοντας στο Doom Buggies τη δυνατότητα να γυρίσει και να γυρίσει ανεξάρτητα.

Χρησιμοποιώντας τη σύγκριση του Rafferty με τους κινηματογράφους, οι επισκέπτες είναι σαν κάμερες και τα οχήματα κινούνται και εστιάζουν την προσοχή τους σε συγκεκριμένες στιγμές κατά τη διάρκεια της πορείας.

Φοβάται ανόητο

Παρόλο που δεν υπάρχει γραμμική ιστορία με την πιο παραδοσιακή έννοια της έλξης όπως η πτήση του Peter Pan, το στοιχειωμένο αρχοντικό προσφέρει ένα παιχνίδι τριών δράσεων, σύμφωνα με τον Imagineer Tony Baxter (όπως αναφέρθηκε στο υπέροχο βιβλίο "The Haunted Mansion: From το μαγικό βασίλειο στις Ταινίες "του Jason Surrell). Η βασική προϋπόθεση είναι ότι το αρχοντικό είναι ένα σπίτι συνταξιοδότησης για φαντάσματα. 999 από αυτούς έχουν εγκατασταθεί ... αλλά υπάρχει περιθώριο για ένα ακόμα, καθώς ο Ghost Host αρέσει να μας θυμίζει ανόητους θνητούς.

Στην πρώτη πράξη, η τάση χτίζεται όπως τα περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη βιβλιοθήκη, το μουσικό δωμάτιο, τη σέρα, το διάδρομο των θυρών και το ατελείωτο διάδρομο (το τελευταίο είναι μία από τις αγαπημένες μου σκηνές Haunted Mansion).

Αντικείμενα επιπλέουν τυχαία, ένα χέρι σπρώχνει εναντίον ενός καπακιού φέρετρου, ένα διάλειμμα ρολογιού παππού 13, και θρηνή τσιράκια ματαιώνουν πίσω από παράξενες πόρτες. Αυτά τα αόρατα πλάσματα είναι ίσως το πιο τρομακτικό κομμάτι της διαδρομής και αντικατοπτρίζουν την επιρροή του θρύλου Imagineering Claude Coats, ο οποίος ήθελε το Haunted Mansion να είναι μια πιο τρομακτική εμπειρία.

Το Seance Room χρησιμεύει ως κουρτίνα μεταξύ των πράξεων, σύμφωνα με την Baxter. Εδώ, η κυρία Leota εκδίδει κρυφές στιγμές μέσα στην κρυστάλλινη σφαίρα της για να αναζωογονήσει τα πνεύματα. Στην Πράξη 2, τα φαντάσματα αναδύονται στην κοιλάδα στην Μεγάλη Αίθουσα και σας τρομάζουν ανόητα στη σοφίτα. Η σκηνή του Hall, με το τεράστιο τραπέζι του δεξιού και τα φουσκωτά φαντάσματα, είναι ανάμεσα στις κορυφαίες στιγμές του Haunted Mansion. Στην αττική, συναντάμε τη νύφη, ένα απόθεμα από μια από τις πρώτες ιστορίες της έλξης. Με την λαμπερή, δυνατά κτύπησε την καρδιά της, προσφέρει αρκετά τρομάρα.

Στην έκδοση Disneyland της διαδρομής, καθώς οι επιβάτες φεύγουν από τη σοφίτα, χαιρετίζονται από το Hatbox Ghost. Ένας χαρακτήρας που εμφανίστηκε σύντομα όταν το Haunted Mansion άνοιξε για πρώτη φορά, αλλά απομακρύνθηκε επειδή το gag δεν συγκρατήθηκε αρκετά, ο θρύλος του έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Στο πλαίσιο της 60ης επετείου της Disneyland Diamond Celebration, το πάρκο έκανε το ντεμπούτο του ένα ολοκαίνουριο φάντασμα Hatbox. Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Καθώς περνούν οι επισκέπτες, βλέπουν το φανερό φάντασμα κρατώντας ένα άδειο κουτί. Ξαφνικά το κεφάλι του εξαφανίζεται, μόνο για να επανεμφανιστεί μέσα στο καπέλο. Είναι τόσο αστείο και ανατριχιαστικό.

Στο νόμο 3, οι "Buggies Doom" "πέφτουν" έξω από το παράθυρο της σοφίτας και στο νεκροταφείο. Αυτό είναι όπου τα οινοπνευματώδη ποτά φεύγουν και τα πράγματα γίνονται ανόητα. Τα φαντάσματα εμφανίζονται παντού, η μουσική χτυπούν με πλήρη δύναμη και οι υπέροχες προτομές τραγουδιού εναρμονίζονται για μια συναρπαστική παράδοση των " Grim Grinning Ghosts ". Ο Marc Davis, ο Imagineer extraordinaire και ένας από τους "Εννέα Γηραιάδες" της Disney, έσπρωξαν για ένα αλλοτριωμένο Haunted Mansion και η ελαφριά του αφής κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου τμήματος της διαδρομής, ιδιαίτερα στη σκηνή του νεκροταφείου.

Το φινάλε λαμβάνει χώρα στην κρύπτη, όπου ένα από τα φαντάσματα που φτάνουν στο μέτωπο, ξεχειλίζει στο Doom Buggy με τους καλεσμένους και ένα μικροσκοπικό ghoul εκνευρίζει τους πάντες να "βιαστούν πίσω". Ανόητοι θνητοί που είμαστε, ακολουθούμε τη συμβουλή της.