Το Πρόγραμμα Δημόσιας Τέχνης του Albuquerque

Η δημόσια τέχνη του Albuquerque μπορεί να βρεθεί σε πολλές από τις γειτονιές και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Η πόλη διαθέτει πρωτοβουλία 1% για την τέχνη, η οποία επιτρέπει το ένα τοις εκατό των κεφαλαίων από το γενικό πρόγραμμα υποχρεωτικών ομολόγων και από ορισμένα ομόλογα εσόδων να λαμβάνονται έτσι ώστε να μπορεί να αγοραστεί ή να τεθεί σε λειτουργία η τέχνη. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1978 και είναι ένα από τα παλαιότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί του παρόντος, η συλλογή περιέχει περισσότερα από 700 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε όλη την Albuquerque.

Πού να δείτε τη δημόσια τέχνη

Το δημόσιο πρόγραμμα τέχνης ξεκινάει με μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο μυαλό και στη συνέχεια το προσωπικό του προγράμματος συνεργάζεται με το γραφείο του δημάρχου για να βρει ένα έργο που θα ήταν κατάλληλο για το περιβάλλον του χώρου. Πολλά πράγματα εξετάζονται κατά την επιλογή ενός έργου τέχνης, όπως το πώς σχετίζεται ιστορικά και πολιτιστικά με την περιοχή. Ο καλλιτέχνης ανατέθηκε να δημιουργήσει το έργο και έχει εγκατασταθεί για να το θαυμάσει κανείς από όλους τους περαστικούς.

Τα δημόσια έργα τέχνης της πόλης μπορούν να βρεθούν στο κέντρο της πόλης , στο Nob Hill και στην περιοχή της Παλιάς Πόλης. Μπορούν να βρεθούν στους πρόποδες της Sandia και στο αεροδρόμιο του Albuquerque. Μπορούν να βρεθούν στα βορειοανατολικά ύψη και πολλά άλλα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ανακαλύψετε τα έργα τέχνης. Κάποιοι μπορούν να δουν από την άνεση του αυτοκινήτου σας, μερικοί περνώντας από το αεροδρόμιο για να πιάσουν ένα αεροπλάνο, και για όσους αγαπούν να ποδηλατούν, υπάρχει μια ποδηλατική περιήγηση στο Albuquerque, η οποία δημιουργήθηκε έτσι ώστε οι λάτρεις να απολαύσουν την τέχνη παίρνοντας λίγο ποδηλασία.

Τι θα δείτε αν πηγαίνετε

Ποια είναι τα έργα τέχνης που βρέθηκαν στη δημόσια συλλογή έργων τέχνης; Αυτά που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους πρέπει, φυσικά, να είναι σε θέση να αντέξουν τα στοιχεία, επομένως τείνουν να είναι τοιχογραφίες ή γλυπτά ή κομμάτια εγκατάστασης. Downtown στο 3ο και Tijeras το γλυπτό Glenna Goodacre "Εταιρεία πεζοδρομίων" διαθέτει ζωή μεγέθους αγάλματα των ανδρών και των γυναικών συγκεντρώνοντας σε μια γωνιά του δρόμου.

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Albuquerque, οι σπουδαστές από το ινστιτούτο θερινής τέχνης του δημάρχου προσθέτουν σε μια τοιχογραφία που περιέχει λαμπερά χρώματα και σχέδια που αναφέρουν μια ιστορία. Τα μωσαϊκά ξεκίνησαν το 2001 και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από δώδεκα τμήματα από την προβολή της ιστορίας και των παραδόσεων της πόλης.

Στο UNM , ένα γλυπτό Luis Jimenez, το "Fiesta Jarabel" απεικονίζει έναν άνδρα και μια γυναίκα που χορεύει με φωτεινά χρώματα ακριβώς μπροστά από το Popejoy Hall, το κέντρο για τις τέχνες του πανεπιστημίου. Περαιτέρω στην πανεπιστημιούπολη είναι "Το Κέντρο του Σύμπαντος", μια συγκεκριμένη υπόγεια διάσημη για τους μαθητές.

Και στο Nob Hill, τα νεόνια υπερβαίνουν την κεντρική και Girard και η κεντρική και η Ουάσινγκτον υπενθυμίζουν στους επισκέπτες την περιοχή της ακμής της διαδρομής 66 και το ρόλο της στην οικοδόμηση της περιοχής σε αυτό που είναι σήμερα.

Ορισμένες από τις εκδρομές μπορούν να περιλαμβάνουν όλη την οικογένεια. Ο ζωολογικός κήπος BioPark διαθέτει ένα κυνήγι σαρωτή που θα έχει παιδιά που αναζητούν έργα τέχνης. Θα βρουν σκαλισμένα ξύλινα ζώα στο Cottonwood Cafe, μωσαϊκό θρόνο που μπορούν να καθίσουν στην έκθεση της Αφρικής και πολλά άλλα.

Το Πρόγραμμα Δημόσιας Τέχνης του Albuquerque περιλαμβάνει επίσης το Πολιτιστικό Σχέδιο του Albuquerque, το οποίο υποστηρίζει την εκπαίδευση των τεχνών και τη χρηματοδότηση των τεχνών. Το Trust Enhancement Trust Fund αποτελεί επίσης μέρος του προγράμματος και παρέχει υποστήριξη σε έργα τέχνης και υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα έχει συστατικό συντήρησης που διατηρεί και παρέχει φροντίδα στα έργα τέχνης.