Το παρεκκλήσι των οστών της Πορτογαλίας: Ο πλήρης οδηγός

Περίπου μια ώρα και μισή από τη Λισαβόνα, η Evora είναι ένας δημοφιλής προορισμός τόσο για τους πορτογάλους όσο και για τους ξένους επισκέπτες. Η μεγαλύτερη κλήρωση είναι αναμφισβήτητα το φαγητό και το κρασί: τόσο η ίδια η Evora, όσο και η ευρύτερη περιοχή Alentejo στην οποία κάθεται, είναι σωστά γνωστές για την ποιότητα της κουζίνας.

Υπάρχει περισσότερο σε αυτή την ελκυστική πόλη από ό, τι μόνο οι ώρες φαγητού της, ωστόσο. Η περιοχή του μικρού κέντρου της πόλης στεγάζει πολλά αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, τα πιο γνωστά από τα οποία είναι και τα πιο μακάβρια.

Το Capela dos Ossos μεταφράζεται κυριολεκτικά ως το "Παρεκκλήσι των Οστών" και τα ανθρώπινα οστά είναι ακριβώς αυτά που θα βρείτε μέσα. Χιλιάδες από αυτούς, στην πραγματικότητα, στοιβάζονται ψηλά από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι σε κάθε τοίχο αυτού του μικρού παρεκκλησίου.

Πρέπει να δείτε πολλούς επισκέπτες στην Evora, οπότε αν σκοπεύετε να το ελέγξετε μόνοι σας ενώ βρίσκεστε στην πόλη, εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ιστορικό

Το παρεκκλήσι χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όταν οι πρεσβύτεροι των τοπικών εκκλησιών αντιμετώπισαν ένα δίλημμα. Τα κοντινά νεκροταφεία γκρεμίστηκαν και πήραν πολύτιμη γη κοντά στην πόλη και κάτι έπρεπε να γίνει. Τελικά, αποφασίστηκε να κλείσουν τα νεκροταφεία και να μετατοπιστούν τα οστά του αποθανόντος σε ένα αφιερωμένο παρεκκλήσι.

Ποτέ δεν απέφυγαν μια διδακτική στιγμή, οι μοναχοί αποφάσισαν να τοποθετήσουν αυτά τα οστά σε δημόσια προβολή και όχι να τα αποκρύψουν. Με αυτό τον τρόπο ελπίζονταν ότι οι επισκέπτες θα αναγκάζονταν να σκεφτούν τη δική τους θνησιμότητα και να τροποποιήσουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους ενώ ήταν ακόμη ζωντανοί.

Η επιτυχία αυτής της προσέγγισης χάνεται από την ιστορία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν η Capela dos Ossos που βλέπουμε σήμερα. Κάπου πάνω από 5000 οστά έχουν στοιβάζονται στενά το ένα πάνω στο άλλο, παίρνοντας σχεδόν κάθε δυνατή ίντσα χώρου. Ενώ τα περισσότερα από τα οστά είναι ξεχωριστά, σε μια ιδιαίτερα φρικτή συστροφή, ένα ζεύγος σχεδόν πλήρων σκελετών μπορεί να βρεθεί κρέμεται από τους τοίχους επίσης.

Σε περίπτωση που το μήνυμα δεν ήταν αρκετά σαφές για τους μεσαιωνικούς επισκέπτες, το μήνυμα "Nós ossos que aqui estamos , pelos vossos esperamos " ("εμείς, τα οστά που βρίσκονται εδώ, περιμένετε δικά σας") ήταν πάνω από την είσοδο και παραμένει εκεί ακόμη και τώρα.

Πώς να επισκεφθείτε

Το Παρεκκλήσι των Οστών της Εβόρας είναι προσκολλημένο στο Igreja de São Francisco , μια αστραφτερή λευκή εκκλησία στο κέντρο της πόλης. Η είσοδος είναι σαφώς σημειωμένη, στα δεξιά των κύριων θυρών της εκκλησίας.

Το εκκλησάκι και η εκκλησία είναι ανοιχτά κάθε μέρα εκτός από την 1η Ιανουαρίου, την Κυριακή του Πάσχα, το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων και την Ημέρα των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (1 Ιουνίου έως 1 Σεπτεμβρίου), το εκκλησάκι ανοίγει στις 9 το πρωί και κλείνει στις 6:30 μ.μ., ενώ κλείνει στις 5:00 το υπόλοιπο της χρονιάς. Όπως και πολλά άλλα αξιοθέατα στην Εύβορα, το παρεκκλήσι κλείνει επίσης για μεσημεριανό γεύμα, από τις 1 μ.μ. έως τις 2:30 μ.μ., οπότε σχεδιάστε την επίσκεψή σας αναλόγως.

Ένα εισιτήριο για ενήλικες κοστίζει 4 ευρώ, ενώ τα εισιτήρια για νέους (κάτω των 25 ετών) και για ηλικιωμένους (άνω των 65) μειώνονται ελαφρώς σε 3 ευρώ. Ένα οικογενειακό πέρασμα κοστίζει € 10.

Το παρεκκλήσι είναι πολύ μικρό, οπότε μην περιμένετε να περάσετε πάρα πολύ εκεί. Αν δεν έχετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παλιά οστά, πιθανόν να επαρκούν 10-15 λεπτά. Ανάλογα με την επίσκεψή σας, μπορεί να καταλήξετε να ξοδεύετε περισσότερο στη γραμμή εισιτηρίων από ό, τι κάνετε μέσα στο παρεκκλήσι των ίδιων των οστών!

Τι άλλο να δει κοντά

Μόλις τελειώσετε στο παρεκκλήσι, φροντίστε να δείτε το μουσείο εκκλησιών - η πρόσβαση συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου σας. Αυτό που λείπει στα ανθρώπινα ερείπια, περισσότερο από ό, τι κάνει σε θρησκευτικούς πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης από τη συλλογή της μονής.

Λιγότερο από δέκα λεπτά με τα πόδια, στο ψηλότερο σημείο της περιοχής, βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Evora. Τα εισιτήρια κοστίζουν € 2-4,50, ανάλογα με τα μέρη που θέλετε να επισκεφθείτε, με το χαρακτηριστικό (τουλάχιστον σε μια ηλιόλουστη μέρα) να είναι η πανοραμική θέα στην πόλη από την οροφή του καθεδρικού ναού.

Σχεδόν ακριβώς δίπλα από το Templo Romano de Évora , τα ερείπια ενός ρωμαϊκού ναού που χρονολογείται γύρω στον 1ο αιώνα μ.Χ. Καταστράφηκε από τους εισέβαμενους στρατούς στον 5ο αιώνα και εξυπηρετούσε διάφορους σκοπούς κατά τη διάρκεια των χιλιετιών, συμπεριλαμβανομένης, για πολλούς αιώνες, ενός κτηνοτροφείου, πριν από την αποκατάσταση και τη συντήρηση που άρχισαν τελικά στη δεκαετία του 1870.

Τα ερείπια κάθονται σε ανυψωμένη πλατφόρμα σε δημόσια πλατεία και η πρόσβαση είναι ελεύθερη.