Τουριστικός οδηγός για το νησί Shamian

Τα αποικιακά αξιοθέατα του νησιού Shamian στο Guangzhou

Με τα μεγάλα κτίρια της, τα πεντανόστιμα ξενοδοχεία και το παραλιακό σημείο Shamian Island έχει καθιερωθεί ως η κύρια τουριστική περιοχή του Guanzghou. Αυτή η καλά διατηρημένη αποικιακή συνοικία με την αρχιτεκτονική της εποχής, τις λεωφόρους με επένδυση δέντρων και την χαλαρή ατμόσφαιρα προσφέρει ένα διάλειμμα από το χάος και τις φουτουριστικές εξελίξεις στο κέντρο της πόλης Guangzhou . Ρίξτε σε μερικά ωραία εστιατόρια και μπαρ δίπλα στο ποτάμι και ένα ταξίδι στο νησί είναι ένας φανταστικός τρόπος να απομακρυνθείτε μισή ημέρα.

Η ιστορία του νησιού Shamian

Δεν είναι όμορφο. Ενώ το ίδιο το νησί είναι ήρεμο, η ιστορία του απέχει πολύ από αυτό. Αφού έσπειρε τη χώρα με σφαίρες με κανόνια πάνω από δύο Πόλεμοι του Οπίου , ήταν το νησί Shamian που η βρετανική κυβέρνηση έσπασε από τον Κινέζο αυτοκράτορα ως πόλεμο πολέμου. Σε μια χώρα που είχε προηγουμένως τελείως κλειστή για τους αλλοδαπούς, το νησί θα αποτελούσε βάση από την οποία η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες αποικιακές δυνάμεις θα ήταν ελεύθερες να δημιουργήσουν βάση και να εισαγάγουν οπίου για να πουλήσουν τους ντόπιους. Αυτές τις μέρες το ονομάζουμε ναρκωτικό - τότε το αποκαλούσαν ελεύθερο εμπόριο.

Ένας από τους πολλούς κανόνες που έπρεπε να ακολουθήσουν οι νέοι ξένοι έμποροι ήταν να μην εγκαταλείψουν το νησί - περιορίζονταν στο Σαμιάν και μπορούσαν να αλληλεπιδρούν μόνο με μέλη του τοπικού καρτέλ που είχε ορίσει η κινεζική κυβέρνηση. Ήταν σπάνια η ομαλή ιστιοπλοΐα και οι αξιωματούχοι και οι έμποροι συρρέουν συχνά, συμπεριλαμβανομένης μιας περίφημης επιδρομής όπου το όπιο αξίας εκατομμυρίων λιρών βυθίστηκε στη θάλασσα.

Οι έμποροι τελικά θα απομακρυνθούν από το νησί όταν οι Βρετανοί εκβιάζουν μια ασφαλέστερη βάση για τις επιχειρήσεις οπίου στο κοντινό Χονγκ Κονγκ.

Τι να δείτε στο νησί Shamian

Εκτιμάται ότι από τα 150 περίεργα κτίρια του νησιού Shamian περισσότερα από το ένα τρίτο χτίστηκαν κατά την αποικιακή περίοδο του 19ου αιώνα του νησιού.

Τοποθετημένο σε μια αμμουδιά, το νησί είναι μόλις 1χλμ μακριά και λιγότερο από το ήμισυ του πλάτους αυτού, καθιστώντας το ένα εύκολο μέρος για να εξερευνήσετε και να απολαύσετε με τα πόδια. Πολλά από τα αξιοθέατα είναι το περπάτημα στους ήσυχους δρόμους με δέντρα, που απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα και θαυμάζουν τα ανθεκτικά βικτοριανά σπίτια, τις σφυρήλατες σιδερένιες πύλες και τους γενναιόδωρους κήπους όπου οι Άγγλοι στο εξωτερικό θα μπορούσαν κάποτε να προσποιούνται ότι ήταν στην ύπαιθρο του Sussex.

Υπάρχουν μερικά συγκεκριμένα αξιοθέατα που αξίζει να αναζητήσετε. Η γαλλική καθολική εκκλησία της Παναγίας της Λούρδης είναι μια μικρή, στενή εκκλησία με παστέλ περιτυλιγμένα τοιχώματα και γαλλικές επιγραφές που εξακολουθούν να έχουν άφθονη γαλλική γοητεία. Φυσικά, οι Βρετανοί έχτισαν τη δική τους Αγγλικανική εκκλησία, την Εκκλησία του Χριστού, στο άλλο άκρο του νησιού και οι στερεοί τοίχοι και ο απλός σχεδιασμός του δεν θα έμοιαζαν μακριά σε ένα αγγλικό χωριό. Πολλά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια του νησιού είναι πρώην προξενεία των αποικιακών δυνάμεων και σημειώνονται με πλάκες.

Ένας χώρος που δεν σχετίζεται με την αποικιοκρατία - και αυτό θα είναι εμφανές στην προσέγγιση από τη βιταμίνουσα εμφάνιση - είναι το White Swan Hotel. Κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού αυτό ήταν ένα από τα μοναδικά ξενοδοχεία στην πόλη ανοιχτά σε αλλοδαπούς και το White Swan αργότερα έγινε διάσημο από επισκέπτες Αμερικανούς που θα βασίζονταν εδώ όταν υιοθετούσαν κινέζικα παιδιά.

Τα ποσοστά υιοθεσίας έχουν μειωθεί, παρόλο που θα δείτε ακόμα τον περίεργο υποψήφιο γονιό που κατασκηνώθηκε στο καφενείο με το περίπλοκο χαρτί. Το μεγαλύτερο αίτημα της White Swan για φήμη είναι το λόμπι της. Οι ιδιοκτήτες έχουν μεταμοσχεύσει ουσιαστικά έναν τροπικό κήπο μέσα στο λόμπι με φοίνικες παρατάσσονται γύρω από έναν καταρράκτη και πισίνα και μπαλκόνια ντυμένα και βυθισμένα με πράσινο.

Πώς να φτάσετε στο νησί Shamian

Πάρτε τη γραμμή του μετρό Guangzhou 1 και κατεβείτε στο σταθμό Huangsha. Το νησί είναι 10 λεπτά με τα πόδια.