Τι είναι το Treasure Trove; Και τι εάν βρεις Θρυμμένο Θησαυρό;

Μάθετε για τους νόμους περί θησαυρών του Ηνωμένου Βασιλείου και τι συμβαίνει αν βρείτε κρυμμένο χρυσό

Έχετε ονειρευτεί ποτέ να βρείτε θαμμένο θησαυρό; Ίσως να πρέπει να προσέχετε αυτό που επιθυμείτε.

Εάν χρησιμοποιείτε ανιχνευτή μετάλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχετε τυχεροί, πρέπει να ξέρετε για τους κανόνες του θησαυρού πριν αρχίσετε να ξοδεύετε το απροσδόκητο σας.

Αν ανακαλύψετε κάτι χρυσό, λαμπερό και μαγικό οπουδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολύ συγκεκριμένοι κανόνες του "Θησαυρού" ή, στη Σκωτία, "Treasure Trove", ισχύουν για το τι δικαιούστε και τι πρέπει να κάνετε.

Και αν νομίζετε ότι οι πιθανότητες να ανησυχείτε πάντα για αυτό είναι αρκετά απομακρυσμένες (και μάλλον είναι) ίσως να θεωρήσετε ότι αυτό που μπορεί να διακυβεύεται μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Τι είναι στο στοίχημα, αν βρείτε Treasure

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, κάθε ανεμιστήρας ανιχνευτών μετάλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο - και ενδεχομένως στον κόσμο - δεν θα μπορούσε παρά να φανερώσει τον Terry Herbert, ο οποίος έσκαψε τον κορμό του Staffordshire. Αυτό το κρυμμένο θησαυρό που βρέθηκε, αποκαλύφθηκε στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2009, ήταν το μεγαλύτερο αποθεματικό χρυσού Anglo Saxon που βρήκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από 18 χρόνια κυνήγι θησαυρού με τον ανιχνευτή μετάλλων του, ο Herbert αποκάλυψε ένα θησαυρό που περιείχε περισσότερα από 3.900 μεμονωμένα κομμάτια του έβδομου αιώνα, αγγλοσαξονικού χρυσού και αργύρου. Ο χρυσός, αξίας 3,3 εκατομμυρίων λιρών, αποκτήθηκε από το Μουσείο και την Πινακοθήκη του Μπέρμιγχαμ και το Μουσείο και την Πινακοθήκη του Κερατέα στο Stoke-on-Trent. Ο εύρεσης, ο Χέρμπερτ και ο γαιοκτήμονας, ο αγρότης Fred Johnson, μοιράστηκαν τα έσοδα από την πώληση του θησαυρού (περίπου 4,73 εκατομμύρια δολάρια).

Αλλά αυτό δεν ήταν το τέλος του. Το 2012, 81 πρόσθετα αντικείμενα που βρέθηκαν στο site από τους αρχαιολόγους κηρύχθηκαν θησαυροφυλάκια. Επειδή αποτελούν μέρος της ίδιας θεωρίας με τα ευρήματα του 2009, ο Herbert και ο Johnson μοιράζονται την αξία αυτών.

Έτσι, οι κατόχους των Finders;

Οχι ακριβώς. Από τεχνική άποψη, όλος ο κρυμμένος θησαυρός που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στο Κορώνα (η βασίλισσα στον κρατικό της ρόλο ως μονάρχης αλλά όχι ως ιδιωτική του περιουσία).

Τα δικαιώματα και οι νομικές υποχρεώσεις των εντοπιστών και των ιδιοκτητών γης καλύπτονται από τον νόμο Treasure του 1996. Ο νόμος είναι διαφορετικός στη Σκωτία, ο οποίος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους παλαιότερους κανόνες του κοινού δικαίου.

Είναι Treasure ή Treasure Trove;

Στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία , τα αντικείμενα θεωρούνται "Θησαυρός" αν είναι:

Πριν από την πράξη του 1996, οι ανιχνευτές και οι εκτιμητές έπρεπε να αποδείξουν ότι τα αντικείμενα είχαν ταφεί και ότι ήταν σκόπιμα κρυμμένα με την πρόθεση να τα σκάψουν αργότερα. Αυτή η απόδειξη δεν απαιτείται πια.

Στη Σκωτία , ο κοινός νόμος του Treasure Trove παραμένει ο νόμος της γης. Οποιοσδήποτε θολωτός ναός ή στοιχείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ανεξάρτητα από το αν είναι κατασκευασμένο από πολύτιμο μέταλλο, είναι θησαυρός και ανήκει στο Στέμμα. Ο νόμος ισχύει για αντικείμενα που βρέθηκαν τυχαία και όχι για αρχαιολογικές ανασκαφές.

Αν βρίσκεσαι θησαυρός

Σε όλη τη διάρκεια του Ηνωμένου Βασιλείου η διαδικασία είναι παρόμοια, αν και στη Σκωτία συμμετέχουν διαφορετικές αρχές και όργανα αξιολόγησης.

Αν βρείτε αντικείμενα που πιστεύετε ότι είναι θησαυροφυλάκιο, πρέπει να αναφέρετε την εύθεσή σας με την κατάλληλη εξουσία. Στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, τα ευρήματα πρέπει να αναφερθούν στο Coroner εντός 14 ημερών - και η αποτυχία αυτή μπορεί να σας οδηγήσει σε πρόστιμο £ 5.000 και σε φυλάκιση τριών μηνών.

Τι συμβαίνει μετά?

Ο δικαστής κρατά μια έρευνα για να καθορίσει εάν το αντικείμενο είναι, στην πραγματικότητα, θησαυρός. Εάν δεν είναι θησαυρός, θα επιστραφεί στον εντοπιστή, ο οποίος μπορεί να το κρατήσει - αφού διευθετήσει τυχόν αξιώσεις του ιδιοκτήτη της γης στην οποία βρέθηκε και οποιονδήποτε ενοικιαστή της γης.

Εάν είναι θησαυρός, θα προσφερθεί στα κατάλληλα μουσεία. Αν κανένα μουσείο δεν επιλέξει να το υποβάλει, ο Στέφανος μπορεί να παραιτηθεί από το αίτημά του και για άλλη μια φορά επιστρέφει στον εντοπιστή.

Και αν είναι θησαυρός;

Μόλις ο ιατροδικαστής αποφασίσει ότι ένα στοιχείο είναι θησαυρός, μια επιτροπή αποτίμησης, αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες στους κατάλληλους τομείς, καθορίζει την αγοραία αξία.

Στην Αγγλία, η αποτίμηση πραγματοποιείται στο Βρετανικό Μουσείο και στην Ουαλία στο Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τη Βόρειο Ιρλανδία εκτελεί το καθήκον αυτό στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Σκωτία είναι τα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας . Στη συνέχεια, τα μουσεία μπορούν να υποβάλουν προσφορά για τα αντικείμενα και αυτά που πληρώνουν γενικά απονέμονται ως ανταμοιβή που πρέπει να μοιράζονται ο εντοπιστής, ο γαιοκτήμονας και ο μισθωτής ή ο κατακτητής της γης.

Μια ανταμοιβή;

Ο εύρημα του θησαυρού δεν έχει νόμιμο δικαίωμα σε καμία πληρωμή καθόλου. Στη Σκωτία, αυτό γίνεται πολύ σαφές στην πολιτική για το Treasure Trove: "Οι ανιχνευτές δεν έχουν κανένα δικαίωμα κυριότητας σε οποιοδήποτε εύρημα κάνουν στη Σκωτία και όλα τα ευρήματα, με εξαίρεση τα νομίσματα του Βικτωριανού και του 20ού αιώνα, πρέπει να αναφέρονται στη Μονάδα Treasure Trove για αξιολόγηση. "

Παρόμοια διατύπωση χρησιμοποιείται για να περιγράψει δικαιώματα και δικαιώματα ερευνών στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αλλά στην πράξη, ο εντοπιστής και ο γαιοκτήμονας απονέμονται σχεδόν πάντα την πλήρη αγοραία αξία του αντικειμένου, που καταβάλλεται από το μουσείο που αποκτά τον θησαυρό, να μοιραστεί, 50-50. Οπότε ο κ. Herbert, ο ιδρυτής του στεφάνου Staffordshire του χρυσού Anglo Saxon, και ο αγρότης, κ. Johnson, κατέληξαν να μοιράζονται περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια.

Ποιες είναι οι πιθανότητες;

Εάν είστε ανιχνευτής μετάλλων, οι πιθανότητες είναι προφανώς πολύ καλύτερες από τη νίκη της κλήρωσης. Ο Δρ Michael Lewis, επικεφαλής φορητών αρχαιοτήτων και θησαυρών στο Πρόγραμμα Φορητών Αρχαιοτήτων, δήλωσε στο BBC ότι από τα 80.000 ευρήματα που αναφέρθηκαν ετησίως, περίπου 1.000 από αυτά αποδεικνύονται θησαυροί. Και ορισμένα μέρη είναι πλούσια σε θησαυρούς από άλλους.

Εάν θέλετε να αυξήσετε τις πιθανότητές σας, κατευθυνθείτε προς την East Anglia . Στοιχεία του Coroner που συλλέγονται μεταξύ του 2013 και του 2016 δείχνουν τις κομητείες αυτής της γωνίας της Αγγλίας που οδηγούν το πακέτο ως προς τον μέσο όρο του αριθμού των θησαυρών που βρίσκει κάθε χρόνο:

Μερικά πρόσφατα ευρήματα έχουν συμπεριλάβει: