Μαγιόρκα ή Μαγιόρκα - Μεσογειακό λιμάνι κλήσης

Πράγματα που πρέπει να κάνετε στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα

Η Μαγιόρκα είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές παιδικές χαρές. Πάνω από 6 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται αυτό το νησί της Βαλεαρίδας στη Μεσόγειο περίπου 200 χιλιόμετρα (125 μίλια) από τη Βαρκελώνη στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας. Σε μια πολυσύχναστη καλοκαιρινή μέρα, πάνω από 700 πτήσεις προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Πάλμα και το λιμάνι είναι γεμάτο με κρουαζιερόπλοια. Περίπου το 40% των τουριστών είναι Γερμανοί, 30% Βρετανοί και 10% Ισπανικοί, ενώ οι υπόλοιποι αποτελούνται κυρίως από βορειοευρωπαίους.

Η παραδοσιακή ορθογραφία του νησιού είναι η Μαγιόρκα , αλλά μερικές φορές λέγεται Μαγιόρκα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι προφέρεται My-YOR-ka. Παραδοσιακά, το νησί ήταν γνωστό για τις ηλιόλουστες παραλίες και τις ζεστές ντίσκο του, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα για τη Μαγιόρκα από την άμμο, τη θάλασσα και τον ήλιο.

Η Μαγιόρκα είναι η μεγαλύτερη από τις Βαλεαρίδες Νήσους, οι άλλες είναι η Μενόρκα, η Ίμπιζα , η Φορμεντέρα και η Καμπρέρα. Το καλοκαίρι, η Μαγιόρκα ξεπερνάει τις ορδές των τουριστών, αλλά η άνοιξη και η πτώση είναι και οι δύο σπουδαίοι χρόνοι για να επισκεφτείτε, καθώς ο καιρός είναι μέτριος και αρκετά ξηρός.

Τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια περνούν μόνο μια μέρα στη Μαγιόρκα και οι επιβάτες πηγαίνουν στην ξηρά για να εξερευνήσουν την Πάλμα ή να περιηγηθούν στο νησί. Με μόνο μια μέρα, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια ακτοπλοϊκή εκδρομή, αλλά αν αποφασίσετε να κάνετε κάποια ανεξάρτητη εξερεύνηση της Πάλμας, εδώ είναι μερικές ιδέες.

Η Πάλμα πήρε το όνομά της από τη Ρωμαϊκή πόλη Παλμύρα στη Συρία, αλλά έχει και μαυριτανικές και ευρωπαϊκές γεύσεις. Η πόλη κυριαρχείται από τον υπέροχο γοτθικό καθεδρικό ναό La Seu και τα περισσότερα από τα κύρια αξιοθέατα βρίσκονται στην περιοχή που περιβάλλεται από τα παλιά τείχη της πόλης, ειδικά στα βόρεια και ανατολικά του καθεδρικού ναού.

Μια μισή μέρα με τα πόδια στην παλιά πόλη μπορεί να ξεκινήσει και να τελειώσει στην Plaça d'Espanya. Είναι ένα δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης και είναι το τερματικό σημείο για πολλά λεωφορεία και το τρένο για το Sóller. Πιάσε τον χάρτη της πόλης και γυρίσατε πίσω προς το λιμάνι από την Plaça d'Espanya, αφιερώνοντας χρόνο για να πάρετε έναν καφέ σε μια από τις υπαίθριες καφετέριες.

Τόσο ο καθεδρικός ναός La Seu όσο και το Palau de l'Almudaina (Βασιλικό Παλάτι) βρίσκονται στο λιμάνι και αξίζουν μια επίσκεψη, όπως και τα κοντινά αρχαία μαυριτανικά ή αραβικά λουτρά (Banys Arabs). Καθώς περπατάτε από την περιοχή του ανακτόρου προς την πλατεία Plaça d'Espanya, ίσως θελήσετε να πάρετε το Passeig des Born, μια λεωφόρο γεμάτη δέντρα που πολλοί θεωρούν ως την καρδιά της ζωής στην πόλη. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να δείτε σε αυτή την περιήγηση είναι το παλιό Gran Hotel, το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Palma, σήμερα ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης που ονομάζεται Fundació la Caixa. Το μοντέρνο cafe-bar είναι μια καλή επιλογή για μεσημεριανό γεύμα ή για σνακ. Στρίψτε δεξιά από το Passeig des Born στο Carrer Unió. Το Fundació la Caixa βρίσκεται στο Carrer Unió κοντά στο Teatre Principal και την Plaça Weyler.

Άλλες τοποθεσίες της Πάλμα που αξίζει να επισκεφθείτε περιλαμβάνουν:

Τα περισσότερα καταστήματα στη Μαγιόρκα είναι ανοιχτά από τις 10 έως τις 1:30 και από τις 5 έως τις 8:00 τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και τα πρωινά το Σάββατο. Τα καταστήματα με σουβενίρ στις μεγάλες περιοχές του θέρετρου παραμένουν ανοιχτά όλη την ημέρα. Η μονάδα νομίσματος είναι το ευρώ, αλλά τα περισσότερα μεγάλα καταστήματα αποδέχονται πιστωτικές κάρτες. Οι κύριες εμπορικές περιοχές στην Πάλμα είναι κατά μήκος της λεωφόρου Passeig des Born, Avinguda Jaume III και του Calle San Miguel. Η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό ναό περιέχει πολλά ενδιαφέροντα καταστήματα και μπουτίκ. Τα λινά, τα αρώματα και τα γυαλικά είναι δημοφιλή και τα ισπανικά δερμάτινα είδη είναι υψηλής ποιότητας. Η πορσελάνη Lladro (και άλλες πορσελάνες) είναι συχνά μια καλή αγορά. Μαργαριτάρια μαργαριτάρια είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή, αλλά εξίσου λαμπερή με εκείνες από το Νότιο Ειρηνικό. Εάν ψωνίζετε μαργαριτάρια μαγιόρκα, φροντίστε να ρωτήσετε για το πλοίο σας σχετικά με αξιόπιστους αντιπροσώπους. Εάν είστε ψώνια με σουβενίρ, μπορείτε να αναζητήσετε ένα σιουρέλ, που είναι ένα πηλό σφύριγμα που γίνεται στη Μαγιόρκα από τους αραβικούς χρόνους.

Οι σαύρες είναι συνήθως λαμπερά λευκά με κόκκινο και πράσινο περίγραμμα. Τα παιδιά τους αγαπούν και είναι φτηνά.

Έξω από την Πάλμα υπάρχουν υπέροχα χωριά και εξαιρετικές επιλογές πεζοπορίας και φωτογραφιών. Ένα από τα πιο δημοφιλή ημερήσια ταξίδια είναι η Valldemossa, όπου κάποιοι λένε ότι οι Frederic Chopin και George Sand ήταν οι πρώτοι τουρίστες της Μαγιόρκα.

Η δημοτικότητα της Μαγιόρκα ως τουριστικού προορισμού βοήθησε να ξεκινήσει από μια ασυνήθιστη πηγή. Το 1838, ο πιανίστας Frederic Chopin και ο εραστής του, ο συγγραφέας George Sand, νοίκιασαν κτίριο πρώην μοναχού στη Βασιλική Καρτουσιανή Μονή. Το ζευγάρι και η παράνομη υπόθεση τους ήταν τα θέματα έντονης κουτσομπολιάς στο Παρίσι και έτσι αποφάσισαν να καταφύγουν στο Valldemossa για να ξεφύγουν από τον 19ο αιώνα ισοδύναμο των σημερινών παπαράτσι.

Ο Σοπέν υπέφερε από φυματίωση και νόμιζαν ότι το ηλιόλουστο και ζεστό κλίμα θα τον βοηθήσει να ανακάμψει. Δυστυχώς, ο χειμώνας ήταν καταστροφή για το ζευγάρι. Ο καιρός ήταν βρεγμένος και κρύος, και οι πολίτες της Μαγιόρκας τους απέφευγαν. Η υγεία του Chopin υποχώρησε, το ζευγάρι αγωνίστηκε με τους χωρικούς και το ένα με το άλλο, και η Sand έβγαλε τις απογοητεύσεις της με ένα στυλό στο μυστήριο μυθιστόρημα, A Winter στη Μαγιόρκα .

Σήμερα η πρώην μονή είναι μια αγαπημένη ακτοπλοϊκή εκδρομή για τους επισκέπτες του κρουαζιερόπλοιου στο νησί. Η διαδρομή από το λιμάνι προς το ορεινό χωριό περνά μέσα από ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές καθώς το ύψος αυξάνεται από την ακτή. Το χωριό είναι αρκετά γοητευτικό και το αρχαίο μοναστήρι είναι καλά διατηρημένο. Εκτός από τα κελιά που κατέχονται από τον Chopin και την Sand, η εκκλησία και το φαρμακείο είναι και τα δύο ενδιαφέροντα. Ορισμένα από τα φάρμακα και τα φίλτρα στο φαρμακείο μοιάζουν με αυτά που έκαναν εκατό ή περισσότερα χρόνια πριν.

Μετά την επίσκεψη στο μοναστήρι και την εξερεύνηση του χωριού Valldemossa, τα λεωφορεία περιοδεύουν προς τα βορειοδυτικά της Μαγιόρκα.

Η κίνηση κατά μήκος της ακτής είναι μαγευτική. Οι ανασκαφές των βιλών κατά μήκος της απόκρημνης, βραχώδους ακτής είναι εντυπωσιακές. Ορισμένες εκδρομές έχουν ένα υπέροχο γεύμα σε ένα εστιατόριο κατά μήκος της διαδρομής στο Deià, το Ca'n Quet. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, τα λεωφορεία κατευθύνονται προς το Sóller, όπου οι επισκέπτες προσελκύουν το περίφημο vintage τρένο πίσω στην Πάλμα.

Το 1912, άνοιξε γραμμή αμαξοστοιχίας μεταξύ Πάλμα και Σόλερ, καθιστώντας την βορειοδυτική ακτή της Μαγιόρκα προσβάσιμη στην πόλη. Πριν από το 1912, το ταξίδι στα βουνά της Μαγιόρκα έκανε δύσκολη τη μετάβαση και ο δρόμος Palma-Sóller ήταν ένας τρόμος για να περιηγηθείτε (και εξακολουθεί να είναι!). Η διαδρομή με τρένο σήμερα μοιάζει πολύ με πριν από σχεδόν 100 χρόνια. Τα vintage σιδηροδρομικά οχήματα με πάνελ από μαόνι και εξαρτήματα από ορείχαλκο κουδουνίζουν κατά μήκος της διαδρομής μέσω πολυάριθμων σηράγγων.

Η διαδρομή δεν είναι ούτε γρήγορη ούτε συναρπαστική, αλλά οι όψεις είναι θεαματικές και οι πολυάριθμες σήραγγες κατά μήκος της διαδρομής παρέχουν μια ματιά στο πόσο δύσκολη ήταν η κατασκευή. Μερικά από τα παράθυρα στο τρένο είναι κακώς γρατζουνισμένα, οπότε φροντίστε να πάρετε μια θέση με ένα "καθαρό" παράθυρο, καθώς υπάρχουν πολλά μέρη για να δείτε.

Πέντε τρένα την ημέρα εξέρχονται από την Plaça d'Espanya στο κέντρο της Πάλμα για το Sóller. Το τρένο 10:40 π.μ. έχει μια σύντομη στάση, αλλά είναι συχνά το πιο πολυσύχναστο. Η διαδρομή είναι περίπου 1,5 ώρα, ταξιδεύει πέρα ​​από την πεδιάδα, μέσα από τις σήραγγες στα βουνά και φτάνει σε μια καταπράσινη κοιλάδα με πορτοκαλιές ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα. Το Sóller διαθέτει μια ωραία επιλογή από ζαχαροπλαστεία και μπαρ τάπας για τον κουρασμένο ταξιδιώτη, πολλοί που περιβάλλουν την Plaça Constitució.

Τα λεωφορεία ταξιδιού φθάνουν στο Sóller μετά το γεύμα στο Deià. Το ταξίδι με το τρένο πίσω στην Πάλμα είναι διασκεδαστικό και δίνει την ευκαιρία να δούμε περισσότερο από το όμορφο νησί.