Δημόσια μεταφορά στη Στοκχόλμη

Η ύφεση από το ένα νησί στο άλλο με τη χρήση δημοσίων συγκοινωνιών στη Στοκχόλμη απαιτεί ένα αρκετά περίπλοκο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών. Ευτυχώς, οι Σουηδοί έχουν απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα και φιλοξενήσουν όλους τους τύπους επισκεπτών που λαμβάνει η πόλη όλο το χρόνο.

Η σουηδική γλώσσα μπορεί να κάνει το σύστημα δύσκολο να ερμηνευτεί κατά περιόδους, αλλά το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό (εάν ζητηθεί) και έχει εντυπωσιακή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Αν και μεγάλο μέρος της πόλης βρίσκεται σε λογική απόσταση με τα πόδια, βλέποντας πολλά αξιοθέατα συνήθως απαιτούν μια σύντομη βόλτα στο μετρό. Υπάρχουν επίσης λίγοι λιγότερο γνωστοί τρόποι να φτάσετε στην πόλη, που μπορεί να σώσει κάποια κορώνες και να αποκαλύψει τμήματα της πόλης τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να περάσουν αόρατα.

Λαμβάνοντας το μετρό και το λεωφορείο

Από την καρδιά της πόλης μέχρι τα προάστια, το δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών Stockholms Lokaltrafik (SL) είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεφύγετε. Αυτό αποτελείται από το μετρό, το λεωφορείο, τα τρένα δίκτυα μετακίνησης, και ακόμη και πολλά πορθμεία. Ο ιστότοπός τους, sl.se, μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητο πόρο για να περάσετε μέσα από τον προγραμματισμό της διαδρομής (έκδοση σε αγγλική γλώσσα), που θα σας καθοδηγήσει ως προς το ποιο λεωφορείο ή τρένο να πάρετε και πότε. Ο προγραμματιστής ταξιδιού είναι επίσης προσαρμοσμένος για smartphones μέσω κινητού .sl.se.

Τρεις κύριες γραμμές του μετρό ( κόκκινο, μπλε και πράσινο ) εξυπηρετούν ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη Στοκχόλμη, όλες οι οποίες εκτείνονται από βορρά προς νότο.

Όλες αυτές οι γραμμές ταξιδεύουν μέσω του κεντρικού σταθμού της Στοκχόλμης "T-Centralen" και μεταφέρονται μεταξύ τους σε διαφορετικά σημεία που σημειώνονται στο χάρτη του συστήματος, ορατά μέσα σε κάθε αυτοκίνητο του μετρό.

Τα λεωφορεία είναι πιο απαραίτητα στην περίμετρο της πόλης και στα προάστια. Παρόλο που όσοι φτάνουν αργά τη νύχτα της εβδομάδας ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα νυχτερινό λεωφορείο, καθώς οι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν από περίπου 1: 00-5: 30 π.μ. Sun-Thur.

Όλα τα τραίνα και τα λεωφορεία είναι προσβάσιμα για τα καροτσάκια και τα άτομα με ειδικές ανάγκες μέσω ενός μεγάλου αριθμού ράμπων και ανελκυστήρων. Οι ακουστικές ανακοινώσεις διατίθενται επίσης σε σταθμούς μετρό για άτομα με προβλήματα ακοής.

Λήψη εισιτηρίων για τη δημόσια μεταφορά

Συχνά η πιο εύκολη και βέλτιστη επιλογή για τους επισκέπτες είναι η κάρτα SL Access, η οποία επιτρέπει απεριόριστες διαδρομές σε ολόκληρη την περιοχή της Στοκχόλμης, προς και από το αεροδρόμιο και ακόμη και με πορθμεία με το πορθμείο στο μεγάλο πάρκο Djurgården . Αυτά μπορούν να αγοραστούν σε διάφορα κέντρα SL, τα οποία βρίσκονται σε όλη την πόλη, στον κεντρικό σταθμό και ακόμη και στο Sky City στο αεροδρόμιο Arlanda. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 115 SEK για 24 ώρες έως 790 SEK για 30 ημέρες και διατίθενται διάφορες χρονικές περίοδοι.

Η ίδια η κάρτα SL κοστίζει 20 SEK (αλλά μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον). Αυτά τα εισιτήρια είναι επίσης διαθέσιμα για περίπου 40% έκπτωση για άτομα κάτω των 20 ετών ή άνω των 65 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ταξιδεύουν δωρεάν με ενήλικα, ενώ μέχρι 6 παιδιά ηλικίας 7-11 μπορούν να ταξιδεύουν δωρεάν τα Σαββατοκύριακα όταν συνοδεύονται από κάποιον μεγαλύτερο από 18.

Για όσους μόλις περνούν από τη Στοκχόλμη ή προγραμματίζουν την περιορισμένη χρήση του μετρό, μπορείτε να αγοράσετε μεμονωμένα εισιτήρια για 36 SEK (εντός μιας ζώνης - τα μεγαλύτερα ταξίδια θα κοστίζουν λίγο περισσότερο) τα οποία επιτρέπουν ελεύθερες βόλτες για 1 ώρα.

Αυτά μπορούν επίσης να αγοραστούν σε καταστήματα Presbyrån για μειωμένη τιμή. Επίσης, μπορεί να αγοραστεί ένα ρολό των 9 εισιτηρίων για 200 SEK, ισοδύναμο κόστος 22 SEK ανά ταξίδι. Ισχύουν επίσης μειώσεις κάτω των 20 ετών και άνω των 65 ετών. Σημειώστε ότι τα εισιτήρια δεν πωλούνται στο λεωφορείο!

Φτάνοντας στη Στοκχόλμη;

Οι υπηρεσίες τρένου στη Στοκχόλμη θα φτάσουν στον κεντρικό σταθμό T-Centralen, επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση στο σύστημα SL. Εάν φτάσετε από το αεροδρόμιο Arlanda, υπάρχουν πολλά τρένα και λεωφορεία για να διαλέξετε μέσω της ιστοσελίδας της Arlanda. Εάν σχεδιάζετε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα SL αργότερα στη Στοκχόλμη, η κάρτα μπορεί να αγοραστεί στο Sky City, επιτρέποντας μια βόλτα στη Στοκχόλμη χωρίς επιπλέον κόστος με το λεωφορείο 583 προς Märsta, στη συνέχεια παίρνοντας το τρένο για τη Στοκχόλμη. Αυτό διαρκεί περίπου μία ώρα στον κεντρικό σταθμό. Η ίδια διαδρομή μπορεί να γίνει προς το αεροδρόμιο.

Ποδηλασία

Τελευταίο και σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, η Στοκχόλμη είναι απίστευτα φιλική προς το ποδήλατο και μπορεί να είναι ένας θεαματικός τρόπος να δεις την πόλη τους θερμότερους μήνες. Το Citybikes διαθέτει ένα σύστημα ενοικίασης που δημιουργήθηκε από τον Απρίλιο του Οκτώβρη, όπου ποδήλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετές ώρες την ημέρα και να ανταλλάσσονται σε έναν από τους σταθμούς 90+ της πόλης. Μια κάρτα 3 ημερών είναι μόνο 165 SEK ενώ μια κάρτα 250 SEK είναι καλή για όλη τη σεζόν. Οι πολλές λωρίδες ποδηλασίας γύρω από την πόλη επιτρέπουν την ασφαλή, αρκετά απλή οδήγηση μακριά από κυκλοφοριακή συμφόρηση.