Τι είναι το Haka;

Αν έχετε δει έναν αγώνα αγώνων ράγκμπι με τη Νέα Ζηλανδία, το All Blacks, θα μπορούσατε να έχετε μάρτυρες το haka.

Οι All Blacks περιλαμβάνουν την ομάδα της Νέας Ζηλανδίας για το ράγκμπι και τους επίδοξους νικητές του τετραμερούς Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι που πραγματοποιήθηκε το 1987 με 16 έθνη στον διαγωνισμό.

Αυστηρά μιλώντας, ο όρος haka αναφέρεται γενικά σε όλους τους χορούς Maori, αλλά τώρα έχει φτάσει να σημαίνει το ρεπερτόριο χορού Maori όπου οι άνδρες βρίσκονται μπροστά και οι γυναίκες δίνουν φωνητική υποστήριξη στο πίσω μέρος.

War Chant και πρόκληση

Αλλά με όλους τους μαύρους που προωθούν μια εκδοχή του haka που ξεκινάει με το άσμα "Ka mate, ka mate (Είναι θάνατος, είναι θάνατος"), είναι αυτό το haka, που ονομάζεται Teaka Rauparaha του haka (ονομαζόμενος έτσι από την αντιληπτή παραδοσιακή του προέλευση ) ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι οπαδοί του ποδοσφαίρου της ράγκμπι, γνωρίζουν ως haka.

Αυτή η εκδοχή του haka είναι αμφισβητήσιμη και αποτελεί πρόκληση και συνήθως εκτελείται από τους All Blacks πριν από μεγάλα παιχνίδια εναντίον ομάδων εκτός της Νέας Ζηλανδίας.

Χαρακτηρίζεται από δυνατά ψαλμωδία, πολύ επιθετική μάλαξη των όπλων και στρίψιμο των ποδιών, έντονη εμφάνιση και, τελικά, μια θυμωμένη γλώσσα.

Te Rauparaha

Η έκδοση All Blacks του haka λέγεται ότι προέρχεται από τον Te Rauparaha (1768-1849), επικεφαλής της φυλής Ngati Toa και έναν από τους τελευταίους μεγάλους αρχηγούς πολεμιστών της Νέας Ζηλανδίας . Η Te Rauparaha έκοψε μια σφαίρα από το Waikato στο Νότιο Νησί όπου οι οπαδοί του σκότωσαν και τους Ευρωπαίους εποίκους και τη Νότια Μαορί.

Το haka του λέγεται ότι έχει αρχίσει πραγματικά κατά τη διάρκεια ενός χρόνου Te Rauparaha έφυγε από τους εχθρούς του, έκρυψε σε ένα γλυκό πατάτα πεδίο ένα βράδυ και το πρωί ξύπνησε να ειπωθεί από έναν τριχωτό επικεφαλής ότι οι εχθροί του είχαν πάει. Στη συνέχεια εκτέλεσε το νικηφόρο haka του.

Ka mate, ka mate

Τα λόγια του haka του Te Rauparaha (1810) που χρησιμοποιούνται από τους All Blacks:

Αυτές οι λέξεις μεταφράζονται ως: