Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Ζηλανδίας

Το pohutukawa (βοτανική ονομασία Metrosideros excelsa) είναι το πιο γνωστό και πιο ορατό μητρικό δέντρο της Νέας Ζηλανδίας. Βρίσκεται σχεδόν παντού κατά μήκος της ακτής του άνω μισού του βόρειου νησιού, βόρεια από μια γραμμή περίπου από το Gisborne έως το New Plymouth και σε απομονωμένες τσέπες γύρω από το Rotorua, το Wellington και την κορυφή του νότιου νησιού. Έχει επίσης εισαχθεί σε μέρη της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Καλιφόρνιας.

Ένα ευπροσάρμοστο δέντρο

Το δέντρο έχει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να προσκολλάται σε απόκρημνους βράχους και πλαγιές και να αναπτύσσεται σε άλλες φαινομενικά αδύνατες τοποθεσίες (υπάρχει ακόμα και ένα άλσος από φυτά pohutukawa στο ενεργό ηφαίστειο νησί του White Island στον κόλπο Plenty). Είναι στενά συνδεδεμένο με ένα άλλο μητρικό δέντρο της Νέας Ζηλανδίας, το ποσοστό.

Μεταφρασμένο από τη Μαορί, το pohutukawa σημαίνει "πασπαλισμένο με ψεκασμό", το οποίο είναι μια προφανής αναφορά στο γεγονός ότι βρίσκεται συνήθως κατά μήκος της ακτής.

Εκτός από την παροχή σκηνής καλωσορίσματος για τους beachgoers στο καλοκαίρι της Νέας Ζηλανδίας, η φλόγα από πορφυρά λουλούδια που παράγει από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο έχει δώσει την καταστροφή της ετικέτας "Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Νέας Ζηλανδίας". Σίγουρα, για τις γενιές των ακτινιδίων, η ανθοφορία του καπουτκάκα είναι ένα από τα μεγάλα σύμβολα της εποχής των Χριστουγέννων. Υπάρχουν στην πραγματικότητα διάφορες ποικιλίες pohutukawa, που παράγουν μια σειρά από χρωματιστά λουλούδια, από κόκκινο έως ροδακινί.

Το δέντρο είναι επίσης αξιοσημείωτο για την ακανόνιστη ανθοφορία του. διαφορετικά μέρη του ίδιου δέντρου μπορεί να ανθίσουν σε ελαφρώς διαφορετικούς χρόνους.

Τα τελευταία χρόνια το pohutukawa απειλείται από τους θηρευτές, ιδιαίτερα το possum. Αυτό το νυχτερινό ζώο εισήχθη από την Αυστραλία τον δέκατο ένατο αιώνα και έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές στα δάση της Νέας Ζηλανδίας.

Όπως συμβαίνει με άλλα δέντρα, το possum τροφοδοτεί τα φύλλα του pohutukawa, απογυμνώνοντας το γυμνό. Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να μειωθούν οι αριθμοί των οχημάτων, αλλά παραμένουν μια συνεχής απειλή.

Το μεγαλύτερο δέντρο Pohutukawa του κόσμου

Στο Te Araroa στην ανατολική ακτή του βόρειου νησιού, λίγο πάνω από 170 χιλιόμετρα από το Gisborne, είναι μια πολύ ιδιαίτερη καταστροφή. Είναι το μεγαλύτερο γνωστό δέντρο του κόσμου. Έχει ύψος άνω των 21 μέτρων και στο πιο ευρύ σημείο της είναι 40 μέτρα σε διάμετρο. Το δέντρο ονομάζεται "Te-Waha-O-Rerekohu" από τους τοπικούς Maori και εκτιμάται ότι είναι πάνω από 350 ετών. Το όνομα προέρχεται από το όνομα ενός τοπικού αρχηγού, Rerekohu, ο οποίος ζούσε σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό το pohutukawa βρίσκεται στο χώρο του τοπικού σχολείου, κοντά στην παραλία της πόλης. Είναι πολύ ορατό από το δρόμο και είναι ένα "πρέπει να δει" στην περιήγηση γύρω από το Ανατολικό Ακρωτήριο από την Οποτική προς το Γισμπόρν . Επίσης, δεν απέχει πολύ από την ανατολική ακτή και τον φάρο, που βρίσκεται στο πιο ανατολικό σημείο της Νέας Ζηλανδίας.

Ίσως το πιο γνωστό δέντρο κατακόκκαβα στη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην άκρη του βράχου του βορειότερου σημείου της χώρας, το Cape Reinga . Αυτός ο τόπος έχει μεγάλη πνευματική σημασία για τους λαούς του Μαορί. Γνωστή ως "τόπος άλμα", αυτό είναι, σύμφωνα με την πεποίθηση Maori, όπου κατά το θάνατο το πνεύμα ξεκινά είναι το ταξίδι στη Χαβάη, την παραδοσιακή πατρίδα τους.

Το pohutukawa δεν φαίνεται πολύ έξω από τη Νέα Ζηλανδία. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι το δέντρο του pohutukawa βρίσκεται στο επίκεντρο κάποιων διαμάχης που υποδηλώνει ότι ο Captain Cook μπορεί να μην ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που προσγειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία. Στην La Corunna , μια παραλιακή πόλη στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, υπάρχει μια μεγάλη καταστροφή που οι ντόπιοι πιστεύουν ότι είναι σχεδόν 500 ετών. Αν συμβαίνει αυτό, πριν από την άφιξη του Cook στη Νέα Ζηλανδία το 1769, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι το δέντρο μπορεί να είναι μόνο 200 ετών. Όποια και αν είναι η ηλικία του, το δέντρο έχει, στην πραγματικότητα, γίνει το λουλουδάτο έμβλημα της πόλης.

Οπουδήποτε αλλού πηγαίνετε στο άνω βόρειο νησί, το pohutukawa είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ακτογραμμής της Νέας Ζηλανδίας. Και αν είστε εδώ γύρω από τα Χριστούγεννα θα δείτε τα θαυμάσια λουλούδια της.