Ρύπανση του Χονγκ Κονγκ

Έρχονται καθαρά για το πρόβλημα του Smog του Χονγκ Κονγκ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση του Χονγκ Κονγκ έχει γίνει ένα κρίσιμο πρόβλημα στην πόλη. Επηρεάζει την υγεία των κατοίκων, προκαλώντας εκπατρισμούς να εγκαταλείψουν το πλοίο για τη Σιγκαπούρη και συχνά βυθίζοντας την πόλη σε ομίχλη από smog που θυμίζει βικτοριανό Λονδίνο. Εκτός από τα αιτήματα για πλήρη δημοκρατία, η ρύπανση στο Χονγκ Κονγκ έχει γίνει το ζήτημα του hot-city της πόλης. Είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε εάν μετακινείτε στο Χονγκ Κονγκ ή απλά σχεδιάζετε μια επίσκεψη.

Παρακάτω είναι ένας εύκολος οδηγός για τη ρύπανση της πόλης. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε όλες τις ενδείξεις, το Clear the Air λόμπι έχει μια εξαιρετική σελίδα που περιγράφει την ατμοσφαιρική ρύπανση του Χονγκ Κονγκ.

Από πού προέρχεται η ρύπανση;

Ζητήστε από την κυβέρνηση και θα σας πω Guangzhou και τα εργοστάσια στην περιοχή Guangdong, και ενώ αυτό είναι αλήθεια σε ένα βαθμό δεν λέει πραγματικά την πλήρη ιστορία. Το Χονγκ Κονγκ έχει την υψηλότερη πυκνότητα κυκλοφορίας στον κόσμο, καθώς και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι συνεισφέρουν περίπου το 50% στο συνολικό επίπεδο ρύπανσης. Τούτου λεχθέντος, η ρύπανση από την Κίνα αποτελεί μείζον πρόβλημα. Οι χειρότερες ημέρες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Χονγκ Κονγκ προκαλούνται συνήθως από τον άνεμο που πνέει το νέφος από την Κίνα.

Πόσο κακό είναι το πρόβλημα;

Είναι κακό και χειροτερεύει. Το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διεξήγαγε μια μελέτη που έδειξε ότι οι ρύποι στον αέρα του Χονγκ Κονγκ ήταν τρεις φορές υψηλότεροι από τη Νέα Υόρκη και διπλοί εκείνοι του Λονδίνου.

Τα επίπεδα ρύπανσης γενικά κυμαίνονται από μεσαίο έως υψηλό, αν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βρίσκονται σε οδικά επίπεδα σε κατοικημένες περιοχές όπως ο Causeway Bay , η Κεντρική και το Mongkok . Αντιστρόφως, τα νέα εδάφη, το Lantau και το Lamma έχουν συνήθως χαμηλά επίπεδα ρύπανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Χονγκ Κονγκ είναι σίγουρα ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για εκείνους που μεγαλώνουν στην πόλη και έχει πειστεί κατηγορηματικά για αυξανόμενα επίπεδα αναπνευστικών ασθενειών και άσθματος.

Περίπου το 1/5 του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι τόσο άσχημο που έχουν θεωρήσει την έξοδο από την πόλη.

Τούτου λεχθέντος, η εικόνα που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης μπορεί συχνά να συνορεύει με την υστερική. Θα ήταν ανησυχητικό να πούμε ότι μια σύντομη επίσκεψη στην πόλη θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία σας, αν και οι πάσχοντες από άσθμα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Εάν σχεδιάζετε να μετακομίσετε στην πόλη, ίσως να θέλετε να διερευνήσετε πιο διεξοδικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ρύπανση σε σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην πόλη.

Πώς μπορώ να ξέρω πόσο κακή είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι ο ίδιος ο δείκτης ρύπανσης της ατμόσφαιρας (API) της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ είναι ξεπερασμένος και βασίζεται σε εικοσιετή έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι τα ημερήσια δελτία των κυβερνητικών θεμάτων του Χονγκ Κονγκ που βασίζονται στο API δεν είναι ακριβή, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Έτσι, ενώ η αξιολόγηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να μην είναι επικίνδυνη από τα πρότυπα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, είναι σίγουρα από τα πρότυπα της ΠΟΥ.

Το API του Χονγκ Κονγκ βασίζεται σε βαθμολογία χαμηλής έως σοβαρή και μπορεί να ελεγχθεί καθημερινά στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης API. Εναλλακτικά, μπορείτε να ελέγξετε την ιστοσελίδα της Greenpeace στο Χονγκ Κονγκ, η οποία βασίζεται στην αξιολόγηση της ΠΟΥ για μια ακριβέστερη, αν και καταθλιπτική εικόνα της ρύπανσης της ημέρας.

Τι πρέπει να κάνω για τη ρύπανση;

Ως επισκέπτης στο Χονγκ Κονγκ, η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν πρέπει να ανησυχεί πολύ. Στις ημέρες όπου η ρύπανση είναι υψηλή, ίσως να θέλετε να αποφύγετε το περπάτημα στο επίπεδο του δρόμου για μεγάλες χρονικές περιόδους στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης. Μπορείτε επίσης να επιθυμήσετε, όπως κάνουν πολλοί ντόπιοι, να φοράτε μάσκα προσώπου για να βοηθήσετε στην αναπνοή.

Θα διαπιστώσετε επίσης ότι οι ημέρες με υψηλές εκπομπές ρύπων δεν είναι καλές για να προσπαθήσετε να δείτε τον περίφημο ορίζοντα της πόλης. Η ορατότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά άσχημη, οπότε η Peak να χάσει μέχρι να περάσουν πιο καθαρά μέρες.