Γιατί οι άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου στο Χονγκ Κονγκ

Από την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών στη διήθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι μάσκες προσώπου στο Χονγκ Κονγκ φαίνεται να είναι όλη η μόδα και θα βρείτε αρκετούς ανθρώπους που τους αρέσουν στην πόλη. Ωστόσο, ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου στο Χονγκ Κονγκ οφείλεται στα διδάγματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των εστιών του SARS και της γρίπης των πτηνών στην πόλη.

Σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο οι μολυσματικές ασθένειες του Χονγκ Κονγκ τείνουν να εξαπλωθούν γρήγορα, όπως συνέβη και με το SARS και τη γρίπη των πτηνών. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ είναι, κατά τρόπο ευνόητο, εμμονή με τα μικρόβια.

Έτσι, όταν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ παίρνουν κρυολόγημα ή γρίπη, τείνουν να κάνουν τη μάσκα προσώπου τους, τόσο για να σταματήσουν τη διάδοση της νόσου όσο και για να μεταφέρουν κάτι πιο σοβαρό από ένα απλό κρύο.

Άλλα μέτρα που θα βρείτε στη σωστή θέση είναι η τακτική επικάλυψη των κουμπιών του ανελκυστήρα και των κιγκλιδωμάτων κυλιόμενων κλιμάκων και η εύρεση δοσοληπτών απολυμαντικών σε κτίρια λόμπι και μεγάλα εμπορικά κέντρα του Χονγκ Κονγκ .

Αυτά τα μέτρα, ειδικά οι μάσκες προσώπου, μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο ανησυχητικά για τους ταξιδιώτες, αλλά μόνο κάνουν το Χονγκ Κονγκ ασφαλέστερο από ασθένειες. Εάν εσείς ο ίδιος διαπιστώνετε ότι υποφέρετε από τα sniffles, μοιάστε με τους ντόπιους και βάλτε μια μάσκα, η οποία μπορεί να παραληφθεί στα φαρμακεία όπως οι Watsons, τα τοπικά νοσοκομεία και κάποια γραφεία υποδοχής του εμπορικού κέντρου.

Λόγοι ανησυχίας: Λοιμώξεις και ποιότητα του αέρα

Από το ξέσπασμα του SARS το 2002 και τον πανικό για τον ιό της γρίπης των πτηνών το 2006, οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ ήταν σε εγρήγορση για μολυσματικές ασθένειες, οδηγώντας σε αυξημένο αριθμό ατόμων που φορούσαν μάσκες προσώπου και λαμβάνοντας άλλα προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας πυκνοκατοικημένη πόλη.

Ωστόσο, η παράδοση της φόρμας αυτών των μάσκων έχει μια ακόμη παλαιότερη προέλευση στις ασιατικές χώρες, ξεκινώντας από το ξέσπασμα της γρίπης το 1918 που σκότωσε 50 με 100 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο αφού μολύνει πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι άρχισαν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους με κασκόλ, πέπλα και μάσκες για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου.

Μια εναλλακτική θεωρία για το γιατί αυτές οι μάσκες αυξήθηκαν στη δημοτικότητα ήταν ότι ο μεγάλος σεισμός του Κάντο του 1923 προκάλεσε τέφρα και καπνό για να γεμίσει τον αέρα στην Ιαπωνία για εβδομάδες, προκαλώντας τους Ιάπωνες πολίτες να φορούν αυτές τις μάσκες για να τους βοηθήσουν να αναπνεύσουν. Αργότερα, όταν η Βιομηχανική Επανάσταση οδήγησε σε ατμοσφαιρική ρύπανση - ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ασίας όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία - οι άνθρωποι άρχισαν να φοράζουν μάσκες καθημερινά για να τους βοηθήσουν να αναπνέουν από την ολοένα και περισσότερο τοξική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο πολιτισμός των μάσκες μάσκας

Από τη Βιομηχανική Επανάσταση, οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει ο κανόνας σε πολλές ασιατικές χώρες, ειδικά στα κέντρα των πόλεων όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή και οι κάτοικοι φοβούνται διαρκώς τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ευτυχώς, η πλειοψηφία των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δεν φορούν μόνο την τυπική μπλε χειρουργική μάσκα προσώπου που βρίσκεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Αντ 'αυτού, η μόδα-προς τα εμπρός Χονγκ Κονγκ επιλέγουν να δώσουν έθιμο διακοσμημένα ή σχεδιαστεί μάσκες, μερικά από τα οποία διαθέτουν ειδικά φίλτρα αέρα που απομακρύνουν τις επιβλαβείς τοξίνες κατά την αναπνοή τους.

Όλοι από κατασκευαστές μαζικής παραγωγής έως σχεδιαστές υψηλής ραπτικής μπαίνουν τώρα στην αγορά αυτών των μοντέρνων και χρήσιμων μάσκες, οπότε αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο Χονγκ Κονγκ (ή στις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ασίας), σκεφτείτε να σταματήσετε σε ειδικό κατάστημα και αγοράζοντας μια χαριτωμένη μάσκα που συνοδεύει τη στολή σας.