Ιστορία της χρονικής γραμμής του Χονγκ Κονγκ - από τον Μάο μέχρι τώρα

Η ιστορία του Χονγκ Κονγκ από την αίσθηση του Μάο να επιστρέψει στην Κίνα

Παρακάτω θα βρείτε τις βασικές ημερομηνίες στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ που παρουσιάζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα. Αυτό το δεύτερο μέρος του χρονοδιαγράμματος αναλαμβάνει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω της ιστορίας του Χονγκ Κονγκ μέχρι τη σύγχρονη μέρα.

1949 - Οι κομμουνιστικές δυνάμεις του Μάο κερδίζουν τον Κινέζικο εμφύλιο πόλεμο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πρόσφυγες στο Χονγκ Κονγκ. Συγκεκριμένα, πολλοί μεγάλοι βιομήχανοι και επιχειρηματίες της Σαγκάης μετακόμισαν στο Χονγκ Κονγκ, σπέρνοντας τους σπόρους για τη μελλοντική εμπορική επιτυχία του Χονγκ Κονγκ.

1950 - Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ φτάνει τα 2,3 εκατομμύρια.

1950 - Πολλοί πρόσφυγες από την Κίνα παρέχουν το εργατικό δυναμικό για την ταχέως αναπτυσσόμενη μεταποιητική βιομηχανία του Χονγκ Κονγκ.

1967 - Καθώς η πολιτιστική επανάσταση χειραγωγεί την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ πλήττεται από ταραχές και εκστρατεία βομβιστικής επίθεσης, η οποία ενορχηστρώνεται από αριστερά. Κινέζοι άνδρες, που πιστεύεται ότι έχουν άδεια από το Πεκίνο, διασχίζουν τα σύνορα του Χονγκ Κονγκ, πυροβολώντας πέντε αστυνομικούς πριν ξανασυναντηθούν στην Κίνα. Οι ντόπιοι παραμένουν ως επί το πλείστον πιστοί στην αποικιακή κυβέρνηση.

1973 - Η πρώτη νέα πόλη του Χονγκ Κονγκ στο Sha Tin είναι χτισμένη σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην ανακούφιση της κρίσης στέγασης της πόλης. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της πόλης αναπτύσσεται, και οι ουρανοξύστες αρχίζουν να τεμαχίζουν τον ορίζοντα.

Η δεκαετία του '70 - Η βρετανική και κινεζική κυβέρνηση αρχίζουν να διαπραγματεύονται το καθεστώς του Χονγκ Κονγκ μετά την πενταετή μίσθωση των New Territories που ξεκινά το 1997.

1980 - Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ φτάνει τα 5 εκατομμύρια.

1984 - Η Μαργαρίτα Θάτσερ ανακοινώνει ότι το σύνολο του Χονγκ Κονγκ πρέπει να παραδοθεί στην Κίνα τα μεσάνυχτα της 30ης Ιουνίου 1997. Θα ήταν πρακτικά αδύνατο για τους Βρετανούς να κρατήσουν το νησί του Χονγκ Κονγκ, παράλληλα με την παράδοση των Νέων Εδαφών. Η περιοχή περιλαμβάνει το ήμισυ του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ και όλη την παροχή νερού.

Το Χονγκ Κονγκ ενθαρρύνει εν μέρει την κίνηση, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις.

1988 - Εμφανίζονται οι λεπτομέρειες της μεταβίβασης στο Χονγκ Κονγκ , συμπεριλαμβανομένου του Βασικού Νόμου που θα διέπει την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Το Χονγκ Κονγκ είναι έτοιμο να παραμείνει το ίδιο για τα πενήντα χρόνια που ακολουθούν την παράδοση. Ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με το εάν η Κίνα θα τιμήσει τη συμφωνία ή θα επιβάλει την κομμουνιστική κυριαρχία αμέσως μετά το 1997.

1989 - Η σφαγή της πλατείας Τιενανμέν βλέπει το φόβο στο Χονγκ Κονγκ. Η χρηματιστηριακή αγορά ξεπέρασε το 22% σε μια μέρα και οι ουρές αποτελούνταν εκτός της αμερικανικής, καναδικής και αυστραλιανής πρεσβείας καθώς οι Χονγκ Κονγκέρ σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στην ασφάλεια πριν από την παράδοση.

1992 - Ο Chris Patten, τελευταίος κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, φτάνει να αναλάβει τη θέση του.

1993 - Η Patten επιχειρεί να διευρύνει την άμεση εκλογή συμβούλων στο Legco του Χονγκ Κονγκ, παραβιάζοντας την συμφωνία Κίνας-Βρετανίας για την παράδοση της πόλης. Το Πεκίνο θα απορρίψει τελικά ορισμένους από αυτούς τους δημοκρατικά εκλεγμένους συμβούλους μετά την παράδοση το 1997.

1996 - Σε περιορισμένες εκλογές που ενορχηστρώθηκαν από το Πεκίνο, ο Tung Chee Hwa εκλέγεται Διευθύνων Σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ. Συναντάται σκεπτικώς από το κοινό του Χονγκ Κονγκ.

1997 - Η μεταβίβαση στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποιείται. Ο πρίγκιπας Κάρολ και ο Τόνι Μπλερ ηγούνται του βρετανικού κόμματος, ενώ η Κίνα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Τζιάνγκ Τσεμίν

Ο κυβερνήτης Chris Patten ταξιδεύει για τη Βρετανία στο βασιλικό γιοτ.

2003 - Το Χονγκ Κονγκ υποφέρει από ένα θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού SARS που σκοτώνει 300 ανθρώπους.

2005 - Ο Tung Chee Hwa αναγκάζεται να παραιτηθεί μετά από λαϊκή διαμαρτυρία. Ο Donald Tsang, ένας τοπικός άνθρωπος που εργάστηκε στην αποικιακή κυβέρνηση, τον αντικαθιστά.

2005 - Ανοίγει το Disneyland του Χονγκ Κονγκ.

2008 - Ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ φτάνει τα 7 εκατομμύρια.

2014 - Σε απάντηση στο ότι το Πεκίνο συνεχίζει να ελέγχει την εκλογή του γενικού διευθυντή της πόλης, χιλιάδες πηγαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν σε αυτό που γίνεται γνωστό ως Επανάσταση Ομπρέλα. Οι μεγάλες εισπράξεις καταλαμβάνονται για αρκετούς μήνες πριν η αστυνομία κινηθεί για να διαλύσει τα στρατόπεδα διαμαρτυρίας. Το ζήτημα της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ παραμένει άλυτο.

Επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα ιστορικού του Χονγκ Κονγκ Ξεκινώντας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο