Ποιος ζούσε στις Σπηλιές των Ματάλων;

Μια καλύτερη ερώτηση μπορεί να είναι, ποιος δεν το έκανε;

Οι διάσημες σπηλιές των Ματάλων στα ελληνικά νησιά χτυπούν το πρόσωπο της ακρογιαλιάς που σχηματίζει τη βόρεια πλευρά του μικρού κόλπου. Βυθισμένοι σε μαλακό πέτρωμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, σχεδόν μοιάζουν με μπαλκόνια καμπίνας στο σχήμα ναυαγίου του ίδιου του ομίχλου. σεισμοί έχουν κλίση ολόκληρη την ξηρά, συμβάλλοντας στην επίδραση.

Οι τάφοι, σύμφωνα με τα ελληνικά ή μινωικά πρότυπα, γενικά θεωρούνται ότι δεν είναι τόσο αρχαίοι, προϊόν τοπικής ρωμαϊκής κατοχής περίπου πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.

Αλλά οι "επίσημες" πληροφορίες σχετικά με τους τάφους είναι περιορισμένες και το περίπτερο έκδοσης εισιτηρίων καίει έναν χειμώνα. Ενώ ένας φράκτης περιβάλλει ακόμα την περιοχή, η είσοδος εισπράξεων είναι τυχαία και συχνά η πύλη είναι ανοιχτή για ελεύθερη πρόσβαση μέχρι το σκοτάδι, όταν οι προβολείς ανάβουν και φωτίζουν τους γκρεμούς με το σκοτεινό στόμιο των σπηλαίων να χάνεται.

Ένα ενδιαφέρον τεχνούργημα είναι μια μεγάλη, απλή ασβεστολιθική σαρκοφάγος, μείον το καπάκι της, που κάθεται στη μία πλευρά της περιφραγμένης περιοχής. Μέσα στα σπήλαια, υπάρχουν μερικά υπολείμματα τοιχογραφίας - μερικά αρχαία, μερικά από τη δεκαετία του 1960, που, κατά τους ισχυρισμούς, μερικά από τα σπήλαια καλύφθηκαν με λαμπερά χρώματα.

Εκτός από τις σπηλιές, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα συσσωματώματα τα οποία μπορεί να είναι τα ερείπια σεισμικών κυμάτων κύματος που πλήττουν τα Μάταλα, πιθανώς μετά τον σεισμό το 365. Θα δείτε βρωμιά, κοχύλια, τούβλα, κόκκαλα, ξύλο και άλλα αντικείμενα φαινομενικά τσιμεντωμένα μαζί.

Ποιος κατείχε τα σπήλαια στα Μάταλα;

1.

Προϊστορικές οικογένειες. Ορισμένες σπηλιές υποδεικνύουν οικιακή κατοχή στις προϊστορικές εποχές. Αυτό μπορεί να είναι πιο αληθινό από άλλες, φυσικές σπηλιές που βρίσκονται αλλού στους λόφους γύρω από τα Μάταλα. 2. Οι νεκροί - Οι πρώτοι "κάτοικοι" ήταν οι ταφές, που πιθανόν να είχαν προηγηθεί των ρωμαϊκών χρόνων. Ενώ μερικοί από τους τάφους φαίνονται να είναι ρωμαϊκής εποχής, με καμάρες και "καναπέδες" χαραγμένες στην πέτρα, άλλες είναι πιο απλές και μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Οι ίδιοι οι τάφοι είναι κάπως παρόμοιοι με τη νεκρόπολη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τους τάφους στην Ιταλία που χτίστηκαν από τους Ετρούσκους που πιθανώς έχουν κατέβει εν μέρει από μινωικούς αποίκους. Είναι γνωστό ότι τα Ματάλα και η νότια ακτή της Κρήτης διαπραγματεύονταν εκτενώς με την Αίγυπτο κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

3. Ψαράδες - Οι σπηλιές προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα και η τοπική μνήμη δείχνει ότι οι ψαράδες χρησιμοποίησαν μερικές από αυτές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ως προσωρινή στέγαση. Υπάρχουν ακόμα λίγες σπηλιές στην αντίθετη πλευρά του λιμανιού, οι οποίες είναι μεγαλύτερες και χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα για την αποθήκευση αλιευτικού εξοπλισμού - και την αποθήκευση ενός ψαρά ή δύο, τουλάχιστον για σύντομες περιόδους.

4. Τσιγγάνοι - Οι Ρομά έφτασαν στην Κρήτη πολύ νωρίς στην ευρωπαϊκή τους ιστορία και έζησαν στο νησί για σχεδόν επτακόσια χρόνια. Οι λογαριασμοί των Τσιγγάνων στην Κρήτη αναφέρουν ότι μερικές φορές ζούσαν σε σπηλιές.

5. Beatnicks και Hippies - Ενώ τα σπήλαια είναι πιο γνωστά συνδεδεμένα με τους διεθνείς hippies που ζουν σε αυτούς, ένας Κρητικός άντρας μου είπε ότι ακόμα και πριν από την εποχή του "hippie" το Μάταλα ήταν δημοφιλές στην τοπική κρητική αντίθεση - συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου - στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Οι "ξένοι" έφτασαν αργότερα, πολλοί από τους οποίους έρχονται μετά από μια φωτογραφία περιοδικού Life που απλώνεται στο Μάταλα.

Αυτοί οι αλλοδαποί περιείχαν τέτοιες φωτιές όπως η Joni Mitchell, η οποία αναφέρει την Matala στο τραγούδι της "Carey" στο άλμπουμ "Blue", και, κατά τους ισχυρισμούς, ο Bob Dylan, ο Cat Stevens και αρκετοί άλλοι μεταγενέστεροι μουσικοί.