Ποιοι είναι οι Hakka;

Hakka κουζίνα, πολιτισμός και ιστορία

Με τα φαρδιά καπέλα και τα μαύρα ρούχα τους, τα Χάκκα είναι μία από τις πιο ορατά διακριτές κοινότητες της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Αν και δεν είναι διαφορετική εθνική ομάδα - αποτελούν μέρος της πλειονότητας της κινεζικής πλειοψηφίας των Han - έχουν δικά τους φεστιβάλ, φαγητό και ιστορία. Είναι πιο συχνά αναφέρονται ως οι άνθρωποι Hakka.

Πόσα Χάκκα;

Ο εκτιμώμενος αριθμός Hakka ποικίλλει ευρέως. Πιστεύεται ότι υπάρχουν 80 εκατομμύρια Κινέζοι που ισχυρίζονται κάποια κληρονομιά Hakka, αν και ο αριθμός που δηλώνει ότι είναι Hakka είναι σημαντικά χαμηλότερος και ο αριθμός που μιλάει τη γλώσσα Hakka ακόμα χαμηλότερη.

Η ισχύς της ταυτότητας και της κοινότητας της Hakka ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από επαρχία σε επαρχία.

Hakka σημαίνει φιλοξενούμενος. ένα όνομα που δόθηκε σε έναν λαό που ήταν ο πιο ενθουσιώδης άποικος της Κίνας. Τα Χάκκα ήταν αρχικά από το βόρειο τμήμα της Κίνας, αλλά κατά τη διάρκεια των αιώνων τους ενθάρρυνε - με το αυτοκρατορικό διάταγμα - να εγκατασταθούν μερικά από τα περαιτέρω τμήματα της αυτοκρατορίας. Φημισμένοι για την αγροτική ανδρεία τους και επίσης εύχρηστο με ένα σπαθί, ο Hakka μετανάστευσε σε μεγάλους αριθμούς στη νότια Κίνα, όπου απέκτησαν το όνομά τους.

Κατανοήστε τη γλώσσα Hakka

Τα Χάκκα έχουν τη δική τους γλώσσα και εξακολουθούν να μιλούν ευρέως. Η γλώσσα φέρει κάποια ομοιότητα με την καντονέζικη - αν και οι δύο δεν είναι αμοιβαία κατανοητές - και υπάρχουν και κοινές επιρροές με την Μανταρινή.

Με τόση μετανάστευση σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν προκύψει διάφορες διαλέκτριες της Χακκά και δεν είναι όλες αμοιβαία κατανοητές. Όπως και άλλες κινεζικές γλώσσες, η Hakka βασίζεται σε τόνους και ο αριθμός που χρησιμοποιείται για διαφορετικές διαλέκτους κυμαίνεται από 5 έως 7.

Κοινότητα Hakka και Πολιτισμός

Για πολλούς, ο πολιτισμός Hakka σημαίνει κουζίνα Hakka. Ενώ συχνά επηρεάζονται από την περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί, το Hakka έχει μερικές ξεχωριστές γεύσεις - συχνά αλμυρές, τουρσί ή με σπόρους μουστάρδας - και μερικά ξεχωριστά πιάτα όπως κοτόπουλο με αλάτι ή χοιρινή κοιλιά με μουστάρδα.

Θα βρείτε εστιατόρια που σερβίρουν κουζίνα Hakka στο Χονγκ Κονγκ , στην Ταϊβάν και σε πολλές ξένες κινεζικές κοινότητες.

Πέρα από τα τρόφιμα, τα Hakka είναι επίσης φημισμένα για την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους. Όταν έφθασαν από τη Βόρεια Κίνα, εγκατέστησαν περιτοιχισμένα χωριά για να σταματήσουν τις επιθέσεις άλλων φυλών Hakka και των ντόπιων. Ορισμένα από αυτά έχουν επιβιώσει, ειδικά τα τείχη των χωριών του Χονγκ Κονγκ .

Η Hakka έχει επίσης ένα ξεχωριστό φόρεμα που χαρακτηρίζεται από μετριοφροσύνη και λιτότητα, που σημαίνει ως επί το πλείστον μαύρο. Ενώ σπάνια βλέπουμε πια, το πιο χαρακτηριστικό φόρεμα είναι αυτό των πιο ηλικιωμένων γυναικών σε βαθιά μαύρα φορέματα και φαρδιά καπέλα που σχεδιάστηκαν αρχικά για να χτυπήσουν τον ήλιο όταν δουλεύουν στα χωράφια.

Πού είναι η Hakka Today;

Οι περισσότεροι από τους σημερινούς ανθρώπους της Hakka εξακολουθούν να ζουν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ και στο Χονγκ Κονγκ - εκτιμάται ότι είναι 65% - και εδώ ο πολιτισμός και η κοινότητα τους παραμένουν ισχυρότεροι. Υπάρχουν επίσης σημαντικές κοινότητες στις γύρω επαρχίες - κυρίως Fujian και Sichuan.

Όπως το όνομά τους υποδηλώνει ότι οι Hakka είναι πρόθυμοι μετανάστες και υπάρχουν κοινότητες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και πολλές άλλες χώρες.

Η Χάκκα στο Χονγκ Κονγκ

Η Χάκκα παραμένει μια μεγάλη μειονότητα στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970 μεγάλο μέρος της κοινότητας παρέμεινε στην γεωργία και ζούσε ως κλειστές κοινότητες - συχνά σε χωριά στο βόρειο Χονγκ Κονγκ. Η ταχεία αλλαγή του Χονγκ Κονγκ. οι ουρανοξύστες, οι τράπεζες και η τεράστια ανάπτυξη της πόλης σημαίνουν ότι πολλά από αυτά έχουν αλλάξει. Η γεωργία είναι λίγο περισσότερο από μια βιομηχανία εξοχικών σπιτιών στο Χονγκ Κονγκ και πολλοί νέοι άνθρωποι προσελκύονται από τα λαμπερά φώτα της μεγάλης πόλης. Αλλά το Χονγκ Κονγκ παραμένει ένα συναρπαστικό μέρος για να συναντήσετε τον πολιτισμό Hakka.

Δοκιμάστε το χωριό Tsang Tai Uk που περιβάλλεται από τείχη της Χακκά, το οποίο διατηρεί τον εξωτερικό τοίχο, το φρουρό και την προγονική αίθουσα. Θα βρείτε επίσης γυναίκες hakka ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, αν και περιμένετε να σας χρεώσουν αν λάβετε την εικόνα τους.