Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Cajun και Creole;

Το "Cajun" και το "Creole" είναι όροι που θα δείτε παντού στη Νέα Ορλεάνη και τη Νότια Λουιζιάνα. Ειδικά στα μενού, αλλά και σε συζητήσεις για την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τη μουσική και πολλά άλλα. Τι εννοούν;

Τι είναι το "Cajun;"

Οι άνθρωποι του Cajun είναι απόγονοι των γαλλοκαναδικών κατοίκων που αρχικά εγκατέστησαν στη Νέα Σκοτία - μια περιοχή που ονόμασαν l'Acadie - το 1605. Μετά από 150 χρόνια σχετικά ήρεμης γεωργίας και αλιείας στην άκρη του κόλπου του Fundy, αυτές οι άνθρωποι απελάθηκαν όταν ο Καναδάς έπεσε στην βρετανική κυριαρχία.



Αυτοί οι άνθρωποι - ακάδες - διασκορπισμένοι. Κάποιοι έκρυβαν γύρω τους, συχνά ανάμεσα στη φυλή Micmac, με τους οποίους ήταν φιλικοί. Άλλοι πήραν σε βάρκες: μερικοί εθελοντικά, μερικοί όχι, και έφυγαν. Μετά από λίγα χρόνια της διασποράς, ανασυντάχθηκαν όταν προσκλήθηκαν το 1764 για να εγκατασταθούν στην τότε ισπανική αποικία της Λουιζιάνα.

Αυτοί οι λαοί, που έμαθαν να εκμεταλλεύονται και να ψαρεύουν σε κρύα καναδικά κλίματα, εγκαθίστανται στις βαλτώδεις περιοχές, που συνδέονται με το βάλτο, στα νότια και στα δυτικά της μικρής αποικίας της Νέας Ορλεάνης. Συγκεντρώθηκαν και σχημάτισαν κοινότητες και με την πάροδο των χρόνων ενσωμάτωναν πολιτισμικές επιρροές από τους νέους γηγενείς αμερικανούς γείτονές τους και τους συντροφικούς κατοίκους της γερμανικής, ιρλανδικής, ισπανικής και αγγλικής καταγωγής, καθώς και αφρικανικούς, κατεβαίους και ελεύθερους, από τη Γαλλία.

Η αναπτυσσόμενη κουλτούρα ήταν βαθιά αγροτική, διατηρούσε την αλιεία και την καλλιέργεια στις βαλτώδεις παράκτιες περιοχές και τα βοοειδή που εκτρέφονταν στις περιοχές εσωτερικής λιτότητας της περιοχής οικισμών που κάλυπταν αυτό που σήμερα είναι το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Λουιζιάνας, εκτός από τους οικισμούς της Νέας Ορλεάνης και αργότερα Μπάτον Ρουζ.



Ο όρος "Acadian" μεταφράστηκε στα αγγλικά ως "Cajun" και χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως όρος παρεκτροπής μέχρι να ανακτηθεί κατά τη διάρκεια των κινήσεων υπερηφάνειας Cajun στα μέσα του 20ου αιώνα.

Οι άνθρωποι της Cajun είναι ιστορικά φραγκοφωνικοί (και πολλοί ακόμα μιλούν γαλλικά σήμερα, μια διάλεκτο που είναι μοναδική αλλά πλήρως αμοιβαία κατανοητή με τα γαλλικά και καναδικά γαλλικά) και την Καθολική.

Η κουζίνα Cajun είναι ρουστίκ, βασιζόμενη σε καπνισμένα και στιβαρά κρέατα και πιάτα με θαλασσινά και πλούσια σε καρυκεύματα, αλλά όχι υπερβολικά πικάντικα, σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων καραϊβικών και υποτροπικών κουζινών. Το ρύζι είναι το τυπικό άμυλο, αλλά οι γλυκοπατάτες καλλιεργούνται επίσης στις περιοχές Cajun και χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακά πιάτα. Η μουσική του Cajun εξελίχθηκε με τον ίδιο τρόπο από την παραδοσιακή μουσική της Ακαδίας, προσθέτοντας ακορντεόν στους παραδοσιακούς ήχους της φιδιάς και ένα βαρύ backbeat που προέρχεται από αφρικανικές και ιθαγενείς αμερικανικές πηγές.

Αξίζει να επαναλάβουμε ότι η παραδοσιακή γεωγραφική καρδιά του πολιτισμού Cajun δεν είναι στη Νέα Ορλεάνη, αλλά στην αγροτική Νότια Λουιζιάνα. Σίγουρα, πολλοί κάτοικοι Cajun ζουν στη Νέα Ορλεάνη τώρα, αλλά δεν είναι ο κόμβος του πολιτισμού Cajun από οποιοδήποτε τέντωμα, ενώ τα εστιατόρια και οι μουσικοί Cajun είναι, γενικά, μια εισαγωγή στην πόλη, όχι ένα παραδοσιακό κομμάτι του υφάσματος της πόλης .

Τι είναι κρεολίτης;

Το "creole", ως όρος, είναι λίγο πιο περίπλοκο από το "Cajun", επειδή έχει πολλαπλούς ορισμούς. Πολλοί πολλοί ορισμοί, στην πραγματικότητα.

Ο απλούστερος και συντομότερος (αλλά πιθανώς λιγότερο σχετικός) ορισμός του "Creole" είναι "γεννημένος στις αποικίες". Σε πρώιμες πηγές από την αποικία της Λουιζιάνας, θα δείτε αναφορές στα κροόσκαλια άλογα (θεωρούνται ισχυρότερα επειδή γεννήθηκαν και ανυψώθηκαν στη θερμότητα της Λουιζιάνας), για παράδειγμα.

Οι κρεολικές ντομάτες αναπτύχθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1900 ως μια ανθεκτική ποικιλία που μεγάλωσε καλά στη θερμότητα της Λουιζιάνας.

Αλλά η Κρεόλ ήρθε να αναφερθεί σε ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής που γεννήθηκαν στις γαλλικές και ισπανικές αποικίες και αργότερα συχνά υποδήλωνε ανθρώπους με μικτή ευρωπαϊκή και αφρικανική (και περιστασιακά ιθαγενή Αμερική) κάθοδο. Σε αυτό το σημείο, και οι δύο ορισμοί εξακολουθούν να ισχύουν. Θα ακούσετε αναφορές σε "λευκά κρεολίσματα" ή "οικογένειες κρεολών παλιάς γραμμής ", που δείχνουν άμεσους απογόνους αρχικών γάλλων εποίκων στην πόλη. Όταν το φαγητό αναφέρεται ως Creole, είναι συνήθως το παραδοσιακό γκουρμέ φαγητό αυτής της πλούσιας κοινότητας, αλλά αξίζει να θυμηθούμε ότι αυτό το φαγητό γενικά αναπτύχθηκε από σκλαβωμένες γυναίκες που δουλεύουν στις κουζίνες τους, γι 'αυτό έχει πολλαπλές επιρροές και τα συστατικά του Νέου Κόσμου, όπως το okra και το filé).



Το Creole είναι επίσης ένας όρος αναγνώρισης για ανθρώπους με χρώμα μικτής αφρικανικής και ευρωπαϊκής καταγωγής, και πάλι σε μεγάλο βαθμό από οικογένειες που έχουν βρεθεί στη Λουιζιάνα από τις αποικιακές μέρες. Έχουν γράψει ολόκληρα βιβλία σχετικά με την πολυπλοκότητα των φυλετικών σχέσεων στη Νέα Ορλεάνη, τα οποία ήταν περίπλοκα και σε μεγάλο βαθμό αδιαπέραστα για όλη την ιστορία της αποικίας, αρκούν όμως να πούμε ότι οι λαοί που αυτοπροσδιορίζονται ως Creoles έχουν διαφορετική ταυτότητα από τους λαούς αυτοπροσδιορισμός ως μαύρο. (Και για να μπερδέψουν τα πράγματα περαιτέρω, πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν και τους δύο και σίγουρα οι ξένοι δεν έχουν κανένα πραγματικό τρόπο να γνωρίζουν τη διαφορά, καθώς η τελευταία πολυπλοκότητα είναι μια σημαντική πτυχή της περίφημης υπόθεσης Plessy vs. Ferguson.) Σύντομη απάντηση: αν είστε όχι από εδώ, ίσως να μην καταλαβαίνετε ποτέ. Και αυτό είναι εντάξει.

Για να περιπλέξουμε τα πράγματα περαιτέρω, οι περισσότεροι άνθρωποι με χρώμα στις περιοχές Cajun της Λουιζιάνας (δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Λουιζιάνα έξω από τη Νέα Ορλεάνη και το Baton Rouge, αλλά κυρίως γύρω από τη Lafayette και τη λίμνη Charles) αυτοπροσδιορίζονται ως Creole, έχουν μόνο ελάχιστη ευρωπαϊκή καταγωγή. Κρεόλ στην Cajun Χώρα απλά σημαίνει "ιστορικά φραγκοφωνο Αφροαμερικάνων". Είναι αυτά τα αγροτικά Creoles που δημιούργησαν τη μουσική zydeco και που είναι γνωστά για την κουλτούρα cowboy κληρονομιάς, η οποία περιλαμβάνει ποδηλατικές διαδρομές και λέσχες καουμπόη που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Το κρεολικό φαγητό είναι παρόμοιο με το φαγητό του Cajun, αλλά τείνει να είναι κάπως πικάντικο (αν και με τα πάντα σε αυτό το θέμα, υπάρχουν πολλοί σεφ από και τα δύο στυλ που θα σπάσουν αυτόν τον κανόνα).

Για να μπερδευτούν τα πράγματα, πολλοί από αυτούς τους αγρότες της Μαύρης Κρήτης έχουν επίσης αστικοποιηθεί, αλλά κυρίως στις πόλεις Lafayette, Lake Charles, Beaumont και Houston, όπου ο πρωτοπόρος zydeco Clifton Chenier ζούσε όταν έκανε τα αρχεία που έδωσε στο είδος το όνομά της. Αλλά μην λανθαστεί αυτή την κουλτούρα για τους προαναφερθέντες Creoles of Color από τη Νέα Ορλεάνη - είναι ευρέως διαδεδομένοι κλάδοι του ίδιου οικογενειακού δέντρου. Τα προηγούμενα συνυπάρχουν διαφορετικά είδη για να δημιουργήσουν zydeco, και το τελευταίο έκανε το ίδιο, αλλά βγήκε με τζαζ. Ακόμα μπερδεμένος? Καλά. Δεν είναι εύκολο.

Είστε έτοιμοι για ένα τελευταίο κομμάτι σύγχυσης; Επειδή η Λουιζιάνα ήταν ιστορικά Γαλλοφωνική, προσέλκυσε δυσανάλογο αριθμό γάλλων εποίκων μέχρι και σήμερα. Κάποιοι λαοί της Γαλλοφωνίας που προέρχονται από τη Λουιζιάνα προέρχονται από αυτούς τους πιο πρόσφατους (δηλαδή μη αποικιοκρατούμενους) άποικους και δεν θεωρούν τους εαυτούς ούτε Cajun ούτε Creole, αλλά απλώς γαλλικά ή, στην τοπική γλώσσα, γαλλο-γαλλικά.

Η σύντομη απάντηση

Αν είστε στη Νέα Ορλεάνη, το Creole σημαίνει φανταχτερό και το Cajun σημαίνει ρουστίκ. Αν βρίσκεστε στην Acadiana (χώρα Cajun), το Creole σημαίνει μαύρο και το Cajun σημαίνει λευκό. Αυτό υπερπροσδιορίζει τα πράγματα δραματικά αλλά προσφέρει ένα στέρεο δομικό πλαίσιο για την κατανόηση αυτών των εννοιών. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν βρίσκεστε στη Νότια Λουιζιάνα και ακούτε ένα πολύ καλό εστιατόριο Cajun ή Creole, είστε πολύ πιθανόν ασφαλείς να υποθέσετε ότι το φαγητό πρόκειται να είναι νόστιμο.