Πλωτοί κήποι Xochimilco της Πόλης του Μεξικού

Καθίστε και απολαύστε τη θέα καθώς περνάτε κατά μήκος του καναλιού στο υπέροχα διακοσμημένο ιδιωτικό σκάφος σας. Μίσθωση ενός mariachi σε serenade ή να παραγγείλετε ένα γεύμα από ένα πέρασμα σκάφος. Το Xochimilco προσφέρει μια εμπειρία που ποτέ δεν θα περίμενε κανείς στην πόλη του Μεξικού και κάνει για ένα διασκεδαστικό και ενδιαφέρον ταξίδι ημέρας.

Chinampas ή "Floating Gardens"

Το Xochimilco (δήθεν so-chee-MIL-ko) είναι μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκεται περίπου 28 μίλια νότια του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Το όνομα προέρχεται από το Nahuatl (γλώσσα των Αζτέκων) και σημαίνει "λουλούδι κήπο". Τα κανάλια του Xochimilco είναι απομεινάρια της γεωργικής τεχνικής των Αζτέκων για τη χρήση του "chinampas" για την επέκταση της αρόσιμης γης σε υγροβιότοπους.

Chinampas είναι αυξημένα αγροτικά πεδία μεταξύ των καναλιών. Αποτελούνται από την εκρίζωση των ορθογωνίων πλαισίων από ζαχαροκάλαμο στο δάπεδο της λίμνης και την πλήρωση τους με εναλλασσόμενα στρώματα υδρόβιων ζιζανίων, μουτζούρων και γης μέχρι να φτάσουν περίπου ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια του νερού. Οι ιτιές δένουν (ahujotes) φυτεύονται κατά μήκος των άκρων των πεδίων και οι ρίζες τους συμβάλλουν στη συγκράτηση των chinampas. Αν και ονομάζονται "κυμαινόμενοι κήποι", οι chinampas στην πραγματικότητα έχουν τις ρίζες τους στο κρεβάτι της λίμνης. Αυτή η γεωργική τεχνική δείχνει την εφευρετικότητα των Αζτέκων και την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους. Ο Τσινάμπα επέτρεψε την εντατική καλλιέργεια βαλτώδεις περιοχές και επέτρεψε στην αυτοκρατορία των Αζτέκων να διατηρήσει έναν μεγάλο πληθυσμό σε μια βαλτώδη περιοχή.

Κάντε μια βόλτα σε ένα Trajinera

Τα έντονα χρωματιστά σκάφη που μεταφέρουν τους επιβάτες μέσω των καναλιών του Xochimilco ονομάζονται trajineras (προφέρονται "tra-hee-nair-ahs"). Πρόκειται για σκάφη επίπεδης βάσης παρόμοια με τις γόνδολες. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα για να σας πάμε για βόλτα. Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό να κάνετε σε μια ομάδα: τα σκάφη κάθονται γύρω από μια δωδεκάδα ανθρώπων.

Αν έρχεστε με μερικούς ανθρώπους ίσως μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια άλλη ομάδα ή μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα μόνο για το πάρτυ σας. Το κόστος είναι περίπου 350 πέσος ανά ώρα για το σκάφος.

Στη διαδρομή σας γύρω από τα κανάλια, θα συναντήσετε άλλες trajineras , μερικές που πωλούν φαγητό, άλλες προσφέρουν μουσική ψυχαγωγία. Μπορείτε να είστε serenaded από mariachis .

La Isla de Las Muñecas

Ένα από τα ελκυστικά αξιοθέατα του Μεξικού, το La Isla de las Muñecas ή το νησί των κούκλων, βρίσκεται στα κανάλια Xochimilco. Ο μύθος πίσω από αυτό το νησί είναι ότι πριν από πολλά χρόνια ο σκηνοθέτης Don Julian Santana βρήκε το σώμα ενός κοριτσιού που πνίγηκε στο κανάλι. Λίγο αργότερα βρήκε μια κούκλα που επιπλέει στο κανάλι. Το έδεσε σε ένα δέντρο ως τρόπο να δείξει σεβασμό στο πνεύμα του πνιγμένου κοριτσιού. Προφανώς, ήταν στοιχειωμένο από το κορίτσι και συνέχισε να κρέμεται παλιές κούκλες σε διάφορες καταστροφές στα δέντρα του μικρού νησιού ως τρόπος να κατευνάσει το πνεύμα της. Ο Don Julian πέθανε το 2001, αλλά οι κούκλες παραμένουν εκεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται, ακόμη και να γλιστρούν με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να πάτε εκεί

Πάρτε τη Γραμμή 2 του μετρό (μπλε γραμμή) στην Tasqueña (μερικές φορές ονομάζεται Taxqueña). Έξω από το σταθμό του μετρό Tasqueña, μπορείτε να πάρετε το Tren Ligero (ελαφριά σιδηροδρομική γραμμή).

Ο ελαφρύς σιδηρόδρομος δεν δέχεται εισιτήρια μετρό: πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά εισιτήρια (περίπου $ 3). Το Xochimilco είναι ο τελευταίος σταθμός στη γραμμή Tren Ligero και οι εκβατήρες είναι σε μικρή απόσταση με τα πόδια. Ακολουθήστε τα βέλη στις μικρές μπλε πινακίδες - θα σας οδηγήσουν στην προβλήτα.

Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μην κάνετε τον κόπο να φτάσετε στα μέσα μαζικής μεταφοράς - κάντε μια περιήγηση. Ένα ημερήσιο ταξίδι στο Xochimilco θα περιλαμβάνει στάσεις σε μερικές άλλες τοποθεσίες, όπως το Coyoacan, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Frida Kahlo House ή ίσως την πανεπιστημιούπολη UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού), η οποία είναι επίσης μια περιοχή της UNESCO.

Εαν πας

Λάβετε υπόψη ότι το Xochimilco είναι ένα δημοφιλές ταξίδι για μεξικάνικες οικογένειες και φίλους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ώστε να είναι αρκετά γεμάτο. Αυτό μπορεί να κάνει για μια διασκεδαστική εμπειρία, αλλά αν προτιμάτε μια πιο ήρεμη επίσκεψη, πηγαίνετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Μπορείτε να αγοράσετε τρόφιμα και ποτά από άλλα περάσματα trajineras , ή να εξοικονομήσετε χρήματα, να αγοράσετε μερικά προτού να επιβιβαστείτε στο σκάφος και να το πάρετε μαζί σας.

Θα θελήσετε να μισθώσετε ένα trajinera για τουλάχιστον δύο ώρες για να φτάσετε αρκετά μακριά για να δείτε κάποια διαφορετικά τοπία. Μην πληρώνετε τον καραβοκύρη μέχρι το τέλος της διαδρομής και είναι σύνηθες να δώσετε μια συμβουλή.

Πάρκο Xoximilco στο Κανκούν

Υπάρχει ένα πάρκο στο Κανκούν που αναδημιουργεί την πλωτή εμπειρία κήπων του Xochimilco. Ονομάζεται Xoximilco, το πάρκο αυτό διοικείται από το Experiencias Xcaret και προσφέρει εκδρομές σε trajineras και σερβίρει μεξικάνικα πιάτα και ποτά καθώς τα σκάφη κάνουν ένα κύκλωμα και οι επιβάτες απολαμβάνουν διάφορα είδη παραδοσιακής μουσικής της Μεξικάνης . Σε αντίθεση με το αρχικό Xochimilco, το πάρκο στο Κανκούν είναι μια νυχτερινή εμπειρία.