Πληροφορίες ταξιδιού του Λάος - Σημαντικές πληροφορίες για τον επισκέπτη για πρώτη φορά

Θεωρήσεις, Νόμισμα, Διακοπές, Καιρός, Τι να φοράτε

Θεωρήσεις και άλλες απαιτήσεις εισόδου

Οι βίζες του Λάος απαιτούνται από όλους τους επισκέπτες που έρχονται στη χώρα, με λίγες εξαιρέσεις. Οι τουριστικές θεωρήσεις μπορούν να αποκτηθούν με τρεις τρόπους:

Απαιτήσεις για τις θεωρήσεις. Το διαβατήριό σας πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την άφιξή σας, με μια κενή σελίδα για τη σφραγίδα βίζα σας. Ο επισκέπτης πρέπει να παράσχει δύο φωτογραφίες μεγέθους διαβατηρίου, US $ 30 για τέλη σφραγίδας βίζας και να παρουσιάσει ένα εισιτήριο επιστροφής ή επόμενου.

Επέκταση των θεωρήσεων. Επεκτάσεις διάρκειας 30 ημερών μπορούν να παραληφθούν στο Γραφείο Μετανάστευσης στη λεωφόρο Lane Xang, Vientiane.

Τελωνειακοί κανονισμοί. Οι επισκέπτες μπορούν να φέρουν τα αντικείμενα αυτά χωρίς δασμούς: 500 τσιγάρα, 100 πούρα ή 500 γραμμάρια καπνού. 2 μπουκάλια κρασιού. 1 φιάλη άλλων οινοπνευματωδών ποτών. και προσωπικά κοσμήματα μέχρι 500 γραμμάρια σε βάρος. Κατά την άφιξη πρέπει να δηλωθεί νόμισμα αξίας 2.000 $ ή περισσότερο.

Η μεταφορά αντικειμένων από το Λάος απαγορεύεται - οποιαδήποτε τέτοια αντικείμενα που βρίσκονται στο πρόσωπό σας θα κατασχεθούν. Αντίκες που αγοράζονται εκτός του Λάος πρέπει να δηλώνονται κατά την άφιξη.

Φόρος αναχώρησης. $ 10. Απαλλαγές για παιδιά κάτω των 2 ετών και επιβάτες διέλευσης.

Υγεία & Ανοσοποιήσεις

Η ιατρική υποδομή του Λάος είναι καλυμμένη στην καλύτερη περίπτωση, οπότε οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις προτού πετάξουν. Ορισμένα νοσοκομεία του Vientiane είναι επαρκώς εξοπλισμένα για τη θεραπεία τραυματισμών και ασθενειών που δεν απειλούν τη ζωή:

Νοσοκομείο Mahosot
Τηλέφωνο: + 856-21-214018

Νοσοκομείο μητέρων και παιδιών
Τηλέφωνο: + 856-21-216410

Νοσοκομείο Sethathirath
Τηλέφωνο: + 856-21-351156, + 856-21-351158

Metapap (Νοσοκομείο Φιλίας)
Τηλέφωνο: + 856-21-710006 ext. 141
Σημείωση: Το Metapap είναι ένα καταρτισμένο νοσοκομείο τραυμάτων, το οποίο είναι καλύτερα εξοπλισμένο για τραυματισμούς, όπως κατάγματα

Αν συμβεί κάτι σοβαρό, θα πρέπει να φύγετε από τη χώρα. Η αμερικανική πρεσβεία στη σελίδα ιατρικών πληροφοριών του Λάος συνιστά δύο νοσοκομεία στην Ταϊλάνδη, κοντά στα σύνορα:

Διεθνές Νοσοκομείο ΑΕΚ
Udorn Thani, Ταϊλάνδη
Τηλέφωνο: + 66-42-342-555

Νοσοκομείο Nong Khai Wattana
Nong Khai, Ταϊλάνδη
Τηλέφωνο: + 66-42-465-201

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να απομακρυνθείτε από τη χώρα. Οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν ασφάλιση υγείας που καλύπτει την εκκένωση του αέρα. (Περισσότερα για αυτό σε αυτό το άρθρο: Ταξιδιωτική Ασφάλιση στη Νοτιοανατολική Ασία.)

Ανοσοποιήσεις. Δεν απαιτούνται ειδικές ανοσοποιήσεις, αλλά θα πρέπει να λάβετε λίγες μόνο περιπτώσεις: ενθαρρύνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη χολέρα και η ελονοσία αποτελεί συνεχή κίνδυνο σε ολόκληρη τη χώρα. Απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κίτρινου πυρετού από επισκέπτες που φθάνουν από μολυσμένες περιοχές.

Άλλες ασθένειες που μπορεί να θέλετε να καλύψετε με ανοσοποιήσεις είναι τυφοειδής, τετάνος, ηπατίτιδα Α και Β, πολιομυελίτιδα και φυματίωση.

Για πιο συγκεκριμένα θέματα υγείας στην Καμπότζη, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών ή τη σελίδα του MDTravelHealth.com στο Λάος.

Θέματα χρημάτων

Το επίσημο νόμισμα του Λάος είναι το Kip: θα το βρείτε σε ονομαστικές αξίες 500, 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 και 50.000. Το kip είναι ανέξοδο έξω από το Λάος - βεβαιωθείτε ότι έχετε ανταλλάξει στο αεροδρόμιο πριν πάτε!

Τα δολάρια ΗΠΑ και τα ταϊλανδέζικα baht είναι κοινά αποδεκτά σε αστικές περιοχές, ενώ πιο απομακρυσμένα μέρη δέχονται μόνο το kip.

Οι τράπεζες του Λάος περιλαμβάνουν τη Banque pour le Commerce Exterier Lao (BCEL), τη Sethathirath Bank, την Τράπεζα Nakornluang, την Κοινή Τράπεζα Ανάπτυξης και ορισμένες τράπεζες της Ταϊλάνδης. Η BCEL και μερικές άλλες τοπικές τράπεζες έχουν τώρα ΑΤΜ, κυρίως συγκεντρωμένες στο Vientiane με μερικούς άλλους στο Luang Prabang, το Savanneket, το Pakse και το Tha Khaek. Το μέγιστο ποσό που μπορεί να αφαιρεθεί είναι 700.000 kip. Τα ΑΤΜ δέχονται κάρτες MasterCard, Maestro και Cirrus.

Οι ταξιδιωτικές επιταγές και οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες τράπεζες, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα, αλλά σπάνια γίνονται αποδεκτές εκτός του τακτικού τουριστικού κυκλώματος.

Μερικά ταξιδιωτικά πρακτορεία και ξενώνες θα σας επιτρέψουν να πάρετε μια προκαταβολή από την πιστωτική σας κάρτα έναντι αμοιβής κατά μέσο όρο περίπου $ 3.

Ασφάλεια

Ο νόμος του Λάος μοιράζεται τη δρακόντεια στάση στα κοινά φάρμακα στη Νοτιοανατολική Ασία. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε: Οι σκληρές τιμωρίες για τη χρήση ναρκωτικών στη Νοτιοανατολική Ασία.

Το έγκλημα είναι σχετικά σπάνιο στο Λάος, αλλά είναι γνωστό ότι συμβαίνουν κλοπή και τράνταγμα. Σκεφτείτε τα υπάρχοντά σας σε δημόσιους και τουριστικούς χώρους.

Τα ορυχεία είναι κοινά κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ. Οι επισκέπτες δεν πρέπει ποτέ να απομακρύνονται από τα γνωστά μονοπάτια και να ταξιδεύουν με τοπικό οδηγό.

Το δικαστικό σύστημα είναι απαλό στο Λάος και σταθμίζεται έναντι του μέσου τουριστικού. Αποφύγετε οποιαδήποτε χρήση ναρκωτικών (τιμωρείται με θάνατο), επικρίσεις της κυβέρνησης ή σεξουαλικές σχέσεις με έναν πολίτη του Λάος (απολύτως παράνομο, εκτός εάν είστε παντρεμένοι με αυτόν τον πολίτη).

Κλίμα

Το Λάος έχει μια περίοδο βροχών μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, με μια δροσερή, ξηρή περίοδο από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο και ένα καυτό καλοκαίρι από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο.

Νοέμβριος-Μάρτιος: Η δροσερή, ξηρή εποχή είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε το Λάος, καθώς οι θερμοκρασίες είναι πιο δροσερές (κυρίως βόρεια), η υγρασία είναι χαμηλότερη και οι δρόμοι και τα ποτάμια βρίσκονται σε άριστη κατάσταση για ταξίδια. Οι θερμοκρασίες στα πεδινά μπορούν να πέσουν σε περίπου 15 ° C και οι ορεινές περιοχές μπορούν να βιώσουν θερμοκρασίες έως και 32 ° F (0 ° C).

Μάρτιος-Μάιος: Η ζεστή, ξηρή καλοκαιρινή περίοδος είναι σχεδόν η χειρότερη στιγμή για να επισκεφθείτε. Οι αγρότες ρυζιού έβαλαν φωτιά στις αποξηραμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους για να θέσουν το έδαφος για την επόμενη φύτευση, περιβάλλουν τη γη σε μια άσχημη καπνιστή ομίχλη. Οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν μέχρι τους 95 ° F (35 ° C) κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μάιο-Οκτώβριος: η βροχερή εποχή των μουσώνων φέρνει καθημερινές βροχοπτώσεις που διαρκούν λίγες ώρες. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις καθιστούν πολλές περιοχές αδιάβατες αυτήν την εποχή του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, τα αργά σκάφη του Mekong μπαίνουν στη δική τους κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου.

Τι να φορέσω. Φέρτε ένα ελαφρύ μπουφάν κατά τη διάρκεια της εποχής αιχμής, ειδικά αν είστε επικεφαλής βόρεια ή στα υψίπεδα. Για οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, φορέστε ελαφρά βαμβακερά ρούχα και ένα καπέλο για να νικήσετε τη ζέστη. Όταν επισκέπτεστε τους ναούς, φορέστε συντηρητικά και φορέστε παπούτσια που μπορούν εύκολα να αποκολληθούν.

Να φτάσετε στο Λάος

Με αεροπλάνο

Δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις μεταξύ του Λάος και των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Οι εισερχόμενες πτήσεις προέρχονται από την Ταϊλάνδη, την Κίνα και την Καμπότζη.

Το Λάος έχει τρία διεθνή αεροδρόμια: το αεροδρόμιο Wattay (VTE) στο Vientiane, το Luang Prabang (LPQ) και το Pakse (PKZ). Ο μεταφορέας σημαίας Lao Airlines εξυπηρετεί και τα τρία αεροδρόμια.

Το Wattay εξυπηρετείται τώρα από περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες όπως η Thai Airways και η Air Asia. Οι υπηρεσίες Bangkok Airways Luang Prabang, ενώ το Pakse εξυπηρετεί πτήσεις προς και από το Siem Reap μέσω της Lao Airlines.

Η τοποθεσία του Vientiane στα σύνορα Ταϊλάνδης-Λάος σημαίνει ότι μπορείτε να πετάξετε στο κοντινό Udon Thani στην Ταϊλάνδη και να διασχίσετε στο Λάος πάνω από τη Γέφυρα Φιλίας.

Οδικώς

Το Λάος μπορεί να εισέλθει μέσω διαφόρων χερσαίων διαβάσεων:

Ταϊλάνδη :

Βιετνάμ :

Κίνα :

Δεν υπάρχουν επίσημα τουριστικά σημεία μεταξύ της Καμπότζης και του Λάος αυτή τη στιγμή. Το ταξίδι στη Μιανμάρ απαγορεύεται αυστηρά.

Με πλοίο

Το Λάος μπορεί να εισέλθει με πλοίο από το Chiang Kong, την Ταϊλάνδη στον Huay Xai. Μια θεώρηση 15 ημερών κατά την άφιξη μπορεί να αποκτηθεί στη διασταύρωση.

Να πάρει γύρω από το Λάος

Από τον αέρα

Οι αερογραμμές Lao Airlines πραγματοποιούν καθημερινές πτήσεις από το Vientiane προς το Luang Prabang, το Xieng Khouang, το Oudomsay στα βόρεια και το Pakse και το Savannakhet στο νότο. Υπάρχουν λιγότερο συχνές πτήσεις από το Vientiane στις βόρειες πόλεις Luang Namtha, Houayxai, Sayabouli και Samneua.

Είναι σχεδόν αδύνατο να κλείσετε μια πτήση από έξω από το Λάος, εκτός αν έχετε εγγραφεί σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να αφήσετε έναν ταξιδιωτικό πράκτορα να ασχοληθεί με την Lao Airlines αντί να κάνετε την κράτησή σας μόνοι σας.

Τα ελικόπτερα της Westcoast (www.laowestcoast.laopdr.com) εκτελούν πτήσεις με ελικόπτερο από το αεροδρόμιο Wattay στο Vientiane.

Με λεωφορείο

Τα λεωφορεία στο Λάος είναι υπόθεση γεμάτη κριτική επιτροπή, καθώς πολλά λεωφορεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μετατρέψιμα φορτηγά. Οι ναύλοι μπορεί να είναι αρκετά χαμηλοί, αλλά τα χρονοδιαγράμματα είναι αρκετά ακανόνιστα.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δείτε πώς ζουν τα συνηθισμένα Λάος - τα δρομολόγια των λεωφορείων συνδέουν τις μεγάλες πόλεις και τις πόλεις του Λάος, πράγμα που σημαίνει ότι μοιράζεστε τη θέση σας με όλα τα είδη του Λάος, πολλοί που μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους στην αγορά.

Με ταξί

Τα ταξί είναι άφθονα στη Vientiane, ειδικά στη Γέφυρα Φιλίας, το Αεροδρόμιο Wattay και την Morning Market. Μπορείτε να ναυλώσετε ένα για μια τιμή 20 ημερών για ολόκληρη την ημέρα ή αφήστε το ξενοδοχείο σας να οργανώσει μια charter ταξί οι ίδιοι - η πρώτη είναι φθηνότερη από την τελευταία.

Με πλοίο

Δύο κύρια δρομολόγια οχηματαγωγών ταξιδεύουν προς τα πάνω και προς τα κάτω από το Mekong: Vientiane / Luang Prabang, και Luang Prabang / Huay Xai. Το μήκος του ταξιδιού εξαρτάται από την εποχή, την κατεύθυνση του πορθμείου και την επιλογή σας μεταξύ των αργών πορθμείων (ζεστούς, περιορισμένους) και των ταχύπλοων σκαφών (θορυβώδη, επικίνδυνα).

Οι υπηρεσίες Lao River Exploration Services εκτελούν υπηρεσία τσάρτερ τζετ με διεθνή πρότυπα ασφαλείας. Τα σκάφη έχουν ραδιοεπικοινωνίες υψηλής ραδιοσυχνότητας και ενσωματωμένα τηλέφωνα IDD και στους επιβάτες δίνονται σωσίβια και καπέλα. Τα σκάφη είναι διαθέσιμα για ενοικίαση, ναύλωση ή μακροχρόνια μίσθωση.

Με tuk-tuk

Τα tuk-tuks είναι τροποποιημένα ταξί μοτοσικλετών. (Tuk-tuk - ορισμός, χρήση) Αυτές είναι πολύ συνηθισμένες στις αστικές περιοχές του Λάος, ιδιαίτερα σε σταθμούς λεωφορείων, αγορές και σημεία διέλευσης των συνόρων. Τα Tuk-tuks μπορούν να τακτοποιηθούν για προσωπική χρήση - να διαπραγματευτείτε με τον οδηγό σας για ένα αποδεκτό ναύλο.

Με μοτοσικλέτα

Μοτοσυκλέτες μπορούν να ενοικιαστούν στο Vientiane και στο Luang Prabang. Όπως και οι ΗΠΑ, οι δρόμοι του Λάος είναι δεξιόστροφοι. Η κυκλοφορία τείνει να είναι πολύ λιγότερο οργανωμένη, όμως, πάρτε έτσι την κατάλληλη ασφάλιση (βλ. Ασφάλιση Ταξιδιών στη Νοτιοανατολική Ασία) και οδηγείτε με προσοχή.

Με νοικιασμένο αυτοκίνητο

Υπάρχουν λίγα εγκατεστημένα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων στο Λάος. το πιο γνωστό είναι η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Ασία. Ωστόσο, είναι πολύ πιο ασφαλές να έχετε το ξενοδοχείο σας ενοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο με οδηγό που συμπεριλαμβάνεται.

Με το ποδήλατο

Πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες στο Vientiane νοικιάζουν ποδήλατα για τους καλεσμένους τους. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ποδήλατα στο Luang Prabang.