Οι μεγάλες θρησκείες του Περού

Μια περιεκτική λίστα των πιο δημοφιλών Πίστεων

Ως επισκέπτης σε μια ξένη χώρα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα θρησκευτικά πρότυπα της κοινωνίας υποδοχής. Οι Περουβιανοί, γενικά, είναι αρκετά ανεκτικοί όταν πρόκειται για τη θρησκεία, ίσως εν μέρει λόγω της ιστορίας της χώρας.

Οι προ-αποικιοκρατικές θρησκευτικές παραδόσεις και πεποιθήσεις - κυρίως εκείνες των Incas - εξακολουθούν να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστές, αν δεν εφαρμόζονται ευρέως. Οι θεοί Inca είναι ακόμα γνωστοί από πολλούς Περουβιανούς, αλλά η θέση τους στη θρησκευτική προοπτική του έθνους έχει αντικατασταθεί από τον καθολικισμό.

Μόνο ο καθολικισμός αναφέρεται άμεσα στο Περουβιανό Σύνταγμα του 1993, αλλά αναγνωρίζονται εναλλακτικές πεποιθήσεις και θρησκευτική ελευθερία. Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Συντάγματος:

"Μέσα σε ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο σύστημα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την καθολική εκκλησία ως ένα σημαντικό στοιχείο στον ιστορικό, πολιτιστικό και ηθικό σχηματισμό του Περού και την προσδίδει στη συνεργασία του.

Η κυβέρνηση σέβεται άλλες ονομασίες και μπορεί να δημιουργήσει μορφές συνεργασίας μαζί τους. "

Θρησκεία στο Περού: Στατιστικές

Η Περουβιακή Εθνική Απογραφή, που ολοκληρώθηκε το 2007, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη θρησκευτική στάση του έθνους. Οι ακόλουθες στατιστικές αφορούν τους περουβιανούς ηλικίας 12 ετών και άνω, συνολικής αξίας 20.850.502 (το Περού έχει συνολικό πληθυσμό 29.248.943):

Ο καθολικισμός είναι σαφώς η κυρίαρχη θρησκεία, παρά τη μείωση κατά 7,7% από την προηγούμενη απογραφή του 1993.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Καθολικισμός είναι πιο κυρίαρχος στις αστικές περιοχές (82%) από ό, τι στις αγροτικές περιοχές (77,9%). Στο αγροτικό Περού, οι ευαγγελικοί και μη ευαγγελικοί Χριστιανοί είναι πιο συνηθισμένοι (15,9% έναντι 11,5% στις αστικές περιοχές).

Οι Ευαγγελικοί Χριστιανοί περιλαμβάνουν τους Λουθηρούς, τους Καλβινιστές, τους Βαπτιστές και την Ευαγγελική Εκκλησία του Περού.

Οι μη ευαγγελικοί Χριστιανοί περιλαμβάνουν τους Μορμόνους, τους Αντάρτες της Έβδομης Ημέρας και τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Συνολικά, ο Ευαγγελισμός αυξήθηκε κατά 5,7% μεταξύ 1993 και 2007. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών Newsroom (Δεκέμβριος 2011), η συμμετοχή της εκκλησίας του LDS στο Περού ανέρχεται σε 508.812.

Άλλες θρησκείες στο Περού προέρχονται κυρίως από μεταναστευτικές κοινότητες που έχουν φτάσει στη χώρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατοντάδων ετών (κυρίως από το 1800). Το 3,3% των "άλλων" θρησκειών περιλαμβάνει τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους, τους Βουδιστές, τους Ινδουιστές και τους Σιντολόγους.

Οι αγνωστικιστές, οι αθεϊστές και όσοι δεν έχουν θρησκευτική υπαγωγή αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 3% του περουβιανού πληθυσμού. Όσον αφορά τις διοικητικές περιφέρειες του Περού , η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ατόμων που δεν συνδέονται με τις περιοχές της ζούγκλας στα ανατολικά των Άνδεων (San Martin 8,5%, Ucayali 6,7%, Amazonas 6,5% και Madre de Dios 4,4%).

Η Συγχώνευση του Καθολικισμού και των Προ-Κολομβιανών Πίστεων

Ο Καθολικισμός ήρθε στο Περού τη δεκαετία του 1500 με την άφιξη των Ισπανών Κωνσταντιστών. Η αδιάκοπη κατάκτηση της Αυτοκρατορίας Inca και η προσπάθεια εξάπλωσης του καθολικισμού σε όλο τον Νέο Κόσμο απείλησαν την ίδια την ύπαρξη των Incas και των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Παρά την ταχεία πτώση της αυτοκρατορίας Inca, οι θεοί Inca, τα πνεύματα του ορεινού βουνού τους και οι παραδοσιακές τελετουργίες και πεποιθήσεις της κοινωνίας Inca δεν ξεθωριάζουν από την εθνική ψυχή.

Το σύγχρονο Περού εξακολουθεί να φιλοξενεί προ-Κολομβιανές παραδόσεις, αν και συγχωνεύθηκε συχνά με την κυρίαρχη καθολική πίστη. Ο καθολικισμός στο Περού είναι γεμάτος με εικόνες και τελετουργικά στοιχεία που χρονολογούνται πριν από την ισπανική κατάκτηση, τα οποία μπορούν να παρατηρηθούν ακόμα στα πολλά θρησκευτικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στο Περού όλο το χρόνο.

Θρησκεία στο Περού για ταξιδιώτες

Δεν υπάρχουν σημαντικά θρησκευτικά ταμπού που πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες προτού πάνε στο Περού . Σε γενικές γραμμές, οι Περουβιανοί είναι ευτυχείς να δεχτούν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων, καθώς και τις αγνωστικές και αθεϊστικές απόψεις. Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που η θρησκεία, όπως η πολιτική, πρέπει να αποφεύγεται - ή να αντιμετωπίζεται προσεκτικά - ως θέμα συζήτησης. Εξαρτάται από το αν θέλετε να θίξετε το θέμα. Όσο δεν προσβάλλετε την πίστη κάποιου άλλου, πρέπει να είστε σε θέση να έχετε μια πολιτισμένη συζήτηση.

Άλλες θρησκευτικές θεωρήσεις είναι αρκετά συνηθισμένες, συμπεριλαμβανομένης της εθιμοτυπίας για την επίσκεψη εκκλησιών και καθεδρικών ναών στο Περού. Θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζετε θρησκευτικά κτίρια, εικόνες και άλλα αντικείμενα σχετικά με την πίστη με μεγάλο σεβασμό. Αν εισέλθετε σε μια εκκλησία, για παράδειγμα, θα πρέπει να αφαιρέσετε το καπέλο σας. Εάν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες μέσα σε μια εκκλησία ή έναν καθεδρικό ναό, βεβαιωθείτε ότι η φωτογραφία επιτρέπεται και προσέξτε με το φλας σας (οι εκκλησίες είναι χτισμένες για τους πιστούς, όχι για τους τουρίστες).