Περιφέρειες να επισκεφθούν στο Ισραήλ

Μια ποικίλη γεωγραφία μικρής έκτασης

Μια μεσογειακή χώρα, το Ισραήλ βρίσκεται, αυστηρά, στη νοτιοδυτική Ασία μεταξύ της Μεσογείου και των ερήμων της Συρίας και της Αραβίας. Σύμφωνα με το Ισραηλινό Υπουργείο Τουρισμού, τα γεωγραφικά σύνορα της χώρας είναι η Μεσόγειος προς τα δυτικά, η Κοιλάδα της Ιορδανίας προς τα ανατολικά, τα βουνά του Λιβάνου προς τα βόρεια με τον κόλπο του Έιλατ που σηματοδοτεί τη νότια άκρη της χώρας.

Οι τουριστικές αρχές της χώρας χωρίζουν το Ισραήλ σε τρεις κύριες περιοχές κατά μήκος: την παράκτια πεδιάδα, την ορεινή περιοχή και την ιριδίζουσα κοιλάδα της Ιορδανίας.

Υπάρχει επίσης η τριγωνική σφήνα της έρημο Negev στο νότο (με το Eilat στο νοτιότερο σημείο).

Παράκτια πεδιάδα

Το δυτικό παράκτιο πεδινό της χώρας εκτείνεται από το Rosh Ha-Nikra στα βόρεια μέχρι την άκρη της χερσονήσου του Σινά στο νότο. Αυτή η πεδιάδα είναι μόνο 2.5-4 μίλια πλάτος στο βορρά και επεκτείνεται καθώς κινείται νότια σε περίπου 31 μίλια. Η παράκτια λωρίδα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ισραήλ. Εκτός αστικών περιοχών όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα, η παράκτια πεδιάδα χαρακτηρίζεται από γόνιμο έδαφος με αρκετές πηγές νερού.

Η πεδιάδα χωρίζεται από βορρά προς νότο στην πεδιάδα της Γαλιλαίας, την πεδιάδα Acre (Akko), την κοιλάδα Carmel, την πεδιάδα Sharon, την παράκτια πεδιάδα της Μεσογείου και τη νότια παράκτια πεδιάδα. Ανατολικά της παράκτιας πεδιάδας είναι οι πεδινές περιοχές - μέτριοι λόφοι που δημιουργούν μια μεταβατική περιοχή μεταξύ της ακτής και των βουνών.

Ο διάδρομος της Ιερουσαλήμ, που χρησιμοποιείται οδικώς και σιδηροδρομικώς, εκτείνεται από την παράκτια πεδιάδα μέσω των κεντρικών λόφων της Ιουδαίας, καταλήγοντας στην ίδια την Ιερουσαλήμ .

Περιοχή βουνών

Η ορεινή περιοχή του Ισραήλ εκτείνεται από τον Λίβανο στα βόρεια μέχρι τον κόλπο Eilat στο νότο, ανάμεσα στην παράκτια πεδιάδα και την ιριδίζουσα κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι υψηλότερες κορυφές είναι η κορυφή του Γαλιλαίου. Meron σε 3.962 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Mt. Ο Ba'al Hatsor στα 3.333 πόδια και το Mt. Negev's. Ramon σε 3.402 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Το μεγαλύτερο μέρος της λιγότερο πυκνοκατοικημένης ορεινής περιοχής είναι πέτρινο ή βραχώδες έδαφος. Το κλίμα στις βόρειες ορεινές περιοχές είναι μεσογειακό και βροχερό, ενώ τα νότια τμήματα είναι έρημο. Τα βασικά τμήματα της ορεινής περιοχής είναι η Γαλιλαία στα βόρεια, το Καρμέλ, οι λόφοι της Σαμαριάς, οι λόφοι του Ιούδα (η Ιουδαία και η Σαμαρία είναι υποπεριφέρειες της Δυτικής Όχθης που είναι κατεχόμενοι από το Ισραήλ) και τα υψίπεδα του Νέγου.

Η συνοχή της ορεινής περιοχής διακόπτεται σε δύο σημεία από μεγάλες κοιλάδες - την κοιλάδα Yizre'el (Jezre'el) που χωρίζει τα βουνά της Γαλιλαίας από τους λόφους της Σαμαριάς και το Be'er Sheva-Arad Rift που χωρίζει τους λόφους του Ιούδα από τα υψίπεδα Negev. Οι ανατολικές πλαγιές των λόφων του Σαμαριάν και των λόφων του Ιουδαϊκού είναι οι ερήμους του Σαμαρίου και της Ιουδαίας.

Jordan Valley Rift

Αυτό το ρήγμα εκτείνεται σε ολόκληρο το μήκος του Ισραήλ από τη βόρεια πόλη Metula στην Ερυθρά Θάλασσα στο νότο. Το ρήγμα προκλήθηκε από σεισμική δραστηριότητα και αποτελεί μέρος της Αφρο-συριακής ρωγμής που εκτείνεται από τα συριακοτουρκικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Zambezi στην Αφρική. Ο μεγαλύτερος ποταμός του Ισραήλ, η Ιορδανία, ρέει από την κοιλάδα του Ιορδάνη και περιλαμβάνει τις δύο λίμνες του Ισραήλ: το Κιννερέτ, το μεγαλύτερο σώμα γλυκού νερού στο Ισραήλ και το αλμυρό νερό Νεκρά Θάλασσα, το χαμηλότερο σημείο της γης.

Η κοιλάδα του Ιορδάνη χωρίζεται από βορρά προς νότο στην κοιλάδα Hula, την κοιλάδα Kinneret, την κοιλάδα του Ιορδάνη, την κοιλάδα της Νεκράς Θάλασσας και την Arava.

Golan Heights

Η λοφώδης περιοχή Golan βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Ιορδάνη. Τα Ισραηλινά Όρη του Γκολάν (που διεκδικούνται από τη Συρία) είναι το τέλος μιας μεγάλης βασιλικής πεδιάδας, που βρίσκεται κυρίως στη Συρία. Βόρεια του Γκολάν Heights είναι το Mt. Hermon, η υψηλότερη κορυφή του Ισραήλ στα 7,315 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.