Η Αριζόνα επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλόφιλων;

Κατάσταση των Πολιτικών Ενώσεων

Ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου 2014

Ο Αμερικανός περιφερειακός δικαστής John Sedwick ανέστειλε την Αριζόνα να επιβάλει έναν κρατικό νόμο του 1996 και μια εγκεκριμένη από το ψηφοφόρο συνταγματική τροπολογία που απαγόρευε τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Έδωσε εντολή στο κράτος να «παύσει μόνιμα» την απαγόρευση του γάμου του για ομοφυλόφιλους. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αριζόνα ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Έδωσε επιστολή στους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, αναφέροντας: «Αμέσως μετά, οι υπάλληλοι των ανώτερων δικαστηρίων της περιφέρειας Αριζόνα δεν μπορούν να αρνηθούν την άδεια γάμου σε οποιονδήποτε άλλον επιλέξιμο κάτοχο άδειας λόγω του ότι η άδεια επιτρέπει γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου». Τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στην Αριζόνα έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν άδειες γάμου.

Ενημέρωση: 8 Οκτωβρίου 2014

Το Εφετείο των ΗΠΑ για το 9ο κύκλωμα, το οποίο έχει δικαιοδοσία για την Αριζόνα, έχει κηρύξει αντισυνταγματικούς περιορισμούς γάμου, αναφέροντας ότι οι κυβερνήσεις του Αϊντάχο και της Νεβάδας παραβιάζουν τα δικαιώματα των ζευγαριών για ίση προστασία σύμφωνα με την 14η τροποποίηση. Η απόφαση απευθύνεται ενώπιον της 9ης επιτροπής κυκλωμάτων. Εάν η απόφαση εγκριθεί, τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων της Αριζόνα θα μπορούσαν να παντρευτούν μέχρι το τέλος του έτους.

Τελευταία ενημέρωση: Φεβρουάριος 2014

Η σύντομη απάντηση είναι ... όχι. Η Αριζόνα δεν επιτρέπει γάμους ομοφυλοφίλων. Μόνο μια ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας αναγνωρίζεται εδώ ως γάμος.

Εδώ είναι λίγο ιστορικό για ορισμένες από τις προτάσεις ψηφοφορίας τα τελευταία χρόνια σχετικά με τους γάμους ομοφυλοφίλων.

2006: Προστασία του γάμου Αριζόνα

Οι ψηφοφόροι της Αριζόνα εξέτασαν την πρόταση 107 τον Νοέμβριο του 2006 . Η έγκριση αυτού του μέτρου θα σήμαινε ότι μόνο μια ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας θα ήταν έγκυρη ή αναγνωρισμένη ως γάμος από το κράτος της Αριζόνα και ότι δεν θα υφίστατο νομικό καθεστώς για τα άγαμα, ακόμη και αν η σχέση είναι παρόμοια με γάμος. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν αυτή την τροποποίηση του Συντάγματος, ενώ οι αντιπάλους δήλωσαν ότι από το Σύνταγμα της Αριζόνα έχει ήδη οριστεί ο γάμος ότι είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, καθιστώντας το γάμο του ιδίου φύλου παράνομο στην Αριζόνα.

2008: Τροποποίηση Προστασίας Γάμου

Η πρόταση 102 θα τροποποιήσει το σύνταγμα της Αριζόνα προσθέτοντας την ακόλουθη διατύπωση στο υπάρχον τμήμα για το γάμο: μόνο μια ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας θα είναι έγκυρη ή αναγνωρισμένη ως γάμος σε αυτή την κατάσταση.

Η πρόταση 102 πέρασε με το 56% των ψηφοφόρων να ψηφίσουν ναι.

Μια πόλη της Αριζόνα αναγνωρίζει τις πολιτικές ενώσεις

Ενώ ο γάμος στην Αριζόνα εξακολουθεί να ορίζεται ότι είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων σε άλλες σχέσεις - είτε πρόκειται για ομοφυλόφιλους είτε όχι - που θα θεωρούνται πολιτικά συνδικάτα. Ακόμα και αν δύο άτομα δεν είναι παντρεμένα, τα οφέλη, οι φόροι και οι ιατρικές αποφάσεις, καθώς και άλλες ανησυχίες, θα αντιμετωπιστούν από μια ένωση πολιτών.

Τον Ιούνιο του 2013 η πόλη Bisbee στη νότια Αριζόνα (πληθυσμός περίπου 6.000) έγινε η πρώτη κοινότητα στο κράτος που προσέφερε πολιτικά συνδικάτα, με το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει με ψηφοφορία 5-2. Όταν προτάθηκε αρχικά, υπήρχε ανησυχία εκ μέρους του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Αριζόνα ότι θα υπήρχε σύγκρουση με τους κρατικούς νόμους της Αριζόνα, αλλά μερικές αναθεωρήσεις έθεσαν αυτές τις ανησυχίες να ξεκουραστούν έτσι ώστε, τουλάχιστον εντός των ορίων της πόλης, δυο ενήλικες, του φύλου ή του γενετήσιου προσανατολισμού τους, μπορούν να συνάπτουν συμβατικές συμφωνίες και να ορίζουν ο ένας τον άλλον ως πράκτορες. Υπάρχει τέλος $ 75 στο Bisbee για να αποκτήσετε Πιστοποιητικό Πολιτικής Ένωσης.

Το μέλλον του γάμου της ίδιας φύσης στην Αριζόνα

Δεν ξέρω πόσο καιρό θα χρειαστεί ή αν συμβεί ποτέ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Αριζόνα. Ένας οργανισμός που ονομάζεται Equal Marriage Arizona συλλέγει υπογραφές για να προσπαθήσει να πάρει την τροποποίηση Equal Marriage στις εκλογές το 2014, αλλά αυτές οι προσπάθειες αναστάλησαν το 2013 λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Άλλες ομάδες έχουν υποδείξει ότι έχει καλύτερες πιθανότητες εάν εμφανιστεί στο ψηφοδέλτιο του 2016, όταν η προσέλευση ψηφοφόρων αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι το 2014.