Παραδοσιακή αφρικανική κουζίνα: Mopane Worms

"Ελάτε να δοκιμάσετε, γεύση σαν biltong" είπε ο χαμογελαστός σερβιτόρος στο εστιατόριο The Boma στο Victoria Falls της Ζιμπάμπουε. Ήταν το σωστό ελάττωμα: τυχαίνει να αγαπώ το biltong . Αλλά μασώντας σε ένα grub; Δεδομένου ότι η τύχη θα είχε, ήθελα να δοκιμάσω για κάποιο χρονικό διάστημα έναν σκουλήκι mopane και έμοιαζε με την ώρα που ήρθε. Παρά το όνομά τους, οι σκουλήκια mopane δεν είναι σκουλήκια καθόλου, αλλά η κάμπια ενός είδους σκώρου του αυτοκράτορα γνωστού ως Gonimbrasia belina .

Είναι μια λιχουδιά σε ορισμένα μέρη της Νότιας Αφρικής και θεωρείται μια διατροφή σε άλλα. Αλλά όλοι συμφωνούν ότι τα σκουλήκια είναι εξαιρετικά θρεπτικά, και μερικοί θεωρούν ότι είναι πραγματικά νόστιμα.

Το εστιατόριο Boma

Το Boma είναι ένας κλασικός τουριστικός χώρος που βρίσκεται στους υπέροχους χώρους του Victoria Falls Safari Lodge. Το δείπνο σε αυτό το περήφανο εστιατόριο της Ζιμπάμπουε είναι μια θρυλική υπόθεση, με αμέτρητα τοπικά πιάτα που σερβίρονται σε μπουφέ. Αυτές περιλαμβάνουν λιχουδιές όπως τρούνα impala και φιλέτο warthog. Ένας μαγισσμός είναι διαθέσιμος για να πει την τύχη σας ρίχνοντας τα οστά του. οι χορευτές διασκεδάζουν με τις παραδοσιακές ρουτίνες Shona και Ndebele. και έπειτα ... υπάρχει η δεξαμενή σκουληκιών mopane.

Ποια είναι η γεύση του Mopane Worms;

Τα σκουλήκια στο The Boma είναι τηγανητά με ντομάτες, κρεμμύδια και σκόρδο, από τα οποία κανένας δεν αποκρύπτει την προοπτική της μαύρης κεφαλής της κάμπιας και του γκρίζου, γκρίζου σώματος. Όταν ο σερβιτόρος κοίταξε ενθαρρυντικά, έριξα ένα στο στόμα μου και άρχισα να μασάω.

Η αρχική γεύση του σκουλήκι mopane δεν ήταν τόσο κακή, κρυμμένη από το σκόρδο και τα κρεμμύδια.

Αλλά όσο συνέχισα να μασάω, η πραγματική γεύση αποκαλύφθηκε και ανίχνευσα ένα μείγμα γης, αλατιού και γυψοσανίδας. Δεν ήταν πολύ καλό. Κατάφερα τελικά να το καταπιήσω και επειδή ήταν μια τουριστική υπόθεση, πήρα ακόμη και ένα πιστοποιητικό για να το αποδείξω.

Εκτιμώ αυτό το πιστοποιητικό πάνω από αυτό που πήρα για bungee άλμα από τη γέφυρα Victoria Falls.

Mopane Worms στον αφρικανικό πολιτισμό

Οι περισσότεροι άνθρωποι που απολαμβάνουν σκουλήκια mopane προφανώς δεν παίρνουν πιστοποιητικά για φαγητό ένα μοναχικό grub. Κανονικά, θα δείτε τεράστιους σάκους αποξηραμένων ή / και καπνιστών σκουληκιών mopane σε τοπικές αγορές σε όλη την ύπαιθρο Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Νότια Αφρική και Ναμίμπια. Έχουν γκριζωπό χρώμα όταν στεγνώσουν (αφού τα πράσινα έντερα τους έχουν συμπιεστεί) και με την πρώτη ματιά μπορεί να σκεφτείς ότι κοιτάς κάποιο φασόλι.

Οι σκώληκες Mopane παίρνουν το αγγλικό τους όνομα από την προτίμησή τους για δέντρα mopane, ένα σχετικά κοινό είδος που βρίσκεται στις βόρειες περιοχές της Νότιας Αφρικής. Ο καλύτερος χρόνος για τη συγκομιδή τους είναι αργά στο στάδιο των προνυμφών τους, όταν είναι παχουλό και ζουμερό και δεν έχουν ακόμη βυθιστεί στο υπόγειο για να μπει στη φάση των σκώρων τους. Τα σκουλήκια Mopane τροφοδοτούν επίσης τα δέντρα μάνγκο και άλλους θάμνους. Τα φρέσκα σκουλήκια mopane είναι μια εποχιακή λιχουδιά, αλλά μερικά τοπικά σούπερ μάρκετ πωλούν και σκουλήκια που έχουν εμποτιστεί με άλμη σε κουτιά.

Mopane Worms ως Εμπορική Βιομηχανία

Τα σκουλήκια Mopane ονομάζονται phane στη Μποτσουάνα, mashonja στη Ζιμπάμπουε και σε μέρη της Νότιας Αφρικής και omangungu στη Ναμίμπια. Παρά την αμφίβολη γεύση τους, συσκευάζουν μια σοβαρή διατροφική γροθιά, που αποτελείται από 60% πρωτεΐνη και υψηλά επίπεδα σιδήρου και ασβεστίου.

Δεδομένου ότι η συγκομιδή σκουληκιών mopane απαιτεί ελάχιστες εισροές στον τρόπο των πόρων, οι κάμπιες έχουν γίνει μια κερδοφόρα πηγή εισοδήματος. Στη Νότια Αφρική, τα σκουλήκια mopane είναι μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων Rand.

Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σκουληκιών mopane συχνά διακυβεύεται από την υπερβολική συγκομιδή. Άλλες απειλές για τη βιομηχανία περιλαμβάνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων για την αποφυγή ανταγωνισμού των κάμπιων με τα ζώα που τρέφονται με τα ίδια δέντρα. και αποδάσωση. Ορισμένες επιχειρήσεις σκουληκιών mopane θεωρούν ότι εξημερώνουν τα σκουλήκια για να κάνουν την βιομηχανία πιο αξιόπιστη.

Πώς να μαγειρέψουν σκουλήκια Mopane

Ένας κοινός τρόπος για να φάτε σκουλήκια mopane είναι με τον ίδιο τρόπο που έκανα - τηγανητά με ένα συνδυασμό ντομάτας, σκόρδου, φιστικιών, τσίλι και κρεμμυδιών. Όσοι έχουν πρόσβαση στις κάμπιες μπορούν να βρουν συνταγές για το μαγείρεμα τους online.

Τα σκουλήκια Mopane μπορούν επίσης να προστεθούν σε ένα στιφάδο, να βράσουν για να τα μαλακώσουν ή απλώς να φάει ωμό και φρέσκο ​​από ένα δέντρο. Όταν είναι φρέσκα, είναι λιγότερο ζελέ και η γεύση τους είναι αδιάλυτη από άλλα συστατικά. Είτε πρόκειται για καλό είτε για κακό, εξαρτάται από εσάς!

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε από την Jessica Macdonald στις 29 Μαρτίου 2017.