Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου: Ιστορία Δίδυμων Πύργων

Μια ιστορία του ορόσημο του Μανχάταν καταστράφηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Οι δύο όμοιοι 110-ιστορικοί "δίδυμοι πύργοι" του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άνοιξαν επίσημα το 1973 και συνέχισαν να γίνονται εικόνες της Νέας Υόρκης και βασικά στοιχεία του διάσημου ορίζοντα του Μανχάταν. Μόλις φιλοξενήθηκαν περίπου 500 επιχειρήσεις και περίπου 50.000 εργαζόμενοι, οι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταστράφηκαν τραγικά στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε το Memorial Museum και το μνημείο του ιστοτόπου του World Trade Center για να μάθετε περισσότερα για τις επιθέσεις και για προσωπική σκέψη (και επίσης να θαυμάσετε το νεόκτιστο One World Trade Center, το οποίο άνοιξε το 2014), αλλά πρώτα: Διαβάστε για μια σύντομη ιστορία Twin Towers των χαμένων εικόνων του Μανχάταν.

Προέλευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Το 1946, το νομοθετικό σώμα της Νέας Υόρκης εξουσιοδότησε την ανάπτυξη ενός «παγκόσμιου εμπορικού μάρτυρα» στο κέντρο του Μανχάταν, μια έννοια που ήταν το πνευματικό τέκνο του κτηματομεσίτη David Sholtz. Ωστόσο, μέχρι το 1958 ο αντιπρόεδρος Chase Manhattan Bank David Rockefeller ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα συγκρότημα πολλών εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών στην ανατολική πλευρά του Lower Manhattan. Η αρχική πρόταση ήταν για ένα μόνο 70όροφο οικοδόμημα, όχι για το τελευταίο σχέδιο δίδυμων πύργων. Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϋ συμφώνησαν να επιβλέπουν το οικοδομικό έργο.

Διαμαρτυρίες και μεταβαλλόμενα σχέδια

Διαμαρτυρίες σύντομα προέκυψαν από κατοίκους και επιχειρήσεις στις χαμηλότερες γειτονιές του Μανχάταν, οι οποίες προορίζονταν για κατεδάφιση για να ανοίξουν δρόμο για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Αυτές οι διαμαρτυρίες καθυστέρησαν την κατασκευή για τέσσερα χρόνια. Τα τελικά σχέδια κατασκευής τελικά εγκρίθηκαν και αποκαλύφθηκαν από τον κύριο αρχιτέκτονα Minoru Yamasaki το 1964.

Τα νέα σχέδια προέβλεπαν ένα Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου που αποτελείται από 15 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια και κατανέμεται σε επτά κτίρια. Τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού standout ήταν δύο πύργοι που θα υπερέβαιναν το ύψος του Empire State Building κατά 100 πόδια και θα γίνονταν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο.

Κατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Η κατασκευή των πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άρχισε το 1966.

Ο βόρειος πύργος ολοκληρώθηκε το 1970. ο νότιος πύργος ολοκληρώθηκε το 1971. Οι πύργοι κατασκευάστηκαν με ένα νέο σύστημα γυψοσανίδας ενισχυμένο με πυρήνες από χάλυβα, καθιστώντας τους τους πρώτους ουρανοξύστες που χτίστηκαν ποτέ χωρίς τη χρήση τοιχοποιίας. Οι δύο πύργοι - στα 1368 και 1362 πόδια και 110 ιστορίες το καθένα - επιβάρυναν το Empire State Building για να γίνουν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου - συμπεριλαμβανομένων των δίδυμων πύργων και τεσσάρων άλλων κτιρίων - άνοιξε επίσημα το 1973.

Ένα ορόσημο της Νέας Υόρκης

Το 1974, ο γαλλικός καλλιτέχνης Philippe Petit έκανε τα πρωτοσέλιδα περπατώντας μέσα από ένα καλώδιο που ήταν αγκυρωμένο ανάμεσα στις κορυφές των δύο πύργων χωρίς να υπάρχει δίχτυ ασφαλείας. Το παγκοσμίου φήμης εστιατόριο Windows on the World άνοιξε στους τελευταίους ορόφους του βόρειου πύργου το 1976. Το εστιατόριο χαιρετίστηκε από τους κριτικούς ως μία από τις καλύτερες στον κόσμο και πρόσφερε μερικές από τις πιο εκπληκτικές απόψεις στη Νέα Υόρκη. Στον Νότιο Πύργο, το δημόσιο κατάστρωμα παρατήρησης που ονομάζεται "Top of the World" πρόσφερε παρόμοιες απόψεις για τους New Yorkers και τους επισκέπτες. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου επίσης πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων αξέχαστων ρόλων στο Escape από τη Νέα Υόρκη , το remake του King Kong , και το Superman .

Τρομοκρατία και τραγωδία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

Το 1993, μια ομάδα τρομοκρατών άφησε ένα φορτηγό φορτωμένο με εκρηκτικά σε ένα υπόγειο γκαράζ του βόρειου πύργου.

Η προκύπτουσα έκρηξη σκότωσε έξι και τραυμάτισε πάνω από χίλιες, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Δυστυχώς, η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 προκάλεσε πολύ μεγαλύτερη καταστροφή. Οι τρομοκράτες πέταξαν δύο αεροσκάφη στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας τεράστιες εκρήξεις, καταστροφή των πύργων και θάνατο 2.749 ανθρώπων.

Σήμερα, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου παραμένει μια εικόνα της Νέας Υόρκης , χρόνια μετά την καταστροφή της.

- Ενημερώθηκε από την Elissa Garay