Οδηγός για το φεστιβάλ του Krishna Janmashtami Govinda το 2018

Το φεστιβάλ του Janmashtami τιμά τη γέννηση του Λόρδου Krishna, την όγδοη ενσάρκωση του Λόρδου Vishnu. Το φεστιβάλ αναφέρεται επίσης ως Gokulashtami, ή Govinda στη Μαχαράστρα. Ο Λόρδος Κρίσα είναι σεβαστός για τη σοφία του για το πώς να ζήσει τη ζωή στη Γη.

Πότε γιορτάζεται ο Κρίσνα Γιαμαμάτσαμι

Τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τον κύκλο της σελήνης. Το φεστιβάλ λειτουργεί για δύο ημέρες. Το 2018, θα λάβει χώρα στις 2-3 Σεπτεμβρίου.

Πού είναι το φεστιβάλ που γιορτάζεται

Σε όλη την Ινδία. Ένα από τα καλύτερα μέρη για να βιώσετε το φεστιβάλ είναι στην πόλη Βομβάη . Οι εορτασμοί πραγματοποιούνται σε εκατοντάδες τοποθεσίες σε όλη την πόλη και ο Τουρισμός Maharashtra διαθέτει ειδικά λεωφορεία για ξένους τουρίστες. Το τεράστιο συγκρότημα του ναού ISKCON, στο παραλιακό προάστιο Juhu, διαθέτει επίσης ένα ειδικό πρόγραμμα φεστιβάλ. Στη Mathura, τη γενέτειρα του Λόρδου Κρίσνα στη βόρεια Ινδία, οι ναοί διακοσμούνται λαμπρά για την περίσταση, πολλοί από τους οποίους απεικονίζουν σημαντικές σκηνές από τη ζωή του Λόρδου Κρίσνα.

Στο Jaipur, οι βόλτες Walker προσφέρουν μια ειδική εκδρομή πεζοπορίας στο Φεστιβάλ Janmanshtami. Θα μάθετε για τη σημασία του φεστιβάλ, επισκεφθείτε ναούς και τοπικές αγορές, ακόμα και βασιλικές συνοικίες για να ζήσετε τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Πώς γιορτάζεται το Φεστιβάλ

Το κορυφαίο γεγονός του φεστιβάλ, το οποίο λαμβάνει χώρα τη δεύτερη μέρα, ειδικά στη Βομβάη, είναι η Dahi Handi.

Αυτό είναι όπου πήλινα δοχεία που περιέχουν βούτυρο, πηγμένο γάλα και τα χρήματα είναι αρματωμένα ψηλά από τα κτίρια και οι νεαροί Govindas σχηματίζουν μια ανθρώπινη πυραμίδα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να φτάσουν στα αγγεία και να τα σπάσουν. Αυτή η γιορτή αντιπροσωπεύει την αγάπη του Λόρδου Krishna για το βούτυρο και το τυρόπηγμα, τα οποία ήταν τα τρόφιμα που απολάμβανε πιο συχνά το φαγητό.

Ο Λόρδος Κρίσνα ήταν αρκετά άτακτος και θα πήγαινε από τα σπίτια των ανθρώπων, έτσι οι νοικοκυρές το κρεμούσαν ψηλά από το δρόμο του. Για να μην αποθαρρυνθεί, συγκέντρωσε τους φίλους του και ανέβηκε για να φτάσει σε αυτό.

Δείτε τους εορτασμούς της Dahi Handi στη Βομβάη, πηγαίνοντας σε αυτή την περιοδεία του Φεστιβάλ Grand Mumbai.

Ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς Dahi Handi (Sankalp Pratishthan Dahi Handi), που βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, λαμβάνει χώρα στο Jamboree Maidan στο GM Bhosle Marg στο Worli. Οι διασημότητες του Bollywood κάνουν συχνά εμφανίσεις και παίζουν εκεί. Διαφορετικά, κατευθυνθείτε στο κοντινό πάρκο Shivaji στο Dadar για να πάρετε την τοπική δράση.

Ποια τελετουργικά εκτελούνται κατά τη διάρκεια του Krishna Janmashtami

Η νηστεία παρατηρείται την πρώτη μέρα του φεστιβάλ μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν πιστεύεται ότι ο Λόρδος Κρίσνα γεννήθηκε. Οι άνθρωποι περνούν την ημέρα στους ναούς, προσφέροντας προσευχές, τραγουδώντας και απαγγέλλοντας τις πράξεις του. Τα μεσάνυχτα προσφέρεται μια παραδοσιακή προσευχή. Στο ναούς τοποθετούνται ειδικές βάσεις για μωρά και ένα μικρό άγαλμα τοποθετημένο μέσα τους. Τα πιο περίτεχνα τελετουργικά εκτελούνται στο Mathura, όπου ο Λόρδος Krishna γεννήθηκε και πέρασε την παιδική του ηλικία.

Τι μπορεί να αναμένεται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ

Πολλοί ψαλμωδίες, με τεράστια πλήθη σε ναούς αφιερωμένους στον Λόρδο Κρίσνα. Τα παιδιά ντυθούν ως ο Λόρδος Κρίσνα και ο σύντροφος Ράντα και οι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια και οι άνθρωποι εκτελούν χορούς που απεικονίζουν τα διάφορα γεγονότα στη ζωή του Λόρδου Κρίσνα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Dahi Handi , ενώ είναι διασκεδαστικές για να παρακολουθήσουν, μπορούν να γίνουν αρκετά έντονες για τους συμμετέχοντες στο Govinda, μερικές φορές να έχουν ως αποτέλεσμα θραύσματα οστών και άλλους τραυματισμούς.