Νέοι Μεξικανοί σεισμοί

Νέο Μεξικό κουνήματα, Κουνουπιέρες και ρολά

Υπάρχουν σεισμοί στο Νέο Μεξικό ; Η εκπληκτική απάντηση είναι ναι . Παρόλο που το Νέο Μεξικό φιλοξενεί αρχαία, ήρεμα ηφαίστεια και μικρές οροσειρές, δεν θεωρείται συχνά ως τόπος όπου συμβαίνουν σεισμοί. Και όμως, το κάνουν.

Στις 22 Αυγούστου 2011, ένας σεισμός 5,3 σημειώθηκε περίπου εννέα μίλια WSW του Τρινιντάντ του Κολοράντο και περίπου επτά μίλια βόρεια των συνόρων του Νέου Μεξικού. Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός στο Κολοράντο από το 1967.

Αλλά δεν ήταν ένας σεισμός του Κολοράντο;

Ήταν, αλλά όπως συμβαίνει με τους σεισμούς, δεν ανησυχούν για τα κρατικά σύνορα. Ο σεισμός στις 22 Αυγούστου έγινε αισθητός στο Νέο Μεξικό, ειδικά στο κοντινό Raton. Σε απόσταση περίπου 20 μιλίων βορειοδυτικά του Raton, Νέο Μεξικό, ο σεισμός του 22 Αυγούστου ήταν ένας πολύ φιλικός γείτονας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (USGS), η περιοχή του Κολοράντο / Νέο Μεξικό είναι μέρος μιας δεκαετίας σμήνος σεισμών, αν και καμία δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο το γεγονός της 22ας Αυγούστου. Ο σεισμός αυτός ακολούθησε τρία μικρότερα γεγονότα που συνέβησαν νωρίτερα την ημέρα. Η πιθανότητα μελλοντικών γεγονότων στην περιοχή, σύμφωνα με την USGS, είναι πολύ πιθανή.

Μια ιστορία των Quakes

Για το Νέο Μεξικό, η περιοχή που φιλοξενεί περισσότερους σεισμούς από οποιαδήποτε άλλη περιοχή βρίσκεται στην κοιλάδα του Rio Grande, ανάμεσα στο Socorro και το Albuquerque. Η USGS αναφέρει ότι περίπου οι μισοί σεισμοί της έντασης VI (τροποποιημένη ένταση Mercalli) ή μεγαλύτεροι που συνέβησαν μεταξύ του 1868 και του 1973 έλαβαν χώρα στην περιοχή αυτή.

Ο πρώτος σεισμός που αναφέρθηκε στο Νέο Μεξικό έλαβε χώρα στις 20 Απριλίου 1855. Η περιοχή Socorro είχε μια σειρά μικρότερων σεισμών ακολουθούμενη από πιο μέτρια έντονη δονήσεις το 1906 και το 1907. Στις 16 Ιουλίου 1907 το σοκ αισθανόταν τόσο μακριά όσο ο Raton.

Το Belen, που βρίσκεται περίπου 20 μίλια νότια του Albuquerque , είχε σεισμούς από τις 12 έως τις 30 Δεκεμβρίου 1935.

Ένα σοκ ήταν τόσο έντονο που έσπασε τους τοίχους από τούβλα ενός παλιού σχολείου.

Ακόμα και η Albuquerque είχε το μερίδιό της σε σεισμογενή γεγονότα. Στις 12 Ιουλίου 1893, τρεις σεισμοί έντασης V έπληξαν την πόλη. Το 1931, ένας σεισμός τύπου VI έπληξε τους κατοίκους από τα κρεβάτια τους και προκάλεσε έναν μικρό πανικό.

Το 1970, ένας σεισμός 3,8 ξύπνησε την πόλη. Ένα κλιματιστικό στον τελευταίο όροφο χτύπησε χαλαρά και έπεσε μέσα από έναν φεγγίτη. Υπήρχαν σπασμένα παράθυρα, ρωγμές γύψου και η στέγη ενός αχυρώνα κατέρρευσε.

Ένας άλλος μεγάλος καταγεγραμμένος σεισμός στο Νέο Μεξικό πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1966 κοντά στο Dulce, στη βορειοδυτική γωνία του κράτους. Η έκθεση USGS σημειώνει ότι τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιά, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τα καμινάδες δεν ήταν ποτέ τα ίδια. Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο για τη βλάβη ήταν το Γραφείο Ινδικών Σχολών Υποθέσεων. Ακόμη και ο αυτοκινητόδρομος υπέστη μια ρωγμή.

Ο μεγαλύτερος σεισμός του Νέου Μεξικού

Στις 15 Νοεμβρίου 1906, ένας σεισμός έντασης VII έπληξε την περιοχή Socorro. Ήταν αισθητό μέσω του μεγαλύτερου μέρους του Νέου Μεξικού και ακόμη και τόσο μακριά όσο η Αριζόνα και το Τέξας. Το δικαστήριο Socorro έχασε μερικά από τα γύψο του. ο διώροφος Τεκτονικός ναός έχασε ένα γείσο και τα τούβλα πέταξαν από το τέμπλο ενός σπιτιού Socorro. Μέχρι το Σάντα Φε, ο σοβάς τίναξε χωρίς τοίχους.

Το Νέο Μεξικό παρουσίασε επίσης σεισμό 5,1 κοντά στο Dulce το 1996 και σεισμό 5,0 στις 10 Αυγούστου 2005, περίπου 25 μίλια δυτικά του Raton.

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός του Νέου Μεξικού

Το Νέο Μεξικό υπέστη σεισμό 2,8 στις 19 Μαΐου 2011 στην περιοχή Αλήθεια ή Συνέπειες, περίπου 47 μίλια νοτιοδυτικά της περιοχής Socorro, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του σεισμού του κράτους. Αυτή είναι η τελευταία κούνη που συμβαίνει στο Νέο Μεξικό.

Έτσι, αν και το Νέο Μεξικό δεν είναι εστία για σεισμική δραστηριότητα, δεν είναι ανοσοποιητικό από ένα σεισμικό χορό ή δύο. Όπως αρμόζει στη χαμηλή βασική φύση της πολιτείας, οι σεισμοί της είναι μικρές και διακριτικές, μάλλον που ταιριάζουν σε μια κατάσταση γνωστή για τους γήινους τοίχους και τα κομψά mesas.