Μιλήστε σαν ένα ακτινίδιο

Προσέγγιση και προφορά της Νέας Ζηλανδίας

Ένα από τα πράγματα που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται όταν επισκέπτονται τη Νέα Ζηλανδία είναι η κατανόηση της προφοράς και της προφοράς των ντόπιων.

Παρόλο που η αγγλική γλώσσα είναι η πρωτεύουσα γλώσσα και μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες της Νέας Ζηλανδίας (οι άλλες δύο είναι η Μαορί και η νοηματική γλώσσα), οι Νέοι Ζηλανδοί έχουν σίγουρα έναν μοναδικό τρόπο προφοράς λέξεων. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους τουρίστες να τα καταλάβουν.

Ευτυχώς, το αγγλικό "kiwi" δεν έχει περιφερειακές διαλέκτους. Εκτός από τους επιμηκυνμένους ήχους "r" που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του Νότιου Νησί , η προφορά είναι σχεδόν σταθερή σε ολόκληρη τη χώρα. Ενώ οι προεκτάσεις μπορεί επίσης να είναι λίγο ευρύτερες στις αγροτικές περιοχές, που μοιάζουν λίγο περισσότερο με την αυστραλιανή αγγλική γλώσσα, η ακτινική προφορά είναι γενικά ομοιόμορφη και αναγνωρίσιμη ως από τη Νέα Ζηλανδία.

Κατανόηση του Kiwi: Κοινές προφορές

Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε τη Νέα Ζηλανδία, πιθανότατα θα χρειαστεί (και θέλετε) να αλληλεπιδράσετε με τους ντόπιους, ώστε να μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερη διασκέδαση, να μάθετε ενδιαφέροντα πράγματα και να μεταβείτε σε νέα μέρη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Γνωρίζοντας κάποια βασικά στοιχεία για την προφορά kiwi θα σας βοηθήσει να καταλάβετε όποιον συναντάτε στο νησί.

Το γράμμα "o" μπορεί μερικές φορές να έχει τον ίδιο ήχο με το "αγόρι", ακόμα και όταν εμφανίζεται στο τέλος μιας λέξης. Για παράδειγμα, το "γεια" μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν "helloi" και το "ξέρω" μπορεί να ακούγεται σαν "I noi".

Εν τω μεταξύ, το γράμμα "e" συνήθως επιμηκύνεται όταν προφέρεται ή μπορεί να εκφραστεί όπως το γράμμα "i" στην αμερικανική αγγλική γλώσσα. "ναι" μπορεί να ακούγεται σαν "yeees", και "ξανά" μπορεί να ακούγεται σαν "ageen".

Επιπλέον, το γράμμα "i" μπορεί να προφέρεται όπως το "u" στο "φλιτζάνι", όπως συμβαίνει με την προφορά kiwi των "ψαριών και τσιπς" ως "fush and chups" "ή το" e "στο" Τέξας ".

Αν θέλετε να πάρετε κάποια πρακτική σχετικά με την προφορά Νέας Ζηλανδίας προτού φτάσετε, μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση κωμωδίας "Flight of the Conchords". Αυτή η ιδιόμορφη επίδειξη αναφέρει την ιστορία των ακτινιδών στη Νέα Υόρκη που κάνουν το σήμα τους στη Μεγάλη Μήλο με τις γοητευτικές τους πινελιές.

Φράσεις Μοναδικές στη Νέα Ζηλανδία

Μαζί με το να γνωρίζετε πώς να ερμηνεύσετε μια προφορά της Νέας Ζηλανδίας, η ικανότητα να αναγνωρίζετε μερικές κοινές φράσεις ακτινιδίων θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στα νησιά.

Συχνά θα τρέχετε σε περίεργες λέξεις που χρησιμοποιούνται στη θέση των κοινών αγγλικών. Για παράδειγμα, οι Νεοζηλανδοί καλούν διαμερίσματα "flats" και συγκάτοικους "flatties" ή "συμμαθητές", και αποκαλούν επίσης ρούχα καρφίτσες "χοίροι" και στη μέση του πουθενά οι "wop wops".

Ο "ψυχρός κάδος" χρησιμοποιείται για να σημαίνει ένα φορητό ψυγείο ή μερικές φορές ακόμη και ένα ψυγείο. Εάν ψάχνετε να νοικιάσετε ένα σπίτι διακοπών, ένας Νέας Ζηλανδός μπορεί να σας ρωτήσει εάν θέλετε να "βιβλίοτε ένα bach", και θα σας θυμίσουν να σας φέρει τα jandles (flip-flops) και τα togs (μαγιό) εάν πηγαίνεις στην παραλία ή στις μπότες πεζοπορίας αν πας να πας στο δάσος.

Οι ακροατές του Kiwis με "chur bro" και λένε "yeah nah" όταν σημαίνουν τόσο ναι όσο και όχι την ίδια στιγμή. Εάν παραγγέλνετε σε ένα εστιατόριο, μπορείτε να δοκιμάσετε πορτοκαλί κουτάρι, καψάκιο, feijoa (ένα φουντωτό φρούτο της Νέας Ζηλανδίας που συχνά αναμειγνύεται με λεμόνι) ή ένα κλασικό L & P (λεμονάδα σαν μαλακό ποτό σημαίνει λεμόνι και Paeroa).