Κρασιά της Νέας Ζηλανδίας: Ποικιλίες σταφυλιών και στυλ κρασιού

Τα κρασιά που καλλιεργούνται στη Νέα Ζηλανδία και τα κρασιά που παράγουν

Η Νέα Ζηλανδία είναι γνωστή για τα κρασιά της και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ποικιλιών σταφυλιών που φυτεύονται σε όλη τη χώρα. Ενώ οι κυριότερες γαλλικές ποικιλίες κυριαρχούν, όπως κάνουν και στις περισσότερες άλλες χώρες του κρασιού, αυξάνονται οι πειραματισμοί και η επιτυχία με άλλα στυλ κρασιού. Εδώ είναι οι κύριες ποικιλίες σταφυλιών που φυτεύτηκαν στη Νέα Ζηλανδία και μια περιγραφή των τύπων οίνων που παράγουν.

Λευκά κρασιά

Sauvignon Blanc

Το Sauvignon Blanc προέρχεται από την κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία όπου εμφανίζεται με ονόματα Sancerre και Pouilly Fume. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1970 και σήμερα είναι μακράν το πιο διάσημο κρασί της χώρας και αντιπροσωπεύει επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών οίνου της χώρας.

Το ογδόντα τοις εκατό του Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας καλλιεργείται στο Marlborough, τη μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή της χώρας. Μικρές ποσότητες καλλιεργούνται επίσης στον κόλπο Hawkes, στο Canterbury και στο Central Otago.

Το Sauvignon Blanc της Νέας Ζηλανδίας είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό κρασί. Οι γεύσεις της κυμαίνονται από το κασσιμπόκι και το φρέσκο ​​κομμένο χορτάρι μέχρι τα πασχαλινά, το πεπόνι και τα λάιμ. Έχει μια φρέσκια οξύτητα που το κάνει καλύτερα μεθυσμένο μέσα σε τέσσερα χρόνια από το τρύγο.

Chardonnay

Το μεγάλο λευκό σταφύλι της Βουργουνδίας καλλιεργείται σε όλες τις κύριες αμπελουργικές περιοχές της Νέας Ζηλανδίας και το κρασί σε διάφορα στυλ. Τα κρασιά από το βόρειο νησί (ειδικά στο Gisborne και τον κόλπο Hawkes) είναι ώριμα και τροπικά σε γεύση και προσφέρονται καλά για τη γήρανση σε δρύινα βαρέλια.

Τα κρασιά από το νότιο νησί τείνουν να είναι υψηλότερα στην οξύτητα και είναι λιγότερο φρουτώδη.

Η Νέα Ζηλανδία Chardonnay μπορεί να είναι καλά. Πολλά κρασιά παράγονται τώρα χωρίς γήρανση δρυός και είναι επίσης ελκυστικά όταν είναι νέοι.

Pinot Gris

Αρχικά από την Αλσατία στη Γαλλία (και επίσης γνωστή ως pinot grigio στην Ιταλία), η Pinot Gris είναι σχετικά νέα εισαγωγή στη Νέα Ζηλανδία.

Οι οινοποιοί προσπαθούν ακόμη να βρουν ένα ξεχωριστό στυλ για το σταφύλι σε αυτή τη χώρα, αν και οι περισσότεροι είναι φτιαγμένοι για να είναι ξηροί και ελαφρώς φρουτοί.

Το Pinot Gris ταιριάζει σε ένα πιο δροσερό κλίμα, έτσι τα περισσότερα καλλιεργούνται στο Νότιο Νησί.

Ριζλίγκ

Η Νέα Ζηλανδία κάνει μερικά υπέροχα κρασιά Riesling και το σταφύλι είναι πολύ υποτιμημένο. Μπορεί να ποικίλλει από το ξηρό σε πολύ γλυκό, οπότε πρέπει να προσέχετε κατά την επιλογή. Οι γεύσεις μπορούν να κυμαίνονται από κιτρικά λεμονιού / ασβέστη σε πιο τροπικά φρούτα.

Το μεγαλύτερο μέρος του Riesling στη Νέα Ζηλανδία προέρχεται από το Νότιο Νησί, στις μεγάλες περιοχές Nelson, Marlborough, Canterbury και Central Otago.

Gewürztraminer

Το Gewürztraminer κατασκευάζεται σε μικρές ποσότητες στη Νέα Ζηλανδία, αλλά αυτό που παράγεται παρουσιάζει μεγάλες δυνατότητες. Οι λούτσες και τα βερίκοκα είναι οι κύριες γεύσεις. το πιο βόρεια τα κρασιά γίνονται πιο πλούσια και τροπικά είναι το στυλ. Μπορεί να κυμαίνεται από οσμή ξηρά έως έντονα γλυκά.

Το Gisborne και το Marlborough θεωρούνται οι καλύτερες περιοχές για το Gewürztraminer.

Κόκκινα κρασιά

Pinot Noir

Το Pinot Noir θεωρείται το καλύτερο κόκκινο κρασί της Νέας Ζηλανδίας. Με το κλίμα της χώρας να έχει ομοιότητες σε ορισμένες περιοχές με τη Βουργουνδία στη Γαλλία (από όπου προέρχεται) αυτό ίσως δεν προκαλεί έκπληξη.

Το pinot noir της Νέας Ζηλανδίας έρχεται σε διάφορα στυλ. Οι περιοχές που είναι γνωστές για την παραγωγή των καλύτερων κρασιών είναι το Central Otago στο νότιο νησί και το Martinborough στο βόρειο νησί. Εξαιρετικά κρασιά προέρχονται επίσης από το Marlborough και το Waipara.

Cabernet Sauvignon και Merlot

Αυτές οι δύο ποικιλίες σταφυλιών συνήθως αναμειγνύονται, όπως στο στυλ Bordeaux, για να κάνουν έντονα αρωματισμένα ξηρά ερυθρά κρασιά. Το θερμότερο κλίμα του North Island είναι πιο κατάλληλο και τα καλύτερα κρασιά προέρχονται από τον κόλπο Hawkes και το Auckland (κυρίως το νησί Waiheke).

Οι άλλες ποικιλίες Μπορντώ, φράγκο cabernet, malbec και petit verdot καλλιεργούνται επίσης σε μικρές ποσότητες και προστίθενται συχνά σε μείγματα.

Syrah

Επίσης γνωστή ως Shiraz στην Αυστραλία, και που προέρχεται από την κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας, Syrah αυξάνεται στη δημοτικότητα στη Νέα Ζηλανδία.

Απαιτεί ένα ζεστό κλίμα για να ωριμάσει σωστά, έτσι τα πιο επιτυχημένα κρασιά στη χώρα προέρχονται από τον κόλπο Hawkes στο βόρειο νησί.

Αν και το στυλ είναι γεμάτο, είναι ελαφρύτερο και πιο κομψό από το αντίστοιχο της Αυστραλίας.

Γλυκά κρασιά

Η Νέα Ζηλανδία κάνει μερικά πολύ καλά παραδείγματα γλυκών κρασιών, συνήθως από το Riesling, αλλά συχνά και από το chardonnay ή ακόμα και το sauvignon blanc. Είναι γενικά φτιαγμένα από σταφύλια που έχουν τραυματιστεί αργότερα ή από μολυσμένα με botrytis cinerea (χαρακτηριστικό των κρασιών του Sauternes στη Γαλλία)

Αφρώδη κρασιά

Το δροσερό κλίμα του South Island έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχία με ξηρούς αφρώδεις οίνους. Το Marlborough κάνει τα καλύτερα κρασιά, συνήθως από ένα μίγμα chardonnay και pinot noir.