Μασσαλία και Αϊόξ-ντε Προβάνς

Νότια Γαλλικά Πόλεις και Χωριά

Αν ταξιδεύετε στη Μεσόγειο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η πόλη της Μασσαλίας ή μια άλλη πόλη στη γαλλική Ριβιέρα να αποτελεί λιμάνι. Η πόλη της Μασσαλίας είναι συχνά η πόλη πύλης κρουαζιέρας στην ιστορική περιοχή της Προβηγκίας της Γαλλίας και παρέχει εύκολη πρόσβαση σε συναρπαστικές πόλεις όπως η Aix, η Αβινιόν, ο St. Paul de Vence και το Les Baux.

Όταν το πλοίο σας ταξιδεύει στη Μασσαλία, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δείτε είναι το Château d'If, ένα μικρό νησί που απέχει περίπου 1,5 μίλια από το παλιό λιμάνι.

Το φρούριο που κάθεται στο μικροσκοπικό νησί κρατούσε πολλούς πολιτικούς κρατούμενους κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού επαναστατικού ήρωα Mirabeau. Ωστόσο, ο Alexandre Dumas έκανε το Château d'If ακόμη πιο διάσημο όταν το συμπεριέλαβε ως φυλακή στο κλασικό μυθιστόρημά του του 1844, The Count of Monte Cristo . Τα τοπικά τουριστικά σκάφη βγάζουν τους επισκέπτες έξω για να δουν το νησί, αλλά οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων έχουν μια υπέροχη θέα όταν πλέουν ή απομακρύνονται από τη Μασσαλία.

Τρία πράγματα έρχονται στο μυαλό όταν αναφέρεται η λέξη Μασσαλία. Αυτοί από εμάς που αγαπούν τα τρόφιμα θα γνωρίζουν ότι bouillabaisse είναι ένα ψάρι στιφάδο που προέρχεται από τη Μασσαλία. Το δεύτερο είναι ότι η Μασσαλία είναι ο ομώνυμος εθνικός ύμνος της Γαλλίας, La Marseillaise. Τέλος, και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ταξιδιώτες, είναι οι ιστορικές και τουριστικές πτυχές αυτής της μαγευτικής περιοχής. Η πόλη χρονολογείται από πάνω από 1500 χρόνια και πολλές από τις κατασκευές της είναι είτε καλά διατηρημένες είτε έχουν διατηρήσει το αρχικό τους σχέδιο.

Η Μασσαλία είναι η παλαιότερη και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας. Έχει ιστορικά χρησιμεύσει ως σημείο εισόδου για τους Βορειοαφρικανούς που εισέρχονται στη Γαλλία. Ως αποτέλεσμα, η πόλη έχει σχετικά μεγάλο πληθυσμό αραβικών. Όσοι από εμάς παρακολουθούμε παλιές ταινίες και διαβάζουμε μυστήρια μυθιστορήματα μπορούμε να θυμηθούμε τις ιστορίες και τις εικόνες της Γαλλικής Ξένου Λεγεώνας και να θυμηθούμε τις εξωτικές ιστορίες από αυτή τη συναρπαστική πόλη του λιμανιού.

Η πόλη παρακολουθείται από την εκκλησία της Notre-Dame-de-la-Garde (η Παναγία της Φρουράς) η οποία βρίσκεται πάνω από την πόλη. Η πόλη είναι γεμάτη από άλλα συναρπαστικά ορόσημα και αρχιτεκτονική, και βλέποντας μια πανοραμική θέα της πόλης από αυτή την εκκλησία αξίζει πολύ το ταξίδι στην κορυφή.

Η Μασσαλία έχει πολλές άλλες ιστορικές εκκλησίες που οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν. Το Abbey Saint-Victor χρονολογείται από χίλια χρόνια και έχει μια συναρπαστική ιστορία.

Aix-en-Provence

Σε μια κρουαζιέρα στη Γαλλική Ριβιέρα, τα πλοία προσφέρουν συνήθως εκδρομές προς την Αβινιόν, το Les Baux, το St. Paul de Vence και την Aix-en-Provence. Μια μισή μέρα ακτοπλοϊκή εκδρομή στο Aix-en-Provence είναι απόλυτα ευχάριστη. Τα λεωφορεία μεταφέρουν τους επισκέπτες στην παλιά πόλη του Αιξ, η οποία απέχει περίπου μία ώρα από το πλοίο. Αυτή η πόλη είναι γνωστή για το γεγονός ότι είναι το σπίτι του γάλλου ιμπρεσιονιστή Paul Cezanne. Είναι επίσης μια πανεπιστημιακή πόλη, με πολλούς νέους που κρατούν την πόλη ζωντανή. Ο Aix ήταν αρχικά μια περιφραγμένη πόλη με 39 πύργους. Διαθέτει τώρα έναν κύκλο λεωφόρων γύρω από το κέντρο, με μοντέρνα καταστήματα και καφετέριες πεζοδρομίων. Εάν είστε τυχεροί, θα είστε εκεί την ημέρα της αγοράς και οι δρόμοι γεμίζουν με αγοραστές από τη γύρω περιοχή. Λουλούδια, τρόφιμα, ρούχα, εκτυπώσεις και ακόμη και όλα τα πράγματα που μπορείτε να βρείτε σε μια πύλη πώλησης πίσω στην πατρίδα ήταν σε αφθονία.

Είναι ευχάριστο να περιπλανηθείτε στους δρόμους με οδηγό και να επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό του Saint Sauveur. Αυτός ο ναός χτίστηκε για εκατοντάδες χρόνια, ώστε να μπορείτε να δείτε το πρώιμο χριστιανικό βαπτιστικό κτήριο του 6ου αιώνα και τις ξύλινες πόρτες από ξύλο καρυδιάς του 16ου αιώνα ακριβώς δίπλα στο άλλο μέσα στην εκκλησία.

Μετά από περίπου μία ώρα περιηγήσεων με οδηγό, θα έχετε ελεύθερο χρόνο για να εξερευνήσετε την Aix-en-Provence μόνοι σας για περίπου 90 λεπτά. Φυσικά, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε ένα διάσημο Calissons του Aix, οπότε κατευθυνθείτε σε ένα αρτοποιείο και αγοράστε μερικά. Πολύ γλυκό, αλλά νόστιμο! Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια ολόκληρη μέρα μόνο για να περιπλανηθείτε στην αγορά, αλλά όταν σε μια περιοδεία, ο χρόνος περιορίζεται στην περιήγηση σε μερικά από τα στάβλοι. Πολλές ομάδες συναντήσεων συναντώνται στη Μεγάλη Κρήνη στο Cours Mirabeau. Χτίστηκε το 1860 και βρίσκεται στο "κάτω άκρο" των Cours στο La Rotonde.

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για μια κρουαζιέρα είναι να πάρει για να δείτε μια μεγάλη ποικιλία από μέρη χωρίς να χρειάζεται να συσκευάσετε και να αποσυμπιέσετε. Ένα από τα χειρότερα πράγματα για μια κρουαζιέρα δεν έχει αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε πιο συναρπαστικές πόλεις, όπως το Aix-en-Provence. Φυσικά, αν δεν χρειάζεται να φτιάξετε αυτό το λεωφορείο, μην πείτε πόσες Calissons θα μπορούσατε να καταναλώσετε, και μερικοί ταξιδιώτες θα μπορούσαν ακόμα να περιπλανηθούν στους δρόμους απορροφώντας τα αξιοθέατα, τους ήχους και τις μυρωδιές της Προβηγκίας.