Το Μουσείο Renoir στο Cagnes-sur-Mer, στην Κυανή Ακτή

Επισκεφθείτε το σπίτι του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Pierre Auguste Renoir

Η αρχή της ιστορίας

Το 1907 ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Pierre Auguste Renoir αγόρασε το Les Collettes, μια όμορφη πέτρινη αγροικία που βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο με ελαιόδεντρα που βλέπει πάνω από το αστραφτερό μπλε της Μεσογείου. Όπως και άλλοι, είχε ερωτευτεί με τα καθαρά χρώματα και την ποιότητα του φωτός της νότιας Γαλλίας.

Pierre Auguste Renoir

Ο Renoir ήταν ένας από τους κορυφαίους ιμπρεσιονιστές της εποχής, μαζί με τους Alfred Sisley, Claude Monet και Edouard Manet, πρωτοπορώντας στο επαναστατικό στυλ που απέρριψε τη σκληρή, επίσημη γαλλική ακαδημαϊκή ζωγραφική για υπαίθριες σκηνές, καταγράφοντας το μεταβαλλόμενο, φωτεινό φως.

Ο Renoir ανακάλυψε την περιοχή το 1882 όταν επισκέφτηκε τον Paul Cézanne στο Aix-en-Provence σε ένα ταξίδι στην Ιταλία. Ήταν ήδη διάσημος, γνωστός ιδιαίτερα για το μεσημεριανό γεύμα του σκάφους , που παρήχθη το 1881 και ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων 150 χρόνων.

Αυτό το ταξίδι ήταν ένα σημείο καμπής στη ζωή του Renoir. Τα έργα των μεγάλων αναγεννησιακών πλοιάρχων όπως ο Ραφαήλ και ο Τιτσιάν ήρθε σαν σοκ, προκαλώντας τον να γυρίσει την πλάτη του στην προηγούμενη δουλειά του. Βρήκε την ικανότητά τους και την όρασή τους να υπονομεύουν και αργότερα να θυμούνται «Είχα φτάσει όσο μπορούσα με τον ιμπρεσιονισμό και συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα ούτε να κάνω ούτε να ζωγραφίζω».

Έτσι σταμάτησε να ζωγραφίζει εκείνα τα λαμπερά τοπία, όπου το φως περνάει στην εικόνα και αρχίζει να επικεντρώνεται στη γυναικεία μορφή. Δημιούργησε μνημειώδη, αισθησιακά γυμνά, τα οποία εκτιμήθηκαν πριν από λίγα χρόνια, αν και εκείνη τη στιγμή, μερικοί ιδιωτικοί συλλέκτες, ιδίως ο εφευρέτης της Φιλαδέλφειας Albert Barnes, αγόρασαν πολλά από τα έργα ζωγραφικής.

Σήμερα μπορείτε να δείτε μια μεγάλη συλλογή από ιμπρεσιονιστικές ζωγραφιές, συμπεριλαμβανομένου του Renoir στο Ίδρυμα Barnes στη Φιλαδέλφεια.

Το σπίτι

Το διώροφο σπίτι είναι απλό, μια σειρά από μικρά δωμάτια με ψηλά ταβάνια και μεγάλα παράθυρα με θέα στον κόλπο και τους λόφους προς τα πίσω. Η τυπική αστική βίλα έχει κόκκινα κεραμίδια στο πάτωμα και απλούς τοίχους, έπιπλα και καθρέφτες.

Η κουζίνα και το μπάνιο είναι λειτουργικά και όχι χτισμένα για να εντυπωσιάσουν.

Υπάρχουν 14 έργα ζωγραφικής του Renoir στους τοίχους, με ένα τοπίο στο δωμάτιο του γιου του Claude που τοποθετείται δίπλα στο παράθυρο με την άποψη που ενέπνευσε τον ζωγράφο. Μπορεί να υπάρχουν μεγάλα διαμερίσματα σε απόσταση, αλλά ο κοντινός κήπος και οι κόκκινες στέγες των σπιτιών των γειτόνων σας δίνουν μια πραγματική εντύπωση για το τι πρέπει να ήταν όπως στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το 1890 ο Renoir παντρεύτηκε ένα από τα μοντέλα του, Aline Charigot, που γεννήθηκε στο Essoyes. Είχαν ήδη ένα γιο, Pierre, που γεννήθηκε 5 χρόνια πριν (1885-1952). Ο Jean (1894-1979) ο οποίος έγινε κινηματογραφιστής ακολούθησε και ο Claude, ο οποίος έγινε κεραμικός καλλιτέχνης (1901-1969).

Το Atelier του Renoir

Το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο είναι το μεγάλο atelier του Renoir στον 1ο όροφο. Ένα πέτρινο τζάκι και καμινάδα κυριαρχούν στον τοίχο. στη μέση του δωματίου υπάρχει ένα μεγάλο καβαλέτο με την ξύλινη αναπηρική πολυθρόνα μπροστά του και ζωγραφική υλικά σε κάθε πλευρά.

Είχε ένα δεύτερο petit atelier με θέα στον κόλπο, τους κήπους και τα βουνά στο παρασκήνιο, πάλι εξοπλισμένα με μικρότερο ξύλινο αναπηρικό καροτσάκι. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ήταν σε προχωρημένο στάδιο, αλλά συνέχισε να ζωγραφίζει μέχρι την ημέρα που πέθανε, στις 3 Δεκεμβρίου 1919.

Αλλαγή εκθεμάτων στο Σώμα

Εκθέματα σχετικά με τη ζωή του αλλάζουν κάθε χρόνο, που προέρχονται από μια σημαντική πώληση στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 στη Νέα Υόρκη. Οι δημοπρασίες κληρονομιάς είχαν συγκεντρώσει αρχεία, αντικείμενα και φωτογραφίες από τους απογόνους του Renoir, τα οποία αγοράστηκαν από την πόλη του Cagnes-sur-Mer με τη βοήθεια των φίλων του Μουσείου Renoir. Εμφανίζονται στους τοίχους και στις περιπτώσεις των διαφορετικών δωματίων, τα εύθραυστα αντικείμενα περιλαμβάνουν οικογενειακά άλμπουμ, γυάλινες πλάκες, λογαριασμούς για δουλειές στο σπίτι και επιστολές.

Στο υπόγειο υπάρχει ένα δωμάτιο αφιερωμένο στα γλυπτά του Renoir. Ανέπτυξε αυτή την μορφή τέχνης ενώ στο Les Colettes, με τη βοήθεια ενός νεαρού καλλιτέχνη, του Richard Guino, που δούλευε τον πηλό γι 'αυτόν. Μην χάσετε αυτό το δωμάτιο. αυτά τα γλυπτά αποτελούν ένα αξιοσημείωτο σώμα εργασίας, όπου η αγάπη του Renoir για τις ελικοειδείς μορφές καταγράφει τέλεια τα θέματα.

Πρακτικές πληροφορίες

Musée Renoir
19 chemin des Collettes
Cagnes-sur-Mer
Τηλ. : 00 33 90 04 93 20 61 07
Δικτυακός τόπος

Ανοιχτό Τετάρτη έως Δευτέρα
Ιούνιος έως Σεπτέμβριος 10 π.μ. - 1 μ.μ. & 2-6 μ.μ.
Οκτώβριος έως 10 Μαρτίου και 2-5 μ.μ.
Απρίλιος, 10 Μαΐου και 2-6μμ

Κλειστά την Τρίτη και 25 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου και 1 Μαΐου

Είσοδος Ενήλικας 6 ευρώ; δωρεάν για λιγότερο από 26 χρόνια
Εισαγωγή σε συνδυασμό με το Chateau Grimaldi στο Cagnes-sur-Mer, ενήλικος 8 ευρώ.

Πώς να πάτε εκεί

Με αυτοκίνητο: Από το autoroute A8 ακολουθήστε τις έξοδοι 47/48 και ακολουθήστε τις πινακίδες για το Centre-Ville και, στη συνέχεια, πιέστε προς το Musee Renoir.

Με λεωφορείο: Από Νίκαια ή Κάννες ή Αντίμπ, πάρτε το λεωφορείο 200 και σταματήστε στο Square Bourdet. Απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από το Allée des Bugadières έως το Av. Auguste / Renoir.

Google Map

Τουριστικό γραφείο Cagnes-sur-Mer
6, bd Maréchal Juin
Τηλ .: 00 33 (0) 4 93 20 61 64
Δικτυακός τόπος

Σχετικά με το Renoir στο Essoyes στην Champagne

Ο Renoir έζησε για μεγάλο μέρος της πρώιμης ζωής του και παντρεύτηκε τη σύζυγό του Aline στο ευχάριστο χωριό Essoyes της Champagne. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ατελιέ του, να ανακαλύψετε την ιστορία της ζωής του και να περπατήσετε γύρω από το γοητευτικό χωριό όπου ζωγράφισε τόσα πολλά υπαίθρια σκηνικά.

Περισσότερα για να δείτε γύρω από τον Essoyes στην Champagne

Εάν βρίσκεστε στο Essoyes στην Champagne, αξίζει τον κόπο να ταξιδέψετε βορειοανατολικά στο Colombey-les-Deux-Eglises όπου έζησε ο Charles de Gaulle. Στο χωριό μπορείτε να δείτε το σπίτι του και το εξαιρετικό μουσείο Memorial στο μεγάλο γαλλικό ηγέτη.

Περάστε λίγο περισσότερο και επισκεφθείτε άλλους κρυμμένους θησαυρούς στην Champagne, όπως το κάστρο του Voltaire.