Μαύρη Madonna της Πολωνίας

Η εικόνα της μαύρης Madonna της Μονής της Jasna Gora στην Czestachowa, Πολωνία

Η μαύρη Madonna της Czestochowa (προφέρεται Cheez-toh-ho'-va) είναι το πιο ιερό και σημαντικό λείψανο της Πολωνίας. Αυτή η εικόνα της Παναγίας με σκοτεινό δέρμα και δύο ουλές στο πρόσωπό της έχει μια μακρά και μυστηριώδη ιστορία. Το μοναστήρι Jasna Gora , κοντά στο Κατοβίτσε, είναι υπεύθυνο για την ασφαλή φύλαξη αυτού του θρησκευτικού θησαυρού.

Ιστορία της μαύρης Madonna της Czestochowa

Η εικόνα της Μαύρης Μαντόνας στην Czestochowa λέγεται ότι ζωγραφίζεται σε πίνακα που προέρχεται από το τραπέζι που χρησιμοποιείται από την Αγία Οικογένεια - ή αντίγραφο του αρχικού πίνακα που ζωγράφισε ο Λουκάς ο Απόστολος.

Δυστυχώς, η χρονολόγηση του έργου ακριβώς συγχέεται με τους ειδικούς. οι προσπάθειες αποκατάστασης έχουν ανακαλύψει τον ακριβή αιώνα στον οποίο η εικόνα ήταν αρχικά ζωγραφισμένη σχεδόν αδύνατη. Οι ειδικοί λένε ότι η εικόνα θα μπορούσε να χρονολογηθεί από τον 6ο αιώνα μέχρι τον 14ο αιώνα.

Οι μελετητές γνωρίζουν ότι η Μαύρη Μαδόνι προέρχεται από την Ουκρανία και μεταφέρθηκε στη νότια Πολωνία από έναν πρίγκιπα και μια ομάδα μοναχών τον 14ο αιώνα. Οι μοναχοί εγκατέστησαν εκεί το μοναστήρι και το μοναστήρι αναπτύχθηκε γύρω από αυτό το ιερό λείψανο στο σύμπλεγμα που είναι σήμερα.

Οι σκοτεινές αποχρώσεις του δέρματος της μαύρης Madonna αποδίδονται σε ένα μύθο που περιγράφει μια πυρκαγιά που κατέστρεψε τη μονή, αλλά άφησε την εικόνα άθλια εκτός από τον αποχρωματισμό των χρωστικών της ζωγραφικής.

Σημασία της μαύρης Madonna

Η Μαύρη Μαδώνα της Czestochowa, εκτός από τη σύνδεση με την Αγία Οικογένεια, είναι σημαντική για τα θαύματα που της αποδίδονται και, στη συνέχεια, για τη λατρεία των οπαδών που αναπτύχθηκε στην Πολωνία λόγω των εξουσιών της.

Η μαύρη Madonna λέγεται ότι απωθούσε τους εισβολείς Σουηδούς, θεραπεύεται ασθένειες, και αποτρέπεται ληστές, καθιστώντας τόσο βαρύ το εικονίδιο δεν θα μπορούσε να αρθεί από τους κλέφτες.

Οι προσκυνητές επισκέπτονται την Czestochowa για να προσευχηθούν στη μαύρη Madonna, και μερικοί περπατούν πολλά μίλια από τις πόλεις και τις πόλεις τους για να το κάνουν. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει καθιερώσει χώρους για να επισκεφθούν τους προσκυνητές, και σε σημαντικές γιορτές, το μοναστήρι γεμίζει με χιλιάδες ανθρώπους.

Προβολή της μαύρης Madonna

Όσοι έρχονται να δουν τη μαύρη Madonna είναι τυχεροί αν τα πλήθη είναι αρκετά λεπτά για να δουν την εικόνα χωρίς μεγάλη αναμονή. Ένας ειδικός διάδρομος για τους τουρίστες περιβάλλει το κύριο παρεκκλήσι όπου διατηρείται η μαύρη Madonna - οι επισκέπτες ακολουθούν αυτόν τον διάδρομο πίσω από την εικόνα και βγαίνουν από την άλλη πλευρά.

Όσοι θέλουν να δουν την εικόνα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά και να προετοιμαστούν, ωστόσο. Η μαύρη Madonna είναι μικρή και η θέση της στο κέντρο της πίσω πλευράς του παρεκκλησίου μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς για κάποιον που δεν ξέρει τι ψάχνει. Κάποιοι τουρίστες παραπονέθηκαν ότι δεν είδαν καθόλου τη μαύρη Madonna, παρόλο που ακολούθησαν άλλους γύρω και πίσω από το παρεκκλήσι.

Οι φωτογραφίες επιτρέπονται, αλλά το φλας δεν είναι. Καθώς βλέπετε τη μαύρη Madonna, φροντίστε να σημειώσετε το κάλυμμα των εικονιδίων που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή - αυτό αλλάζει με την ευκαιρία. Τα εξώπλατα καλύμματα είναι παραδείγματα πλούσιων έργων τέχνης και οι εικόνες της μαύρης Madonna "φορώντας" μπορούν να αγοραστούν στο κατάστημα δώρων της μονής. Επίσης, σημειώστε τα κίτρινα ροζάρια που κρέμονται από τον τοίχο γύρω από το ξωκλήσι και προσθέστε μια ζεστή λάμψη στο ήδη πλούσιο περιβάλλον.