Μάτσου Πίτσου, Περού - Μυστηριώδης Πόλη των Ίων

Οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τον Machu Picchu από τη Λίμα του Περού

Το Machu Picchu είναι ο πιο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος Incan στη Νότια Αμερική. Αυτή η περουβιανή μυστηριώδης «χαμένη πόλη των Incas» έχει γοητεύσει τους λάτρεις της ιστορίας για σχεδόν έναν αιώνα. Εκτός από το θεαματικό της σκηνικό στις Άνδεις, το Machu Picchu είναι συναρπαστικό για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς γιατί δεν είναι τεκμηριωμένο σε κανένα από τα αρχαία χρονικά των ισπανικών κατακτητών. Οι ισπανικοί ναυτικοί κατέκτησαν την πρωτεύουσα της Incan Cuzco και μετακόμισαν την έδρα της εξουσίας στην παράκτια Λίμα.

Στα αρχεία τους, οι conquistadors αναφέρουν πολλές άλλες πόλεις Incan, αλλά όχι Machu Picchu . Επομένως, κανείς δεν είναι σίγουρος σε ποια λειτουργία εξυπηρετείται η πόλη.

Ιστορικό και Ιστορία του Machu Picchu

Το Μάτσου Πίτσου ήταν γνωστό σε λίγους Περουβιανούς αγρότες μέχρι το 1911, όταν ένας Αμερικανός ιστορικός, ο οποίος ονόμαζε τον Χίραμ Μπίνγκχαμ, σκόνταψε απέναντί ​​του αναζητώντας τη χαμένη πόλη Βιλκαμπάμπα. Ο Μπινγκάμ βρήκε κτίρια παχιασμένα κατάφυτα από βλάστηση. Σκέφτηκε αρχικά ότι βρήκε Vilcabamba, και επέστρεψε αρκετές φορές για να σκάψει στην περιοχή και να προσπαθήσει να λύσει τα μυστήρια της. Η Βιλκάμπαμπα βρέθηκε αργότερα πολύ πιο μακριά στη ζούγκλα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και της δεκαετίας του 1940, αρχαιολόγοι από το Περού και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να ξεκαθαρίζουν το δάσος από τα ερείπια και οι μεταγενέστερες αποστολές προσπάθησαν επίσης να λύσουν το μυστήριο Machu Picchu. Πάνω από 100 χρόνια αργότερα, ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά για την πόλη. Οι τρέχουσες εικασίες είναι ότι οι Ίνκας είχαν ήδη εγκαταλείψει τον Μάτσου Πίτσου πριν φτάσουν οι Ισπανοί στο Περού.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί τα ισπανικά χρονικά δεν το αναφέρουν. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το Machu Picchu έχει τόσες πολλές διακοσμητικές τοποθεσίες με εξαιρετικά υψηλής ποιότητας πέτρινα έργα που πρέπει να ήταν ένα σημαντικό τελετουργικό κέντρο σε κάποιο σημείο της ιστορίας της Ινκάν. Είναι ενδιαφέρον ότι το 1986 οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια πόλη μεγαλύτερη από το Machu Picchu, μόλις πέντε χιλιόμετρα βόρεια της πόλης.

Έχουν ονομάσει αυτή τη "νέα" πόλη Maranpampa (ή Mandorpampa). Ίσως η Maranpampa θα βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου του Machu Picchu. Προς το παρόν, οι επισκέπτες πρέπει να καταλήξουν σε δικά τους συμπεράσματα ως προς το σκοπό της.

Πώς να φτάσετε στο Machu Picchu

Η μετάβαση στο Machu Picchu μπορεί να είναι το ήμισυ της "διασκέδασης". Οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο Machu Picchu μέσω της πιο δημοφιλούς διαδρομής - πετούν προς Cuzco, προπονούνται για Aguas Calientes, και το λεωφορείο τα τελευταία πέντε μίλια στα ερείπια. Το τρένο φεύγει από το Estación San Pedro στο Cuzco αρκετές φορές την ημέρα (ανάλογα με την εποχή και τη ζήτηση) για την 3ωρη διαδρομή προς τον Aguas Calientes. Μερικά από τα τρένα είναι ρητά, άλλα σταματήσουν αρκετές φορές κατά μήκος της διαδρομής. Το τοπικό τρένο μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες για να κάνει το ταξίδι. Πυριτικές ψυχές με περισσότερο χρόνο μπορούν να περάσουν το μονοπάτι Inca, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές μονοπάτι στη Νότια Αμερική. Οι Backpackers θα πρέπει να προγραμματίσουν τρεις ή τέσσερις ημέρες για να περάσουν τη διαδρομή των 33 χλμ. (> 20 μιλίων), λόγω του υψηλού υψομέτρου και των απότομων μονοπατιών. Άλλοι επισκέπτονται τον Machu Picchu σε μια περιήγηση στη γη που περιλαμβάνει και το χρόνο στο Cuzco , τη Λίμα και την Ιερή Κοιλάδα.

Μια πρόσθετη σημείωση για όσους ταξιδεύουν στο Machu Picchu. Η πόλη έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός τα τελευταία χρόνια, αλλά η δημοτικότητά της θέτει τώρα σε κίνδυνο το περιβάλλον που περιβάλλει το Machu Picchu.

Η απρογραμμάτιστη ανάπτυξη είναι ο ένοχος και η UNESCO κατέθεσε τον Machu Picchu στον κατάλογο των περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς που απειλούνται με εξαφάνιση το 1998. Ας ελπίσουμε ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα βρουν έναν τρόπο να διατηρήσουν αυτόν τον σημαντικό πολιτιστικό / αρχαιολογικό χώρο. Προς το παρόν, όσοι επισκέπτονται πρέπει να σέβονται τη σημασία του χώρου και να προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν κάνουν τίποτα για να διαταράξουν περαιτέρω την περιοχή.