Λυών, Γαλλία Ταξιδιωτικός Οδηγός

Επισκεφθείτε τη γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας

Η Λυών είναι η πρωτεύουσα του νομού Ροδανού, καθώς και η πρωτεύουσα της περιοχής Rhône-Alpes στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Η Λυών είναι βολική για το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Ευρώπης. Ως επιχειρηματικό κέντρο, οι εκτεταμένες επιλογές μεταφοράς της Λυών μπορούν να σας μεταφέρουν σε άλλους τουριστικούς προορισμούς γρήγορα και εύκολα.

Υπάρχουν απευθείας τραίνα Eurostar από το Λονδίνο στη Λυών .

Πόσο μεγάλη είναι η Λυών;

Η αστική εξάπλωση της Λυών καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στη Γαλλία μετά το Παρίσι με πάνω από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρά το μέγεθος του, το ιστορικό κέντρο της Λυών είναι συμπαγές και αξέχαστο. Δεν θα αισθανθείτε ότι βρίσκεστε σε μια τεράστια πόλη αν βρείτε ένα ξενοδοχείο γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Λυών.

Μετάβαση στη Λυών

Πρόσβαση στην Lyon με το τρένο - Δύο σταθμοί Lyon υπάρχουν στο κέντρο της πόλης: Part-Dieu και Perrache. Υπάρχει ένα τρίτο στο αεροδρόμιο Lyon Saint Exupery. Τα τρένα TGV αναχωρούν από το σταθμό Part-Deiu κάθε μισή ώρα για το διήμερο ταξίδι στο Παρίσι. Η Λυών είναι 5 ώρες από το Λονδίνο μέσω του Eurostar.

Το αεροδρόμιο Lyon Saint Exupéry απέχει 25χλμ. Από το κέντρο της πόλης και διαθέτει εξαιρετικές σιδηροδρομικές συνδέσεις με το σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας. Υπάρχει επίσης σύνδεση με λεωφορείο προς τη Λυών από το αεροδρόμιο, που ονομάζεται Navette Aeroport, που σταματά και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Δείτε επίσης: Χάρτης διαδραστικών σιδηροδρόμων της Γαλλίας

Lyon City Card

Η Lyon City Card σας δίνει δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις γραμμές λεωφορείων, μετρό, τραμ και λεωφορείων της Λυών, δωρεάν εισιτήρια και εισιτήρια σε πολλά μουσεία και εκθέσεις, καθώς και μερικές εκπτώσεις για αγορές.

Η κάρτα Lyon διατίθεται σε διάρκειες 1, 2 ή 3 ημερών και σε εκδόσεις ενηλίκων και παιδιών. Διαβάστε περισσότερα στην Κάρτα της πόλης της Λυών.

Για τον ενεργό ταξιδιώτη, η κάρτα Lyon μπορεί να σας εξοικονομήσει αρκετά ευρώ.

Η Διάταξη της Πόλης

Η Λυών μεγάλωσε ανάμεσα στα ποτάμια Rhône και Saône. Στα δυτικά της παλιάς Λυών (vieux Lyon) βρίσκεται το Fourvière, όπου κυριαρχεί η βασιλική Notre-Dame de Fourvière, την οποία πρέπει να επισκεφτείτε.

Τα ρωμαϊκά υπολείμματα μαζί με το αρχαιολογικό μουσείο της Λυών είναι επίσης εδώ. Το Fourvière προσεγγίζεται από το τελεφερίκ, το οποίο ξεκινά από τη βάση του λόφου του Λυόν. Υπάρχει χρέωση για το τελεφερίκ, το οποίο καλύπτεται από την κάρτα της Λυών.

Σήμερα, η Λυών χωρίζεται σε εννέα διαμερίσματα. Το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψής σας θα περιοριστεί στο πρώτο, δεύτερο και πέμπτο διαμέρισμα.

Η Λυών και ο Δρόμος του Μεταξιού

Μέχρι τον 18ο αιώνα, η Λυών ήταν γνωστή σε ολόκληρη την Ευρώπη για την παραγωγή μεταξιού της και πραγματοποιούσε πολλές συναλλαγές με την Ιταλία και η ιταλική επιρροή στην αρχιτεκτονική της Λυών είναι εμφανής. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην περιοχή υφαντών μεταξιού στη Λυών στις πλαγιές της συνοικίας Croix Rousse.

Τι να φας

Η Λυών είναι η γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας και έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εστιατορίων στη Γαλλία. Δεν θα έχετε πρόβλημα να πάρετε ένα καλό γεύμα στη Λυών. Η Λυών είναι πλούσια σε παραδοσιακά, φθηνά εστιατόρια που ονομάζονται "bouchons". Οι τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν το "Cervelle de Canuts" ένα μαλακό, τυρόπιδο "τυρί μεταξωτό", "tablier de sapeur" τριάδες, και σαλάτα Lyonnais.

Η Λυών είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθετε πώς να μαγειρεύετε με τα τοπικά συστατικά. Η Κουζίνα Διδασκαλίας Plum Lyon προσφέρει μονοήμερες μαθήματα, ιδανικές για να δοκιμάσετε τι είναι να μαγειρέψετε με τα παραδοσιακά συστατικά της Λυών.

Κορυφαία αξιοθέατα

Η Λυών έχει αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία για να επισκεφθείτε. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία της, απολάμβανα πραγματικά το αρχαιολογικό μουσείο και το μικρότερο γνωστό Μουσείο Μινιατών . δεν είναι κάτι που βλέπετε καθημερινά.

Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη Γαλλία. Στεγασμένο σε ένα πρώην μοναστήρι, τα 7000 τετραγωνικά μέτρα προσφέρουν μια τεράστια εικόνα της τέχνης από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο μέχρι σήμερα. Η συλλογή αρχαιοτήτων είναι υπέροχη.

Δεδομένου του παρελθόντος συνδέσμου της Lyon με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, μια επίσκεψη στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας, που στεγάζεται στο Villeroy Mansion του 17ου αιώνα, μπορεί να είναι εντάξει.

Οι αδελφοί Lumiere έκαναν την πρώτη ταινία στη Λυών, οπότε μια επίσκεψη στο Ινστιτούτο Lumeire μπορεί να είναι ένα σημαντικό προσκύνημα για τους οπαδούς του κινηματογράφου.

Η Λυών χρησίμευε ως πρωτεύουσα της Γαλατίας από την ίδρυσή της το 43 π.Χ. έως την πρώιμη χριστιανική εποχή και το Γαλλο-ρωμαϊκό Μουσείο Λυών-Φουρβιέρα ακολουθεί την ιστορία με τη στροφή του λόφου πάνω στο οποίο στεγάζεται το μουσείο.

Ακριβώς έξω είναι αυτό που απομένει από τη ρωμαϊκή Λυών, το ρωμαϊκό θέατρο και το ωδείο.

Και το καλύτερο για τη Λυών; Για μένα, ίσως μόνο να κάθεστε σε ένα καφενείο δίπλα στο ποτάμι το βράδυ και να παραγγείλετε ένα ποτήρι κρασί για να βουτήξετε καθώς ο ήλιος ολισθαίνει κάτω από τον ορίζοντα και τα μνημεία αρχίζουν να ανάβουν.

Ακριβώς νότια της Λυών βρίσκεται το βόρειο Cotes du Rhone, όπου θα βρείτε μερικά από τα καλύτερα κρασιά της νότιας Γαλλίας.