Κυνηγώντας Παναμά καπέλα στο παλιό San Juan

Άκουσα γι 'αυτά τα καπέλα του Παναμά των $ 6.000 στο Σαν Χουάν, στο Πουέρτο Ρίκο - χειροποίητα, φυσικά (σίγουρα θα το έλεγα). Αυτό, έπρεπε να δω, έστω κι αν πραγματικά αγόρασα ένα ήταν μια απλή πτήση φαντασίας.

Το Olé Curiosidades στο Calle Fortaleza (στην οδό Fortaleza) στο Παλιό Σαν Χουάν είναι ένα μικρό κατάστημα με στενή είσοδο σε στενό δρόμο. Αλλά η ταπεινή είσοδός του αψηφά τους θησαυρούς μέσα: μαζί με μια σειρά από μοναδικά ντεκολτέ και συλλεκτικά αντικείμενα (όπως θα περίμεναν τα περιπλανώμενα μνημεία ), το κατάστημα αυτό ειδικεύεται σε χειροποίητα προσαρμοσμένα καπέλα του Παναμά.

Παρά το όνομά του, τα καπέλα του Παναμά είναι καταγωγής του Ισημερινού. Όταν άρχισαν να εξάγονται τον δέκατο ένατο αιώνα, αποστέλλονται στον Παναμά πριν ταξιδέψουν για τους τελικούς προορισμούς τους σε όλο τον κόσμο. Έτσι ο υπόλοιπος κόσμος άρχισε να τους αποκαλεί καπέλα του Παναμά.

Τα καπέλα του Παναμά στην Olé είναι παραδοσιακά υφαντά στον Εκουαδόρ. Το 2012, αυτή η παραδοσιακή τέχνη της ύφανσης προστέθηκε στις λίστες της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που δημιουργήθηκαν για να αναγνωρίσουν και να προστατεύσουν τη σημασία των "άυλων" ή μη υλικών κομματιών μιας κουλτούρας. Ενώ ένα καπέλο του Παναμά είναι υλικό, η μέθοδος της δημιουργίας του, η παραδοσιακή διαδικασία ύφανσης (που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα) δεν είναι.

Το καπέλο του Παναμά είναι το τέλειο καλοκαιρινό κάλυμμα: ανοιχτόχρωμο, ελαφρύ και φτιαγμένο με αναπνεύσιμο άχυρο. Αλλά σε αντίθεση με τα καλοκαιρινά καπέλα που οι Αμερικανοί είναι πιο εξοικειωμένοι με τα καπέλα του Παναμά είναι αριστοκρατικά, εύκολα ντυμένα και κομψά. Είναι σαν τα τροπικά fedoras.

Δυστυχώς, ο Olé είχε πουλήσει από τα $ 6,000 καπέλα, καθώς και τα $ 4,000 και $ 5,000. Ωστόσο, ακόμα εναπομείναντα κλειδωμένο κλειδί και κλειδί μέσα σε γυάλινη οθόνη ήταν δύο καπέλα του Παναμά ύψους 3.000 $.

«Γιατί θα πληρώσει κάποιος 3.000 δολάρια για ένα καπέλο;» ψιθύρισα στον φίλο μου. «Θα μάθετε πότε το αγγίζετε», είπε.

Ο καταστηματάρχης έφερε προσεκτικά ένα από τα καπέλα για να αγγίξουμε.

Αυτό ήταν ωραίο γι 'αυτήν, δεδομένου ότι ήταν προφανές ότι δεν θα αγοράζαμε ένα. Κανένας από το κόμμα μας δεν το δοκίμασε, αλλά κάναμε επαφή με όλους. Ήταν απίστευτο: ομαλή και βελούδινη κάτω από τα δάχτυλα. Το καπέλο είχε ένα ωραίο φαρδύ χείλος, ζυγίστηκε δίπλα σε τίποτα, αλλά ήταν σαφώς ισχυρό και ανθεκτικό.

Εάν είχα έξτρα $ 3.000, θα αγόραζα αυτό το καπέλο.

Αντ 'αυτού, αγόρασα ένα καπέλο αξίας 60 δολαρίων, το οποίο είναι οικονομικό σε σύγκριση, αλλά αρκετά υπερβολικό για μένα. Ξεκίνησε ως ένα αβλαβές αστείο. Τρεις από αυτούς στο κόμμα μας ισχυρίστηκαν ότι είχαν τα μεγαλύτερα κεφάλια. Είχαμε μια αναμέτρηση.

Ο καταστηματάρχης με κοίταξε, έβγαλε ένα καπέλο στην οθόνη και το έβαλε στο κεφάλι μου. Το καρφώθηκε: στα 59 εκατοστά (μέγεθος αμερικανικού καπέλου 7½), ήταν τέλεια. Κάθισε στο κεφάλι μου σταθερά αλλά ομαλά, και ήταν ιδανικό για μια ηλιόλουστη ημέρα 80 ωρών. Θαυμάζα τον εαυτό μου σε έναν καθρέφτη? Κοίταξα απότομη. Πωλήθηκα.

Τότε ανακάλυψα ότι θα μπορούσα να το προσαρμόσω επιλέγοντας από περισσότερες από δώδεκα καπέλα και μια επιλογή από κομψούς συνδετήρες. Επέλεξα ένα καρφί με μαύρο και άσπρο καρφίτσες και ένα απλό κλείσιμο.

Μέχρι τη στιγμή που βγήκαμε έξω από το κατάστημα, ο άνεμος είχε πάρει έτσι φυσικά μέσα σε περίπου 60 δευτερόλεπτα από την αγορά αυτό το πανέμορφο, πολυπόθητο, επιεικής καπέλο, πέταξε από το κεφάλι μου και στους δρόμους του Old San Juan.

Έλαψα ακουστικά και έκανα κυνηγήσεις. Το καπέλο έπεσε κάτω από το δρόμο, μακριά μου, μέχρι να τραβηχτεί κάτω από ένα αυτοκίνητο που είχε μόλις σταματήσει σε μια διασταύρωση.

Προετοιμασμένος για το χειρότερο, γύρισα γύρω από το αυτοκίνητο όπου, ευτυχώς, το όμορφο καπέλο μου είχε ξαπλωθεί πίσω στο δρόμο. Παρέμεινε για να ξεκουραστεί στην υδρορροή και το άρπαξα.

Προφύλαξα το καπέλο μου με τη ζωή μου για το υπόλοιπο της ημέρας. Και δεν το άφησα όταν ταξίδευε στο σπίτι.

Ανυπομονώ για το καλοκαίρι , όταν μπορώ να φορέσω το καπέλο μου με υπερηφάνεια, τον φθόνο των γειτόνων μου, να τους κάνω με την ιστορία για το πώς σχεδόν έχασα ένα καπέλο αξίας $ 60 από τον Παναμά και πόσο ευγνώμων δεν είχα ξοδέψει $ 3.000 σε ένα καπέλο που πέταξε σε υδρορροή.

(Για όσους από εσάς περιμένετε με κόπο για τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης αναμέτρησης του κεφαλιού: ντροπή, το κεφάλι μου ήταν το μικρότερο, η Σαρλόττα ήταν 60 ετών ενώ η Σάρα έσκασε μια επιβλητική 62)