Η πόρτα της Αιθιοπίας στην κόλαση

Παρουσιάζοντας το ηφαίστειο Erta Ale

Εάν είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις πιο πρόσφατες ταξιδιωτικές πληροφορίες - και ιδίως πληροφορίες για το ταξίδι εκτός του τείχους - πιθανότατα έχετε ακούσει για την «πόρτα στην κόλαση» του Τουρκμενιστάν (γνωστή και ως «πόρτα στην κόλαση») που έχει καεί για όσο διάστημα ιστορίες ενός φλογερού τελικού χώρου ανάπαυσης για τους πονηρούς έχουν στοιχειώσει τη Γη. Αυτός ο τόπος είναι δελεαστικός, αλλά απαιτεί όχι μόνο μια δαπανηρή ξενάγηση κατά την άφιξή του στο Τουρκμενιστάν, αλλά και το πολύ ακριβό ταξίδι εκεί για να ξεκινήσει, καθώς και όλους τους εφιάλτες υλικοτεχνικής υποστήριξης που έρχονται με ταξίδια στην Κεντρική Ασία.

Για τους μη-ταξιδιώτες, η Αιθιοπία μοιάζει πιθανότατα εξίσου δύσκολο να επισκεφθεί και το Τουρκμενιστάν, παρόλο που όπως περιγράψαμε εδώ, μέρη της είναι πραγματικά εύκολο. Σίγουρα χρειάζεστε μια οργανωμένη περιήγηση για να επισκεφτείτε την απάντηση της Αιθιοπίας στην αεροπορική ατμόσφαιρα του Erta Ale, την αεροπορική αεροπορία του Τουρκμενιστάν, αν και οι δαπάνες και οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με αυτό είναι πολύ λιγότεροι από ό, τι θα αντιμετωπίσετε στην Κεντρική Ασία. Συνεχίστε στην τελευταία ενότητα αυτού του άρθρου αν σας ενδιαφέρει να ταξιδέψετε στην Erta Ale, και θα το σπάσω για σας!

Οι υπόλοιποι, παρακαλώ απολαύστε τις όμορφες εικόνες και τις ιστορίες που πρόκειται να πω.

Ερτα Αλέ: Η ιστορία

Στην πραγματικότητα, η ιστορία της Erta Ale-όπως οι ντόπιοι το λένε, ούτως ή άλλως) δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Η φράση "Erta Ale", βλέπετε, σημαίνει "Το κάπνισμα βουνό", ένα αρκετά αβλαβές μνημείο που θα μπορούσε να αποδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος του ηφαιστείου στον κόσμο.

Παρόλο που μερικοί ιστότοποι αναφέρουν ότι οι τοπικοί άνθρωποι Afar (από τη γλώσσα των οποίων προέρχεται η μετάφραση στο "Mountain Mountain") είναι αυτοί που ήρθαν με τα ονόματα "Door to Hell" ή "Gateway to Hell", φαίνεται ότι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί αυτό χρησιμοποιώντας πηγή οποιασδήποτε υπεροχής.

Πράγματι, φαίνεται πιο πιθανό ότι ένας μη προσδεδεμένος άνθρωπος, ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν το ηφαίστειο το 1906 ή ένας από τους επαγγελματίες του τουρισμού που από τότε προσπάθησε να πουλήσει περιηγήσεις εδώ, αποφάσισε ότι θα ήταν καλή τακτική μάρκετινγκ, ήξεραν για την αδελφική πόρτα της Erta Ale (η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ηφαίστειο) όταν την επέλεξαν.

Ερτα Αλέ: Η Επιστήμη

Και ενώ τα περισσότερα ηφαίστεια στη Γη πράγματι καπνίζουν βουνά, το γεγονός είναι ότι το Erta Ale είναι μοναδικό. Το χαρακτηριστικό που δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας πόρτας στην κόλαση, βλέπετε, αποκαλείται συστηματικά ως "επίμονη λίμνη λάβα", και βρίσκεται μόνο σε τέσσερα άλλα ηφαίστεια στον κόσμο: το Ambrym στο νησί του Βανουάτου. Το όρος Erebus, στο νησί Ross στην Ανταρκτική. Kilauea στο μεγάλο νησί της Χαβάης. και Nyiragongo στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

(Στην πραγματικότητα, εάν πρόκειται να πάρουμε τεχνικές, το Erta Ale έχει δύο λίμνες λάβα, αλλά λόγω της υπεκφυγής της πεζοπορίας στη σύνοδο κορυφής, οι τουριστικές αποστολές επισκέπτονται γενικά μόνο ένα από αυτά.)

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός για το Erta Ale είναι ότι είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Αιθιοπίας, το οποίο έχει νόημα μόλις ταξιδέψετε στη χώρα, το οποίο διαθέτει μερικά από τα παλαιότερα βουνά της Αφρικής - The Semiens. Με αυτά τα λόγια, είναι απίθανο να υπάρξει έκρηξη επιβλαβούς κλίμακας, σίγουρα ότι θα συμβεί με τους τουρίστες στην κορυφή. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Erta Ale ήταν το 2005, κατά την οποία μόνο τα ζώα έπεσαν θύματα της μανίας του.

Πώς να επισκεφθείτε το Erta Ale

Το Erta Ale βρίσκεται στην κατάθλιψη Danakil της Αιθιοπίας, μια εξαιρετικά χαμηλή (μιλάω "κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας" χαμηλή!) Τμήμα της χώρας που βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνιά της.

Δεν είναι τόσο χαμηλό ανυψωτικό του Danakil, αλλά πόσο χαμηλότερο είναι από το υπόλοιπο της χώρας, το οποίο κάθεται σε ένα πλάτωμα μήκους 2.000 μέτρων, που κάνει την περιοχή και τα τοπία της να φαίνονται τόσο απίστευτα περίεργα.

Παίρνω τη μεγαλύτερη Depression στο Danakil, γιατί αν δεν κλείσετε μια πλήρη ιδιωτική περιήγηση (μετάφραση στο Amharic: $$$$$$), θα χρειαστεί να δείτε το Erta Ale ως μέρος μιας περιήγησης σε ολόκληρη την κατάθλιψη και συνήθως το τέλος του. Άλλοι προορισμοί στην περιήγηση περιλαμβάνουν τα πεδία θείου στο Dallol , ένα από τα πιο καυτά μέρη στη Γη, καθώς και μερικά αλατωρυχεία και άλλα περίεργα αξιοθέατα. Το κόστος ποικίλλει - και μπορεί να γίνει ανταλλαγή - αλλά γενικά τρέχει γύρω στα 600 δολάρια για μια περιήγηση τεσσάρων ημερών.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν οι δαπάνες αυτές φαίνονται υψηλές, λάβετε υπόψη ότι περιλαμβάνουν μια στρατιωτική συνοδεία, η οποία είναι απαραίτητη χάρη στην αυταρχική κυβέρνηση της γειτονικής χώρας Αιθιοπίας Ερυθραία που σκοτώνει τους τουρίστες το 2012.

Αν και τα στρατιωτικά μέλη που ταξιδεύουν μαζί σου είναι λιγότερο από πειστικά με τη φρεσκάδα τους - φορούν σανδάλια ζελέ, για ένα - είναι καλύτερα από σίγουρο θάνατο στα χέρια τρομοκρατών της Ερυθραίας).

Μόλις φτάσετε στο Erta Ale (το οποίο, πάλι, θα πρέπει να συμβεί την τρίτη ημέρα της περιήγησης σας τεσσάρων ημερών), θα πάρετε μια τριών ωρών, σχεδόν σκοτεινή πεζοπορία στην κορυφή του ηφαιστείου, όπου θα φάτε δείπνο και στρατόπεδο. Θα περάσετε περίπου μια ώρα στην πραγματική πόρτα στην κόλαση (και εννοώ στην πόρτα στην κόλαση, πιο κοντά από ό, τι θα είχατε ποτέ επιτρέπεται σε μια χώρα με οποιοδήποτε νόμο περί ασφάλειας) πριν κοιμηθείτε, τότε θα ξυπνήσετε μια ώρα πριν από την αυγή για να παρακολουθήσετε την ανατολή του ηλίου πάνω από το φλογερό λάκκο, πριν πεζοπορήσετε πίσω και γυρίζοντας πίσω στο Mekele, την πλησιέστερη πόλη.

Είναι τεχνικά δυνατό να επισκεφθείτε το Erta Ale όλο το χρόνο, αν και τα γενικά ταξίδια στη βόρεια Αιθιοπία είναι δύσκολα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, δηλαδή την περίοδο των βροχών. Αν και η βροχή σπάνια πέφτει αρκετά έντονα στην κατάθλιψη Danakil για να θέσει σε κίνδυνο τα ταξιδιωτικά σχέδια, η δυσκολία σας σε ορισμένες περιόδους του χρόνου θα φτάσει στο ίδιο το Mekele.