Τι είναι το Hyperloop και πώς λειτουργεί;

Θα μπορούσε αυτό να είναι το επόμενο τεράστιο άλμα στις δημόσιες συγκοινωνίες;

Τον Αύγουστο του 2013, ο Elon Musk (ο ιδρυτής της Tesla και του SpaceX) κυκλοφόρησε ένα έγγραφο που περιγράφει το όραμά του για έναν εντελώς νέο τύπο μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων.

Το Hyperloop, όπως το ονόμασε, θα στείλει λοβούς γεμάτους φορτίο και ανθρώπους μέσω σωλήνων κοντά στο κενό πάνω ή κάτω από το έδαφος, σε ταχύτητες έως και 700 μίλια / ώρα. Αυτό είναι το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο ή τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον DC σε μισή ώρα.

Ήταν μια φανταστική ιδέα, αλλά υπήρχαν δεκάδες δύσκολες ερωτήσεις που έπρεπε να απαντηθούν πριν η ιδέα είχε πιθανότητες να είναι πραγματικότητα.

Τώρα, λίγα χρόνια αργότερα, εξετάζουμε το Hyperloop - πώς μπορεί να λειτουργήσει, ποια πρόοδος έχει σημειωθεί στην κατασκευή ενός και ποιο θα ήταν το μέλλον για αυτή την ιδέα μεταφοράς που φαίνεται να προέρχεται από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πώς λειτουργεί?

Όπως φουτουριστικό όπως ο ήχος Hyperloop, η έννοια πίσω από αυτό είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιώντας σφραγισμένους σωλήνες και αφαιρώντας σχεδόν όλη την πίεση αέρα από αυτά, τα επίπεδα τριβής μειώνονται σημαντικά. Τα pods φέρουν σε ένα μαξιλάρι αέρα στην λεπτή ατμόσφαιρα μέσα στους σωλήνες και ως αποτέλεσμα μπορούν να κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά οχήματα.

Για να επιτευχθούν οι προτεινόμενες, σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες, οι σωλήνες θα πρέπει να λειτουργούν όσο πιο ευθεία γίνεται. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η σήραγγα κάτω από το έδαφος έχει μεγαλύτερη σημασία από την κατασκευή ειδικών σωλήνων πάνω από αυτό, τουλάχιστον έξω από μια έρημο ή άλλη άπλετα κατοικημένη περιοχή. Ωστόσο, πρόωρες προτάσεις πρότειναν να τρέξετε μαζί με την υπάρχουσα εθνική οδό I-5, κυρίως για να αποφύγετε δαπανηρές μάχες για τη χρήση της γης.

Στο πρωτότυπο έγγραφο του Musk, πρόβλεψε λοβούς που κρατούσαν 28 άτομα και τις αποσκευές τους, αφήνοντας κάθε τριάντα δευτερόλεπτα σε ώρες αιχμής. Μεγαλύτερα λοβούς θα μπορούσαν να κρατήσουν ένα αυτοκίνητο, και οι τιμές για ένα ταξίδι μεταξύ αυτών των δύο μεγάλων πόλεων της Καλιφόρνιας θα ήταν περίπου 20 δολάρια.

Είναι πολύ πιο εύκολο να σχεδιάσετε ένα τέτοιο σύστημα σε χαρτί απ 'ό, τι στον πραγματικό κόσμο, αλλά αν περάσει, το Hyperloop θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στα ταξίδια μεταξύ πόλεων.

Πολύ ταχύτερα από τα αυτοκίνητα, τα λεωφορεία ή τα τρένα, και χωρίς την ταλαιπωρία του αεροδρομίου, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς την ευρεία υιοθέτηση της υπηρεσίας. Ημερήσια ταξίδια σε πόλεις αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά θα γίνουν μια ρεαλιστική, προσιτή επιλογή.

Ποιος κατασκευάζει ένα Hyperloop;

Εκείνη τη στιγμή, ο Musk δήλωσε ότι ήταν πολύ απασχολημένος με τις άλλες εταιρείες του για να κατασκευάσει τον ίδιο τον Hyperloop και ενθάρρυνε τους άλλους να αναλάβουν την πρόκληση. Αρκετές εταιρείες το έκαναν ακριβώς - Hyperloop One, Hyperloop Transportation Technologies και Arrivo μεταξύ τους.

Γενικά υπήρξε περισσότερη διαφημιστική προβολή από ό, τι η δράση από τότε, αν και έχουν κατασκευαστεί διαδρομές δοκιμών και η ιδέα έχει αποδειχθεί, αν και σε πολύ χαμηλότερες ταχύτητες σε πολύ μικρότερες αποστάσεις.

Ενώ η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί σε προγράμματα που βασίζονται στις ΗΠΑ, φαίνεται πιο πιθανό ότι το πρώτο εμπορικό Hyperloop θα μπορούσε να είναι στο εξωτερικό. Έχει υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από χώρες τόσο διαφορετικές όπως η Σλοβακία, η Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το να ταξιδεύεις από τη Μπρατισλάβα στη Βουδαπέστη σε δέκα λεπτά, ή το Αμπού Ντάμπι στο Ντουμπάι σε λίγα μόνο λεπτά, ακούγεται πολύ ελκυστικό στις τοπικές κυβερνήσεις.

Τα πράγματα έκαναν μια άλλη ενδιαφέρουσα στροφή τον Αύγουστο του 2017. Ο Musk, προφανώς βαρεμένος με την αργή πρόοδο και αποφασίζοντας ότι τώρα είχε αρκετό χρόνο για χάσιμο, ανακοίνωσε σχέδια για να χτίσει το δικό του υπόγειο Hyperloop μεταξύ Νέας Υόρκης και DC.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πιθανό να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις οποιουδήποτε υπεραστικού υπεραστικού αεροπλάνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, και το σχέδιο δεν έχει επί του παρόντος γραπτή έγκριση από την κυβέρνηση.

Τι σημαίνει το μέλλον;

Ενώ η πρόοδος της τεχνολογίας ήταν σχετικά αργή, η είσοδος του Musk στο παιχνίδι Hyperloop είναι πιθανό να φέρει περισσότερα χρήματα και περισσότερη προσοχή στην ιδέα και ενδεχομένως να επιταχύνει τα αργά αναπτυσσόμενα κυβερνητικά τμήματα μαζί με αυτό.

Σε συνεντεύξεις, οι ιδρυτές περισσότερων από μία από τις εταιρείες Hyperloop έριξαν χρονοδιαγράμματα γύρω στο 2021 ως ημερομηνία έναρξης για την εμπορική δραστηριότητα - τουλάχιστον κάπου στον κόσμο. Αυτό είναι φιλόδοξο, αλλά αν η μηχανική και η τεχνολογία αποδειχθούν υγιείς σε μεγάλες αποστάσεις, δεν ξεφεύγουν από την ερώτηση με αρκετή ιδιωτική και κυβερνητική υποστήριξη.

Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι κρίσιμα, καθώς οι εταιρείες κινούνται από μικρές διαδρομές δοκιμών σε πολύ μεγαλύτερες δοκιμές Hyperloop και από εκεί σε πραγματικό κόσμο.

Παρακολουθήστε αυτό το διάστημα!