Η νέα διαδρομή πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων μεταφέρει τους πεζοπόρους στα βουνά του Καυκάσου

Η πεζοπορία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους περιπέτειας. Μετά από όλα, μια ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο και μια επίσκεψη στο στρατόπεδο βάσης του Έβερεστ είναι αντικείμενα λιστών για πολλούς ανθρώπους. Αλλά ένα νέο μονοπάτι για μεγάλες αποστάσεις, το οποίο επί του παρόντος διερευνάται και κατασκευάζεται στην Ανατολική Ευρώπη, υπόσχεται να προσφέρει μια νέα πρόκληση για όσους έχουν ήδη βρεθεί εκεί και το έκαναν αυτό.

Το μονοπάτι Transcaucuses (TCT) εκτείνεται για τα χιλιόμετρα (1500 χλμ.) Στα βουνά του Καυκάσου, τα οποία χρησιμεύουν ως σύνορα με τη Ρωσία και τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η διαδρομή ξεκινά από τη δυτική Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας στα ανατολικά. Στην πορεία, η διαδρομή υφαίνει πάνω από τις σκιές των πανύψηλων χιονισμένων βουνών, μέσα και έξω από πυκνά δάση, μέσα από τα αρχαία χωριά και μέσα από βαθιές περάσματα και κοιλάδες, συναντώντας διαφορετικές κοινότητες και οικοσυστήματα στην πορεία.

Λοιπόν, τουλάχιστον θα κάνει όλα αυτά τα πράγματα μόλις ολοκληρωθεί. Προς το παρόν, είναι μια ιδέα που γίνεται σιγά-σιγά μια πραγματικότητα χάρη σε μια ομάδα εξειδικευμένων πεζοπόρων και εθελοντών που έβαλαν σιγά-σιγά τη διαδρομή μαζί, αναζητώντας τα διάφορα τμήματα της και βοηθώντας να το χαρτογραφήσει και για άλλους να πετάξουν. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι χτίζουν επίσης το μονοπάτι καθώς πηγαίνουν και τοποθετούν δείκτες διαδρομών για να είναι εύκολο να ακολουθήσουν, με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο η διαδρομή θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή.

Τι είναι ανοικτό για Trekkers

Προς το παρόν, μόνο ορισμένα τμήματα της διαδρομής είναι πλήρως ανοιχτά για πεζοπόρους, με μεγάλα τμήματα ακόμη να διερευνηθούν και να εκκαθαριστούν για άλλους.

Πρόκειται για ένα μακρόπνοο, επίπονο έργο το οποίο αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά μόλις το ανοίξει, υπόσχεται να περάσει πεζοπόρους μέσα από μια χώρα θαυμάτων του σκηνικού, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Ένας τέτοιος προορισμός είναι η περιοχή του Upper Svaneti. Αυτή η περιοχή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO είναι γνωστή όχι μόνο για την εκπληκτική θέα στα βουνά του Καυκάσου αλλά για την πληθώρα χωριών που διατηρούν ακόμα μερικά εκπληκτικά παραδείγματα μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής.

Στα κτίρια υπάρχουν 200 σπίτια τύπου πύργου που κάποτε χρησιμοποιήθηκαν ως τόποι για να ζήσουν και για αμυντική θέση ενάντια σε στρατεύματα εισβολής. Αυτές οι δομές είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένες και προστατευμένες ώστε να επιτρέψουν στις μελλοντικές γενιές να τις δουν και αυτές.

Μεγάλο μέρος της τρέχουσας διαδρομής της TCT ακολουθεί τα παλιά σοβιετικά μονοπάτια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ξεπεράσει. Οι δείκτες προηγούμενων διαδρομών είναι σχεδόν όλοι εξαφανισμένοι σε αυτό το σημείο και οι χάρτες της περιοχής τείνουν να είναι γελοιοποιημένοι και ξεπερασμένοι. Όμως, η αφοσιωμένη ομάδα που εργάζεται για τη δημιουργία του μονοπατιού διορθώνει αργά αλλά σίγουρα αυτό. Εξετάζουν συνεχώς την περιοχή για να διεκδικήσουν τα μονοπάτια που υπήρχαν κάποτε, δημιουργώντας ταυτόχρονα και νέα.

Αλλά, αυτές δεν είναι οι μόνες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ομάδα. Σε ένα πρόσφατο άρθρο από την National Geographic που προβάλλει τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση του Tracaucus Trail, η ομάδα λέει ότι υπάρχει και μεγάλη απάθεια από τις τοπικές κυβερνήσεις. Οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται για τη δημιουργία μιας νέας διαδρομής πεζοπορίας στα δικά τους κατώφλια, ενώ ορισμένοι είναι ακόμη και ανοιχτά αντίθετοι με την ιδέα, έστω και αν σημαίνει δυνητικά τουριστικά δολάρια. Παρόλα αυτά, οι υποστηρικτές της TCT συνεχίζουν να πιέζουν τα σχέδιά τους και σιγά-σιγά αλλά σίγουρα συγκεντρώνουν υποστήριξη για την ιδέα.

Παρ 'όλα αυτά, εκεί σχέδια για την ολοκλήρωση της κατασκευής της διαδρομής εντός πέντε ετών θα μπορούσε να είναι μια αισιόδοξη.

Η επίδραση του ίχνους

Όταν ανοίξει, ωστόσο, οι επισκέπτες θα καλωσοριστούν από τους χωρικούς που είναι πρόθυμοι να έχουν ταξιδιώτες να έρθουν στη γωνιά τους στον κόσμο. Η ανατολικοευρωπαϊκή φιλοξενία θα είναι σε εξαιρετική εμφάνιση, με γραφικά μικρά πανδοχεία, φιλόξενα εστιατόρια και μοναδικά καταστήματα που φωνάζουν για την προσοχή τους. Αυτό είναι ένα μέρος του πλανήτη που έχει δει ελάχιστες οικονομικές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια και ένα μονοπάτι πεζοπορίας σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να αποτελέσει σημαντική καμπή για περισσότερα από μερικά από τα χωριά που πέφτουν στην πορεία του.

Αυτή τη στιγμή, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα του μονοπατιού είναι ανοιχτά και οι πεζοπόροι έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν. Περισσότερα τμήματα της διαδρομής ανοίγουν συνεχώς, με τις αποστάσεις να επεκτείνονται τακτικά.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί και γίνει, το TCT θα περιπλανηθεί σε 17 μοναδικές διαφορετικές περιοχές, με περισσότερες από δώδεκα γλώσσες να ομιλούνται κατά μήκος του. Θα προσφέρει επίσης άφθονο τοπίο (επτά κορυφές πάνω από 5000 μέτρα), καταπληκτικές πολιτιστικές εμπειρίες και μια ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα μέρος όπου η ιστορία άφησε το ανεξίτηλο σημάδι της.

Αν θέλετε να περάσετε αυτή την εκπληκτική διαδρομή, επισκεφθείτε το TranscaucasianTrail.org.