Η ιστορία πίσω από τη μάσκα Vejigante του Πουέρτο Ρίκο

Εάν έχετε πάει ποτέ στο Πουέρτο Ρίκο , πιθανότατα έχετε δει vejigante μάσκες. Αυτές οι φωτεινά χρωματισμένες, φανταστικά καλοκαιρινές μάσκες κοσμούν τους τοίχους των αμέτρητων καταστημάτων αναμνηστικών στο Σαν Χουάν και γύρω από το νησί. Το ένα που κρέμεται στον τοίχο μου είναι μαύρο και ροζ, με πέντε τεράστια κέρατα και ένα αιχμηρό ράμφος.

Αλλά τι είναι και από πού προέρχονται; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και η πολιτισμική σύγκλιση που παράγει μοναδικές παραδόσεις.

Το vejigante είναι μια λαογραφική φιγούρα που προέρχεται από τη Μεσαιωνική Ισπανία. Ο θρύλος λέει ότι οι vejigante αντιπροσώπευαν τους άπιστους Moors που νικήθηκαν σε μια μάχη που οδήγησε ο Saint James. Για να τιμήσουν τον άγιο, οι άνθρωποι ντυμένοι ως δαίμονες πήγαν στο δρόμο σε μια ετήσια πομπή. Με την πάροδο του χρόνου, το vejigante έγινε ένα είδος λαϊκού δαίμονα, αλλά στο Πουέρτο Ρίκο, πήρε μια νέα διάσταση με την εισαγωγή της αφρικανικής και μητρικής πολιτιστικής επιρροής του Taíno. Οι Αφρικανοί παρείχαν την βαριά μουσική του bomba y plena , ενώ η Taíno συνέβαλε στα εγγενή στοιχεία στο σημαντικότερο μέρος της φορεσιάς vejigante: η μάσκα. Ως εκ τούτου, το Πουέρτο Ρίκο vejigante είναι μια πολιτιστική έκφραση μοναδική στο Πουέρτο Ρίκο.

Η μάσκα Careta

Η μάσκα του vejigante είναι γνωστή ως Careta. Φτιαγμένο είτε από παπέρ-μαχέ είτε από φλοιούς καρύδας (αν και έχω δει και πολλές μασκές που γίνονται με κολοκύνθη), τυπικά αθλείται μια τρομερή ποικιλία από κέρατα, κυνόδοντες και ράμματα και είναι συχνά polka-dotted.

Οι μάσκες ζωγραφίζονται με το χέρι και συναρμολογούνται από τοπικούς τεχνίτες. Ενώ η "αληθινή" Careta είναι προφανώς αρκετά μεγάλη για να φορεθεί, θα διαπιστώσετε ότι τα μεγέθη της μάσκας κυμαίνονται από μικροσκοπικές δημιουργίες που μπορείτε εύκολα να μεταφέρετε πίσω στο σπίτι σας με κινέζικο-Dragon-όπως αριστουργήματα. Παρομοίως, οι τιμές ξεκινούν από περίπου $ 10 και φτάνουν μέχρι και τις χιλιάδες.

Πέρα από τη μάσκα

Το Vejigante είναι μια συγχώνευση δύο ισπανικών λέξεων: vejiga , ή αγελάδα της αγελάδας, και gigante , ή γίγαντας. Το όνομα αναφέρεται στις vejigas που φέρνουν οι χαρακτήρες μαζί τους. Η ουροδόχος κύστη, η οποία είναι αποξηραμένη, φουσκωμένη, γεμάτη με σπόρους και ζωγραφισμένη, είναι το έμπιστο όπλο του vejigante. Κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού Ponce , του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος στο Πουέρτο Ρίκο και μιας ετήσιας εκδήλωσης για το vejigante, ο χαρακτήρας θα περπατήσει ευτυχώς ανάμεσα στα πλήθη, θα ψάλλει, θα τραγουδήσει και θα χτυπήσει τυχαίους περαστικούς με τους vejigas τους. (Μην ανησυχείτε, αυτή δεν είναι μια βίαιη ή οδυνηρή εμπειρία ... τουλάχιστον, δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι!) Το μαστίγιο μεταξύ vejigantes και πλήθους είναι όλα μέρος της διασκέδασης.

Η μάσκα είναι μόνο ένα μέρος του συνόλου. Επιπλέον, το vejigante αθλήματα ένα ρέμα ακρωτήριο, λίγο σαν ένα κοστούμι κλόουν, αλλά με billowy πλευρές που απλώνονται σαν φτερά όταν το vejiga απλώνει τα χέρια του.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε το Καρναβάλι να βρει vejigantes. Μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία εκδηλώσεων και φεστιβάλ - είδα ένα να κρέμεται στο Saborea! - αλλά για να πάρετε πραγματικά την πλήρη εμπειρία, δεν υπάρχει τίποτα αρκετά όπως το Καρναβάλι Ponce και το Fiesta de Santiago Apostól , ή Φεστιβάλ του Αγίου Ιακώβου, που πραγματοποιήθηκε στο Loíza κάθε Ιούλιο.

Αυτές οι δύο πόλεις είναι οι ανεπίσημες πρωτεύουσες της vejigante παράδοσης στο Πουέρτο Ρίκο και όπου μπορούν να βρεθούν πολλοί από τους καλύτερους τεχνίτες και μάσκες του νησιού.

Θεωρώ ότι η όμορφη, ασυνήθιστη και ζωντανή μάσκα vejigante είναι η πιο αντιπροσωπευτική και ενδιαφέρουσα έκφραση της τέχνης και της βιοτεχνίας του Πουέρτο Ρίκο. Ενώ διαφέρουν ευρέως στην ποιότητα (ειδικά τα μικροσκοπικά, τα οποία κατά την άποψή μου δεν καταγράφουν αρκετά το πνεύμα των μάσκων), δεν είναι δύσκολο να βρείτε μια υπέροχη μάσκα για να καλέσετε τη δική σας. Και αν δεν είναι αρκετά συμμετρικά, θυμηθείτε ότι αυτά δεν είναι εργοστασιακά αναμνηστικά, αλλά χειροποίητα έργα. Η ασυμμετρία είναι μέρος της ομορφιάς της!