Ευχαριστιών στην Ιρλανδία;

Πρόκειται για τον ορισμό του όρου ...

Η ημέρα των ευχαριστιών είναι η μεγάλη οικογενειακή γιορτή στη Βόρεια Αμερική, ίσως περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στον Καναδά. Αλλά τι γίνεται με την ημέρα των Ευχαριστιών στην Ιρλανδία, είναι γιορτασμένη; Ναι και όχι, γιατί εδώ υπάρχει ένα αίνιγμα. Πρώτα απ 'όλα, δεν αναγνωρίζεται ως διακοπές κατά κανένα τρόπο, δεν υπάρχει σε κανένα ιρλανδικό ημερολόγιο. Αλλά η πλήρης απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ερμηνεία σας του όρου "Thanksgiving"!

Επειδή δεδομένου ότι αυτό ορίζεται από τις διακοπές στη Βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ιρλανδία τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά ...

Η ημέρα των ευχαριστιών, όπως μπορεί να γίνει κατανοητή από τους περισσότερους αναγνώστες, είναι, τελικά, μια συγκεκριμένη Βορειοαμερικανική γιορτή. Στον Καναδά, η Ευχαριστία γιορτάζεται τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου . Αυτός είναι ο κανόνας από το 1957, όταν το Κοινοβούλιο του Καναδά δήλωσε "Μια μέρα Γενικής Ευχαριστιών στον Παντοδύναμο Θεό για την άφθονη συγκομιδή με την οποία ο Καναδάς ήταν ευλογημένος - που θα παρατηρηθεί την 2η Δευτέρα του Οκτωβρίου". Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται αργότερα, δηλαδή την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή καθορίστηκε για πρώτη φορά το 1863, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν εγκαινίασε μια μέρα «Ευχαριστιών και έπαινο στον ευεργετικό μας πατέρα που κατοικεί στους ουρανούς».

Σημειώστε ότι και οι δύο δηλώσεις τονίζουν το χριστιανικό υπόβαθρο της γιορτής - που θα ήταν πολύ παλαιότερο από τις επίσημες διακοπές ούτως ή άλλως.

Βασικά η ημέρα των ευχαριστιών είναι ένα από τα πολυάριθμα φεστιβάλ συγκομιδής που γιορτάζονται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στις χριστιανικές κοινωνίες - σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με το τέλος της συγκομιδής και γενικά το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα, η ίδια η λέξη "συγκομιδή" προέρχεται από το παλαιό αγγλικό hærfest , μια λέξη που μπορεί να σημαίνει τόσο φθινόπωρο γενικά είτε "χρόνο συγκομιδής" στο γεωργικό ημερολόγιο.

Η πανσέληνος τον Σεπτέμβριο ήταν επίσης γνωστή ως η "φεγγάρι συγκομιδής" (πολύ πριν ο Neil Young το χρησιμοποίησε).

Προφανώς, τα φεστιβάλ συγκομιδής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή στην οποία ζείτε (και τις καλλιέργειες που συγκομίζετε). Το κινεζικό φθινόπωρο του φθινοπώρου διοργανώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, το γερμανικό Erntedankfest την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Όσον αφορά την Ιρλανδία ... θα μπορούσαμε πραγματικά να έχουμε τρεις υποψηφίους για "Ευχαριστιών":

Σήμερα, μόνο ο Samhain παρατηρείται πραγματικά ... και στη συνέχεια, συχνά, στην απόλυτα απολιθωμένη και αμερικανική μορφή του Απόκριες (πλήρης με κολοκύθες, σίγουρα όχι ιθαγενή φρούτα της Ιρλανδίας).

Και με την περίεργη συστροφή ότι τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνονται γύρω από το Halloween θα είναι επεξεργασμένα, πλούσια σε ζάχαρη ποικιλία που δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο από τα παραδοσιακά γεύματα με βάση τη συγκομιδή.

Έτσι, Ευχαριστιών στην Ιρλανδία;

Όχι - εάν σκέφτεστε έναν εορτασμό των ΗΠΑ στα τέλη Νοεμβρίου με τέτοιες γελοίες τελετουργίες, όπως η «χάρη» μιας μόνο γαλοπούλας (σαν να είχε κάνει λάθος η γαλοπούλα). Θα υπάρξουν πρώην Αμερικανοί που γιορτάζουν τις Ευχαριστίες με τον τρόπο τους, καθώς η κινεζική κοινότητα γιορτάζει το φεστιβάλ της Σελήνης και το κινεζικό νέο έτος. Αλλά γενικά ... αυτή την Πέμπτη είναι μια άλλη Πέμπτη στην Ιρλανδία (και προτού να ρωτήσετε, δεν υπάρχει και Μαύρη Παρασκευή).

Ναι - αν και έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό. Σήμερα, το Halloween μπορεί να λεχθεί ότι αντικατέστησε τα τρία φεστιβάλ συγκομιδής που κάποτε παρατηρήθηκαν (ανάλογα με το χρόνο και την περιοχή) στην Ιρλανδία.

Όσον αφορά τις κύριες εκκλησίες, η θέση τους δεν είναι τόσο σαφής όσο θα πίστευε κάποιος: