Επισκεφτείτε το πάρκο Croke - όχι μόνο για τους επικεφαλής της GAA

Όχι μόνο για τους αθλητικούς ανεμιστήρες

Το Croke Park, το μεγαλύτερο στάδιο της Ιρλανδίας και η έδρα της Gaelic Athletic Association (GAA), είναι ένα τεράστιο οικοδόμημα. Παρόλο που ίσως να το χάσετε - βρίσκεται δίπλα στο Βασιλικό Κανάλι στο Northside του Δουβλίνου , αλλά μόνο σε μέρη, κρυμμένα σε μια κατοικημένη περιοχή. Παρόλα αυτά, είναι αφιερωμένο έδαφος για τους οπαδούς των γαελικών αγώνων και ιρλανδούς λάτρεις της ιστορίας. Παρόλο που το στάδιο είναι σε μεγάλο βαθμό αδρανές σε ημέρες που δεν ταιριάζουν (εκτός από τις εγκαταστάσεις διασκέψεων), μπορείτε να συμμετάσχετε σε ξενάγηση μέσω του πάρκου Croke για να κάνετε μια ματιά πίσω από τις σκηνές ενός από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ευρώπης.

Μια σύντομη ιστορία του πάρκου Croke

Το τεράστιο Στάδιο Croke Park είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια από την κεντρική πόλη του Δουβλίνου και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιρλανδικής πρωτεύουσας από το 1908 όταν ο Frank Dineen αγόρασε αυτό το οικόπεδο για να δημιουργήσει χώρο για τη γαελική ένωση αθλητών. Από τότε έχουν παίξει κυρίως κυνολεκτικά ποδοσφαιρικοί αγώνες , όπως οι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί ποδοσφαιρικοί αγώνες , συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τους σημαντικότερους τελικούς της Ιρλανδίας τον Σεπτέμβριο. Είναι το "πεδίο των ονείρων" για τους περισσότερους νέους παίκτες και ένα θησαυρό των αναμνήσεων. Η πλήρης ανακατασκευή του Πάρκου Croke ξεκίνησε το 1993 και ολοκληρώθηκε το 2002, όταν ο πρώτος τελικός της Ιρλανδίας έπαιξε στην επανεμφανισμένη σκηνή. Παρεμπιπτόντως, ονομάστηκε από τον Bishop Croke, έναν από τους πιο ένθερμοι υποστηρικτές του νέου GAA.

Μέρος της ιστορίας της GAA ήταν επίσης μέρος του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας - ειδικά τα τραγικά γεγονότα της "αιματηρής Κυριακής", 21 Νοεμβρίου 1920 .

Σε μια αντιπολιτευτική δράση για μια σειρά δολοφονιών, τα βρετανικά στρατεύματα διέκοψαν το παιχνίδι Δουβλίνο έναντι Tipperary στο πάρκο Croke, άνοιξαν φωτιά αδιάκριτα και σκότωσαν 14 θεατές και παίκτες. Οι σκηνές που αντιπροσωπεύουν τα γεγονότα στην ταινία "Michael Collins" δεν είναι πραγματικά ιστορικά ακριβείς, ωστόσο, για παράδειγμα, κανένα τεθωρακισμένο αυτοκίνητο δεν οδηγήθηκε στο πάρκο Croke.

Το στάδιο Croke Park Tour

Οι περιηγήσεις στο στάδιο, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο site του Croke Park, ξεκινούν τακτικά στο εντυπωσιακό "Τείχος των Κλαμπ", όπου θα δείτε τα λογότυπα όλων των συλλόγων μελών της GAA ταξινομημένα ανά επαρχία και νομό (οι ιθαγενείς στην ομάδα των επισκεπτών είναι εύκολα εντοπισμένοι, προσπαθήστε να επισημάνετε την τοπική ομάδα τους). Η κανονική διαδρομή της περιήγησης, η οποία μπορεί να αλλάξει ελαφρώς λόγω των επιχειρησιακών απαιτήσεων την ημέρα της επίσκεψής σας, εξετάζει στη συνέχεια όλες τις περιοχές του πάρκου Croke μέσα σε (περίπου) μία ώρα. Ξεκινώντας από τη σήραγγα υπηρεσίας, η σπηλαιώδης περιοχή κάτω από το περίπτερο Cusack με πρόσβαση στα αποδυτήρια και τις διαδρομές έκτακτης ανάγκης - αρκετά μεγάλη για λεωφορεία, ασθενοφόρα, υπηρεσίες και VIP οχήματα. Παρέχει επίσης άμεση πρόσβαση στο πεδίο για μπάντες, το Artane Boys 'Band και το Garda Band που είναι κανονικοί.

Από τη σήραγγα υπηρεσίας, θα μπείτε στο Team Lounge, όπου οι νικητές του αγώνα της ημέρας θα μπορούν να απολαύσουν μια πίντα μετά το γήπεδο (όπως και οι ηττημένοι, αν το επιλέξουν). Όλα τα έπιπλα και τα εξαρτήματα του Team Lounge, όπου σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στην Ιρλανδία. Πιο εντυπωσιακό: Ένας πολυέλαιος από κρύσταλλο Waterford που μπορεί να φωτιστεί για να λάμψει στα χρώματα της νικήτριας ομάδας.

Αλλά πριν από την πίντα, υπάρχει το (σκληρό) παιχνίδι - επόμενη στάση στο Croke Park Stadium Tour θα είναι τα αποδυτήρια.

Το δωμάτιο 2 φημολογείται ότι είναι το "τυχερό δωμάτιο", καθώς και οι πρώτοι χρήστες του ποδοσφαιρικού ποδοσφαίρου και του hurling για την Ιρλανδία κέρδισαν. Οι περισσότερες ομάδες θα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Δωμάτιο 2 ... εκτός από το Δουβλίνο, που προτιμά το Room 1, για να κάνει τα προθέρ- τα τους μπροστά στο πλήθος στο Hill 16.

Αφήνοντας τα αποδυτήρια μέσω της σήραγγας των παικτών είναι μια μοναδική εμπειρία με ηχητικά εφέ που προσομοιώνουν το βρυχηθμό των πλήθους. Με μια χαλάρωση στη σπονδυλική σας στήλη, θα φτάσετε στο σωστό στάδιο, ακριβώς δίπλα στο γήπεδο. Κατά τη διάρκεια ενός τελικού της Ιρλανδίας, έως και 82.300 ζευγάρια μάτια θα σας παρακολουθούσαν τώρα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας θα παρακολουθήσετε άδειο περίπτερο - Cusack (ονομάστηκε από Michael Cusack, συνιδρυτής της GAA), Davin (ονομάστηκε από τον πρώτο GAA-Πρόεδρο Maurice Davin), Hogan (ονομάστηκε από τον Tipperary ποδοσφαιριστής Michael Hogan, (που ονομάστηκε από Patrick Nally, ένας από τους άνδρες που ενέπνευσε το Cusack) και τέλος ο Dineen (βλέπε παραπάνω), που ονομάζεται πιο συχνά απλά "Hill 16".

Το Hill 16 φιλοξενεί τους οπαδούς του Δουβλίνου, θα δείτε σχεδόν αποκλειστικά μπλε χρώματα εκεί. Είναι το μοναδικό μη καθιστό και μη καλυμμένο περίπτερο στο Πάρκο Croke και έχει άμεση σύνδεση με την αύξηση του Πάσχα του 1916 - τα ερείπια από τα κτίρια που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών κατατέθηκαν εδώ σχηματίζοντας ένα μικρό λόφο. Εξ ου και το "Hill 16".

Στη συνέχεια, η περιοδεία θα συνεχίσει προς τα πάνω και θα δείτε την περιοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο 7ο επίπεδο (εάν υποφέρετε από ίλιγγο, προσέξτε ιδιαίτερα εδώ), τα εταιρικά κουτιά στο 6ο επίπεδο και τα premium καθίσματα στο 5ο επίπεδο. Πολύτιμες θέσεις σε όλους τους.

Οι εκδρομές προ-αγώνα και ο ορίζοντας Etihad

Τα επιπλέον αξιοθέατα είναι τα Pre-Match Tours, προσθέτοντας το βόμβο μιας ημέρας αγώνων στην κανονική περιήγηση και μια επίσκεψη στο Skyline Etihad. Το τελευταίο είναι κυριολεκτικά ένας περίπατος στην οροφή του πάρκου Croke, δίνοντάς σας ασυναγώνιστη θέα στην πόλη. Αυτό και το Gravity Bar στην αποθήκη Guinness είναι τα καλύτερα πλεονεκτικά σημεία αν δεν μπορείτε να πετάξετε.

Το Μουσείο GAA

Ένα ζωντανό και ενδιαφέρον μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία των γαελικών αγώνων, αυτό διερευνάται μέσω εκθεμάτων, οπτικοακουστικών απεικονίσεων και πρακτικών εμπειριών.

Όλα ξεκινούν με μια μεσαιωνική τάφο πλάκα που δείχνει στην πραγματικότητα ένα hurley (το "ραβδί" που χρησιμοποιείται στην εκσφενδόνιση) παράλληλα με πιο συμβατικές εικόνες. Το να είσαι άστικος ποδοσφαιριστής φαίνεται να ήταν ένας πολύ δημοφιλής τρόπος για να φτιάξεις το σημάδι σου. Σε κοντινή απόσταση θα δείτε επίσης πώς ένα hurley είναι πραγματικά κατασκευασμένο από ένα κομμάτι ξύλου, καθώς το μουσείο περιλαμβάνει ακαδημαϊκές και πρακτικές πληροφορίες σε όλη τη διάρκεια.

Εκτός από τις πιο "συμβατικές" οθόνες (όπως τρόπαια, σύνεργα και αναμνηστικά), μέρος της γοητείας του Μουσείου GAA είναι τα μικρά "asides" που αφορούν τα παιχνίδια. Τα γεγονότα από τη μακρά ιστορία των παιχνιδιών παρουσιάζονται με τρόπο διασκεδαστικό - όπως ποιος ήταν πρωταθλητής για το μικρότερο χρονικό διάστημα, ποιος σκόραρε το υψηλότερο και το χαμηλότερο, ποιο παιχνίδι δεν μπορούσε να τελειώσει λόγω έλλειψης ανταλλακτικού ποδοσφαίρου και ούτω καθεξής. Δεν υπάρχουν πρωτοποριακά αρχεία εδώ, αλλά πολλά χαμόγελα στα πρόσωπα του επισκέπτη.

Η αναπόφευκτη κύρια εστίαση παραμένει στο ποδόσφαιρο και το χτύπημα, αλλά δεν ξεχνάμε και τα άλλα παιχνίδια. Θα βρείτε λοιπόν τμήματα αφιερωμένα στην camogie, μια χειροσφαίριση (η οποία στην πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με τη σκουός χωρίς τις ρακέτες) και τα παιχνίδια Tailteann (το μαχαίρι της Ιρλανδίας για τη δημιουργία μιας «γαελικής Ολυμπιάδας»). Ακόμα και μερικά "μη γαελικά" παιχνίδια, όπως το ράγκμπι, ρίχνονται μέσα.

Αν έχετε νέους μαζί σας, θα αγαπούν απλώς το διαδραστικό μέρος του Μουσείου GAA. Εδώ μπορείτε να εξερευνήσετε τα παιχνίδια hands-on. Με τη σύγχρονη τεχνολογία, οι συνήθεις καταστάσεις αναδημιουργούνται και προσφέρονται ως πρόκληση. Όπως προσπαθείτε να πιάσετε μια μπάλα με τα χέρια σας στο ποδόσφαιρο (ναι, απολύτως νόμιμη) ή "ντρίμπλα" με ένα hurley. Τα παιδιά αγαπούν. Οι ενήλικες συχνά απογοητεύονται.

Μια συνολική ετυμηγορία στο πάρκο Croke

Αξίζει μια επίσκεψη, πρέπει για τους οπαδούς των παιχνιδιών - αλλά ίσως καλύτερα σε συνδυασμό με μια πραγματική επίσκεψη αγώνα. Το πάρκο Croke για μη-αγώνες μπορεί να είναι πολύ ανεπιθύμητο, το "buzz" λείπει και μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε πολύ μοναχικός.

Αν ενδιαφέρεστε για αθλητικά (γαελικά) αθλήματα, θέλετε να δείτε ένα από τα αξιοθέατα του Δουβλίνου , ίσως να γνωρίσετε τον Etihad Skyline - σίγουρα πάμε. Το μουσείο GAA είναι επίσης ενδιαφέρον, και το πάρκο Croke δεν είναι πολύ μακριά από την πεπατημένη διαδρομή ούτως ή άλλως.

Βασικές πληροφορίες για το πάρκο Croke

Όπως συνηθίζεται στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ο συγγραφέας έλαβε δωρεάν προ-αγώνα και αγώνες για λόγους αναθεώρησης. Ενώ δεν έχει επηρεάσει αυτή την αναθεώρηση, το About.com πιστεύει στην πλήρη αποκάλυψη όλων των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην Πολιτική Ηθικής.